Prima pagină » Titlurile zilei » Decizie surprinzătoare a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei! Nunțile pot fi ținute în post: ” Există această înțelegere”
Decizie surprinzătoare a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei! Nunțile pot fi ținute în post: ” Există această înțelegere”

Decizie surprinzătoare a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei! Nunțile pot fi ținute în post: ” Există această înțelegere”

09 iun. 2022, 02:00, 11 ,
în Titlurile zilei

O decizie a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei sprijină modul în care se organizează nunțile în Iași. Mirii pot organiza evenimentele și în timpul zilelor de post, dacă obțin dispensă de la Mitropolie

Mirii care fac nunțile, în acest an, și în zilele de post, beneficiază de o nouă decizie luată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. S-a ajuns în această situație în condițiile în care, în ultimii 2 ani, nunțile au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19. Astfel, fiecare cuplu care vrea să se căsătorească face o cerere pentru obținerea unei dispense.

Ea se acordă individual, în funcție de fiecare situație particulară, cu argumente care să susțină aprobarea acestei dispense din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pentru că multe nunți s-au amânat în anii 2020 și 2021, anul acesta sălile pentru evenimente sunt aproape complet ocupate, iar disponibilitatea în săli este limitată. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au explicat și cum s-a ajuns la o asemenea situație pentru acordarea dispenselor. Mitropolia a dat dispensă doar pe anul 2022 cuplurilor care vor să se căsătorească și asta numai în anumite condiții.

„Măsura a fost dispusă din cauza pandemiei. Multe nunți s-au amânat astfel încât anul acesta sunt decalate toate, iar disponibilitatea la săli, localuri, este  limitată. Deci doar anul acesta există această înțelegere, una motivată de pandemie. Nu este vorba de vreun precedent. Cei care au amânat nunțile în ultimii ani, pe anul acesta rezolvă situația. Este greu de crezut că la anul, tot în post, vor solicita o dispensă. Și acum vor trebui să vină cu argumente, să aducă contractul de la sala de nunți, etc. Pe anul acesta avem deja cereri”, a spus Lucian Apopei, directorul de comunicare de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Decizia Mitropoliei Moldovei și Bucovinei este de bun augur

Reprezentanții restaurantelor din Iași spun că organizează evenimentele și în zilele de post.

„Se fac nunți vinerea, când e post. Sunt nunți care au fost reprogramate, de acum 2-3 ani, și mirii nu vor să piardă avansul. Fac o dispensă la preot, duc contractul vechi, dovezi, contractele cu formația, fotografi etc. Vă dați seama că nu vor să piardă banii dați ca avans, câteva mii de lei. Evenimentele se organizează cu program normal, cu câteva meniuri speciale. Sunt persoane care vin la nuntă, dar pentru că postesc până la 12 noaptea mănâncă după aceea mâncare ca toți ceilalți invitați. Am înțeles că vor să păstreze acest obicei creștin ortodox. Noi avem nunți în această vară însă pentru cele din toamnă încă sunt discuții. Mirii se tem să nu se întoarcă pandemia și de aceea nu vor să mai programeze nunțile pentru luna octombrie 2022. De exemplu, anul trecut, în ultimul weekend din octombrie, mirii care și-au luat concediu și au pierdut și locurile de muncă, nu au mai făcut nunțile pentru că a venit pandemia și s-a închis tot. Nu mai sunt nunți cu sute de invitați și oamenii sunt precauți”, susține Raluca Băluță, manager restaurant Bizantiq.

Cei care vor nuntă în post iau dispensă de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

„Vă dați seama că toată lumea vrea să facă nunțile vara, chiar și în cele două posturi mari. Anul acesta avem nunți și în post și lumea ia dispensă ca să poate face evenimentul”, susține Andrei Rusu, manager Elysium Iași.

Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că o tânără din Iași a avut o nuntă în stilul bohemian chic.

Mirii din Iași nu vor să-și amâne nunta mult timp

Preoții din Iași spun că aceste excepții pentru anul 2022 nu vor fi o regulă pentru anii următori.

„Nu pot să mă pronunț în privința acestei decizii a Mitropoliei. Mirii au venit cu dispensă pentru că au tot reprogramat nunțile, din cauza pandemiei, și acum au vrut să nu mai reprogrameze pentru anii următori. Nu cred că o să se dea dispense și pentru anii următori pentru aceste situații”, susține unul dintre preoții ieșeni, sub protecția anonimatului.

