Guvernul Ludovic Orban a luat o decizie important pentru industria HoReCa din România. Hotărârea a fost luată după ce premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, s-au întâlnit, miercuri, 25 noiembrie, cu reprezentanţii HoReCa.
Premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, au discutat cu reprezentanţii HoReCa despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din acest sector din cauza crizei sanitare.
Astfel, Ludovic Orban s-a declarat de acord cu prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare.
Granturi în cuantum de 20% pentru HoReCa
Mai mult, Guvernul va discuta în primă lectură, cel târziu săptămâna viitoare, proiectul de act normativ care prevede acordarea de granturi firmelor din industria ospitalităţii şi agenţiilor de turism pentru compensarea pierderilor înregistrate în contextul pandemiei
„În cursul acestei săptămâni sau, cel târziu, săptămâna viitoare, Guvernul va analiza, în primă lectură, proiectul de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalităţii şi agenţiile de turism vor beneficia de granturi în cuantum de 20%, în vederea acoperirii parţiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul 2019″, au transmis reprezentanţii Guvernului, pe Facebook.
Cum se va aplica schima ajutorului de stat pentru segmentul HoReCa
Această schemă de ajutor de stat se va aplica după aprobarea de către Comisia Europeană, iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicaţie electronică, pentru a reduce birocraţia.
„Un alt punct al discuţiei s-a referit la prelungirea aplicării măsurii de acordare a şomajului tehnic angajaţilor şi a modalităţii de aplicare a programului de lucru flexibil. Premierul Ludovic Orban a afirmat că este favorabil prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare şi consideră utilă flexibilizarea programului de lucru pe modelul Kurzarbeit, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa”, a arătat sursa citată.
reprezentanții Guvernului au anunțat că aceste consultări cu reprezentanţii HoReCa vor continua.
Taxe mai mici la Timișoara și Botoșani
Primăriile din Timișoara și Botoșani au anunţat taxe scăzute pentru cei care activează în domeniul HoReCa, grav afectat de pandemie.
La Timişoara, taxa de imobil va scădea, iar cea pentru ocuparea domeniului public devine simbolică. La Botoşani, primăria vrea ca taxa de alimentaţie publică să fie redusă la jumătate.
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, spune că taxa pentru ocuparea domeniului public va fi de 10 bani pe metru pătrat, iar taxa de imobil pentru firme va scădea
În Capitală, taxa de ocupare a domeniului public este suspendată până la finalul anului, iar în Braşov taxa a fost redusă cu 50 la sută până la finalul anului pentru cei care deţin terase.
La Botoşani, primarul Cosmin Andrei a cerut ca taxa de alimentaţie publică pe care o plătesc patronii de restaurante, cafenele şi baruri să se înjumătăţească.
În funcţie de zonă şi de suprafaţă, o astfel de taxă poate trece de 4 mii de lei. Reducerea sau suspendarea plăţii unor taxe locale a fost cerută în repetate rânduri de federaţiile din industria restaurantelor dar şi cea hotelieră.