Prima pagină » International » Decizie importantă pentru cei care au cont la bancă! Dispare o modalitate de plată de la 1 ianuarie 2025
Decizie importantă pentru cei care au cont la bancă! Dispare o modalitate de plată de la 1 ianuarie 2025

Decizie importantă pentru cei care au cont la bancă! Dispare o modalitate de plată de la 1 ianuarie 2025

14 oct. 2024, 11:40,
Mirela Gabriela Todosi în International

S-a luat o decizie importantă pentru cei care au cont la bancă! Este vorba despre modalitățile de plată de care dispun clienții bancari, iar legea se aplică pentru cetățenii din Germania. Iată de ce dispare o modalitate de plată de la 1 ianuarie 2025.

Decizie importantă pentru cei care au cont la bancă!

Clienții bancari din Germania trebuie să știe că dispare o modalitate de plată de la 1 ianuarie 2025. Este vorba despre Giropay, un sistem de plată alternativ care oferă o protecție sporită a datelor personale și securitatea informațiilor bancare.

Din păcate, acest sistem nu a reușit să câștige suficientă popularitate în rândul utilizatorilor bancari, chiar dacă era o alternativă eficientă într-o piață dominată de giganți internaționali precum PayPal, Visa și Mastercard.

Băncile din Germania au anunțat clienții că sistemul de plată Giropay va fi închis la sfârșitul anului 2024. Serviciul Giropay era accesibil în Germania pentru aproape orice cont bancar și era conceput ca o alternativă locală la PayPal, dar și la giganții cardurilor de credit, precum Visa și Mastercard.

Modalitatea de plată numită Giropay oferea mai multe avantaje. Cel mai important era acela că nu aveau acces comercianții la contul bancar al clienților, iar nicio informație bancară nu era transmisă. Datele personale bancare rămâneau pe serverele băncii de origine.

Băncile care vor bloca plățile celor cu bani pe card

Pe lângă măsurile luate de băncile din Germania privind anularea sistemului de plată Giropay, și în Marea Britanie vor intra în vigoare noi reguli. Băncile din Marea Britanie vor primi dreptul de a întârzia plățile clienților pentru a investiga posibilele fraude. Aceste reglementări, care vor intra în vigoare la sfârșitul lunii octombrie 2024, urmăresc protejarea consumatorilor și reducerea pierderilor financiare cauzate de infracțiuni. Băncile au obligația de a procesa sau de a refuza un transfer până la finalul zilei lucrătoare următoare. Noua reglementare le va permite să extindă acest termen cu până la trei zile suplimentare, facilitând astfel o investigație mai amănunțită a tranzacțiilor suspecte.

Noua reglementare din partea băncilor din Marea Britanie este însoțită de introducerea unui sistem obligatoriu de compensare pentru victimele fraudelor financiare. Începând cu luna noiembrie 2024, persoanele care au fost victime ale fraudelor de tip „push payment” vor putea beneficia de compensații de până la 85.000 de lire sterline de la bănci, în termen de cinci zile de la raportarea fraudei.

Și românii care au conturi bancare au fost victimele fraudelor. BRD a lansat recent un avertisment clienților săi, cu privire la o nouă tentativă de fraudă care vizează cardurile și conturile bancare. Banca a constatat o creștere a apelurilor suspecte, prin care infractorii încearcă să obțină informații personale și financiare de la clienți. Infractorii cibernetici devin din ce în ce mai activi, iar BRD subliniază importanța măsurilor de precauție pe care clienții trebuie să le aibă în vedere.

„BRD le recomandă clienților să nu furnizeze niciodată informații personale sau bancare și să contacteze banca direct printr-un canal oficial pentru a verifica autenticitatea apelurilor.”, subliniază instituția financiară.

La nivel internațional, băncile au luat o serie de măsuri pentru a combate fraudele și lansează tot felul de sisteme de securitate. În Germania, la sfârșitul acestui an va fi anulat un sistem de plată numit Giropay, iar în Marea Britanie băncile vor avea dreptul să suspende plățile sau transferurile bancare, dacă sunt considerate suspecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`