Prima pagină » International » Decizie luată în creierii nopții în Polonia: Eliberarea fostului ministru adjunct al justiţiei la două zile după arestare
Decizie luată în creierii nopții în Polonia: Eliberarea fostului ministru adjunct al justiţiei la două zile după arestare

Decizie luată în creierii nopții în Polonia: Eliberarea fostului ministru adjunct al justiţiei la două zile după arestare

18 iul. 2024, 14:20,
BZI.ro, în International

La două zile după arestarea sa sub suspiciunea de corupție, fostul ministru adjunct al justiției din Polonia, Marcin Romanowski, a fost eliberat miercuri, 17 iulie, potrivit agenției dpa, citată de Agerpres.

Romanowski a anunțat miercuri dimineață, într-o conferință de presă, că un tribunal din Varșovia a decis eliberarea sa în noaptea precedentă. Motivul invocat este imunitatea sa ca membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Tribunalul nu a furnizat imediat o justificare pentru această decizie.

Procurorii îl cercetează pe Romanowski pentru 11 capete de acuzare

Acest incident reprezintă un regres pentru guvernul condus de premierul Donald Tusk, care a promis să investigheze cazurile de nepotism apărute în timpul guvernării anterioare a partidului naționalist conservator Lege și Justiție (PiS).

Procurorii îl cercetează pe Romanowski pentru 11 capete de acuzare, inclusiv suspiciunea de apartenență la o organizație infracțională.

În calitatea sa de adjunct al ministrului justiției, Romanowski este acuzat că ar fi deturnat milioane de euro dintr-un fond destinat victimelor infracțiunilor către proiecte din care fostul ministru al justiției, Zbigniew Ziobro, anticipa beneficii pentru partid. Romanowski a negat toate acuzațiile.

După ce guvernul PiS a fost înlăturat toamna trecută, Romanowski și-a continuat activitatea ca membru al parlamentului. Înainte de arestare, parlamentul i-a ridicat imunitatea.

Reprezentanți ai parchetului și ai Ministerului Justiției au susținut că arestarea a fost posibilă deoarece imunitatea lui Romanowski ca membru al APCE este subordonată imunității sale naționale, care a fost ridicată.

Procurorul general Dariusz Korneluk a afirmat miercuri că Romanowski nu va încerca să evite responsabilitatea dacă a comis greșeli.

Cu toate acestea, prim-ministrul polonez a respins criticile la adresa acțiunilor anchetatorilor. Donald Tusk a scris miercuri pe platforma X că parchetul a adunat probe solide și a acționat corect.

„Acesta nu este sfârșitul filmului. Statul de drept are multe avantaje, cu excepția unuia: nu este simplu și, ca în filmele cu gangsteri, oamenii răi pot profita de el. Dar doar pentru o perioadă scurtă de timp”, a scris Tusk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
18 iulie 2024
18 iulie 2024