Alții nu au vrut să comenteze situația.

„Nu pot să comentez această situație, pentru că nu mă privește”, spune un alt preot din Iași.

Chiar dacă nunțile sunt organizate în zilele de post mirii nu renunță la dulciuri și nu au meniurile cu mâncare de post.

„Noi avem cerere pentru nunți din Iași, organizate în timpul postului. Din câte am înțeles, mirii primesc dispensă de la preoți. Anul acesta un must-have al nunților este candy-bar-ul iar clienții vor să aibă atât dulciuri tradiționale cât și dulciuri după modelul celor din străinătate, adaptate însă, în funcție de cerințele clienților. Am avut comenzi și pentru torturi tradiționale, și altele mai sofisticate. În general ca să mulțumească toți invitații mirii vor să combine dulciurile și compoziția tortului”, susține Gabriela Ilie, fondator cofetăria „Bucate Alintate”.

Mitropolia Moldovei vine cu lămuriri privind cununia religioasă

Reprezentanții Mitropoliei au arătat și faptul că dispensa de acordă în situații speciale și doar la cununia religioasă.

” De fiecare dată când tinerii vin la noi pentru a primi o dispensă solicitând oficierea Tainei Cununiei în zile de post, noi îi îndemnăm în prima fază să schimbe data nunţii. Dacă acest lucru nu se poate, motivat de situaţia ultimilor doi ani de pandemie, Biserica vine în sprijinul acestora pentru a se putea totuşi oficia Taina Cununiei. Noi nu dăm dispensă pentru mâncare şi băutură, adică pentru ceea ce ţine de partea de petrecere, ci pentru Cununia religioasă, un pogorământ prin dispense în conformitate cu canoanele Bisericii, o manifestare concretă a atitudinii de condescendenţă faţă de tineri”, a mai spus Lucian Apopei.

Ieșenii plătesc mai mult în anul 2022 pentru a avea nunta perfectă, după scumpirile la orice serviciu din partea firmelor din domeniu. Decizia incredibilă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a bucurat mirii din Iași care pot să facă nunțile în orice zi din săptămână sau în post.

Comentarii
  • Manole Stoleru

    Cu adevarat incredibil.Asa dadea si Papa de la Roma ” indulgente”,astfel ca orice pacatos isi putea lua,contra cost,o ” iertare de pacate”.Este o blasfemie,o dracarie fara sens.Nu poate o administratie bisericeasca sa schimbe randuiala Bisericii sub asa un pretext.lumesc.Adevaratii credinciosi nu vor apela la aceasta ” dezlegare”,ci doar aceia care,oricum,traiau ca depravatii si merg la Biserica doar de spectacol sau de gura bunicii.

  • BOR renunta la princiii sub presiunea patronatelor HoReCa?
    TOTUL a devenit afacere?

  • Sacrul sa redus la marketing, iar BOR.srl a devenit un magazin de artizanat.

  • Cât costă dispensa dom’le, Cât e dispensa? :)) Ce biserică, ce Casa Domnului…..este doar un SRL :))

  • Se adanceste criza si BOR,foame mare bani putini

  • Totul este doar afacere. Cum poate să spună tâmpită aia de la restaurantul ăla ceva cu Bizantul,că oamenii care vin la nuntă postesc până la 12 noaptea și abia după aia de apucă să mănânce??? O prostie mai mare că asta n-am mai auzit.

  • Nici Ortodoxia si Credinta nu mai sunt Conform scrierelor Biblice totul este adegvat prezentului. Fiecare intelege dupa posibilitatile intelectuale.

  • Nici Ortodoxia si Credinta nu mai sunt Conform scrierelor Biblice totul este adegvat prezentului. Fiecare intelege dupa posibilitatile intelectuale.

  • Nici Ortodoxia si Credinta nu mai sunt Conform scrierelor Biblice totul este adegvat prezentului. Fiecare intelege dupa posibilitatile intelectuale.

  • Nici Ortodoxia si Credinta nu mai sunt Conform scrierelor Biblice totul este adegvat prezentului. Fiecare intelege dupa posibilitatile intelectuale.

  • Nici Ortodoxia si Credinta nu mai sunt Conform scrierelor Biblice totul este adegvat prezentului. Fiecare intelege dupa posibilitatile intelectuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *