Prima pagină » Titlurile zilei » Decizie istorică luată de judecătorii din Iași! După un accident cu 22 de victime, pusă la zid a fost chiar Direcția de Drumuri, pentru că nu a deszăpezit șoseaua! Scuze penibile folosite de instituție pentru situația gravă: „Am economisit bani!” FOTO / VIDEO

Decizie istorică luată de judecătorii din Iași! După un accident cu 22 de victime, pusă la zid a fost chiar Direcția de Drumuri, pentru că nu a deszăpezit șoseaua! Scuze penibile folosite de instituție pentru situația gravă: „Am economisit bani!” FOTO / VIDEO

26 oct. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Judecătorii ieșeni au luat recent o decizie istorică. Sentința a fost emisă pe fondul unui accident rutier extrem de grav, cu 22 de răniți. Poliția a considerat că principala vinovată pentru producerea teribilului accident a fost Direcția Județeana de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iași, pentru necurățarea carosabilului. Cei de la Direcția Județeana de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iași au contestat sancțiunea primită de la Poliție, dar magistrații au respins definitiv contestația

Decizie istorică luată de judecătorii din Iași! După un accident cu 22 de victime, Direcția Județeana de Administrare a Drumurilor si Podurilor a fost pusă la zid! Astfel, pe 27 martie 2019, autoritățile ieșene aveau să declanșeze Codul Roșu de Intervenție. Asta, după ce un autocar care efectua transport de persoane a intrat într-o curbă din localitatea Dobrovăț și a derapat, fiind răsturnat pe o parte. În urma impactului, 22 de persoane aflate în vehicul au fost transportate la Spitalul „Sf. Spiridon”, Spitalul de Neurochirurgie și Spitalul „Sf. Maria”, una dintre victime fiind rănită mai grav.

Așadar, la fața locului au intervenit mai multe echipaje SMURD și reprezentați ai ISU Iași, traficul fiind blocat aproximativ o oră. În momentul declanșării cercetărilor, la locul producerii accidentului, s-a constatat că șoseaua era acoperită cu zăpadă. La scurt timp, oamenii legii au deschis un dosar penal, pentru vătămare corporală din culpă. Oamenii legii au ajuns la concluzia că principala vinovată pentru producerea teribilului accident rutier a fost Direcția de Drumuri.

DJADP a contestat în instanță sancțiunea primită de la Poliție după teribilul impact

În urma anchetei, Inspectoratul de Poliție Județean Iași a dispus sancționarea Direcția Județeana de Administrare a Drumurilor si Podurilor. Prin procesul-verbal de contravenție de pe 3 aprilie 2019, s-a reținut în sarcina DJADP Iași comiterea unei contravenții. Mai exact, oamenii legii au concluzionat că, pe 27 martie 2019, în calitate de administrator al Drumului Județean 247 Dobrovăț, Direcția Județeana de Administrare a Drumurilor si Podurilor nu a luat măsurile necesare pentru menținerea într-o stare corespunzătoare a carosabilului (îndepărtarea zăpezii și răspândirea de material antiderapant), fapt ce a dus la producerea unui accident rutier la km 4+888 m, din care au rezultat 22 de răniți.

„Agentul constatator în cauză a dispus sancționarea unității cu suma de 14.500 de lei, ce reprezintă în mod concret 100 de puncte-amendă”, au spus cei de la DRPD Iași.

Aceștia au contestat amenda în instanță, dar Judecătoria Iași a respins acțiunea. Ulterior, Direcția Județeana de Administrare a Drumurilor si Podurilor a contestat decizia primei instanțe, dosarul ajungând la Tribunalul Județean.

Scuze penibile folosite de cei de la Direcția Județeana de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iași pentru situația gravă la care s-a ajuns

În fața judecătorilor, cei de la Direcția de Drumuri au susținut că existau anumite aspecte contractuale care i-au împiedicat să intervină pe DJ 247 Dobrovăț. Totuși, judecătorii au considerat că aceasta nu este o scuză validă.

„Instanța constată că, la dosar, se găsește o avertizare de Cod galben de ninsori, valabilă pe 23 martie 2019, cu 4 zile înainte de ziua accidentului. Acest fapt invalidează ampla susținere a petentei că nu se impunea în luna martie 2019 menținerea serviciului de deszăpezire. Este adevărat că, în ziua accidentului, nu a existat decât o avertizare de vânt puternic, dar acest aspect de natură preponderent birocratică nu înlătură responsabilitatea petentei ca, în calitate de administrator al drumului, să nu își îndeplinească atribuțiile legale, sub pretextul unor prevederi contractuale, care nu pot înfrânge normele legale ce prevăd atribuțiile și competențele unui administrator de drum.

Este cel puțin cinic să se constate că petenta susține că „unul dintre obiectivele principale ale oricărei instituții publice este cheltuirea eficientă a banului public”, când acest aspect este pus ca termen de comparație cu asigurarea siguranței rutiere și, implicit, a evitării de pierderi de vieți omenești ale contribuabililor care asigură aceste fonduri: banii publici”, au afirmat judecătorii ieșeni.

Au economisit 31.000 de lei pe zi, dar 22 de ieșeni au fost la un pas de moarte!

Magistrații au adăugat că nu se poate susține că economisirea de către Direcția de Drumuri a sumei de 31.000 de lei pe zi poate fi pusă în balanță cu sănătatea și integritatea fizică a 22 de persoane.

„Conform normelor legale, era obligația petentei să asigure deszăpezirea drumurilor pe care le administrează și nu trebuie confundată această obligație cu prevederile contractuale pe care petenta le încheie, chiar dacă aceste contracte sunt încheiate prin raportare cu alte norme legale, indicate de petentă. Instanța apreciază că situația de fapt reținută corespunde adevărului, iar procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției îndeplinește și condiția temeiniciei. Cu privire la amenda aplicată, instanța constată că nivelul acesteia corespunde pericolului social al faptelor și conduitei petentei, care nici în prezent nu conștientizează fapta sa și pericolul acesteia.

În plus, instanța consideră că acest gen de fapte contravenționale este din ce în ce mai des întâlnit și că este necesară sancționarea contravențională cât mai adecvată a acestora, pentru a se realiza scopul educativ și preventiv al sancțiunii. De asemenea, această faptă contravențională prezintă un grad de pericol social ridicat, prin aceea că poate duce la consecințe mult mai grave, precum producerea unor grave accidente de circulație, însă cu multiple victime decedate – și nu doar rănite, cum s-a întâmplat în prezenta cauză, astfel că nu se impune înlocuirea amenzii cu avertisment”, au încheiat magistrații ieșeni.

Astfel, după ce Judecătoria a respins contestația, în primă instanță, și Tribunalul Iași a respins definitiv apelul formulat de Direcția de Drumuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`