Prima pagină » National » Decizie importantă. Catolicii ar urma să se conformeze calendarului ortodox
Decizie importantă. Catolicii ar urma să se conformeze calendarului ortodox

Decizie importantă. Catolicii ar urma să se conformeze calendarului ortodox

04 sept. 2024, 18:40, 1 ,
în National

Într-o evoluție istorică, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a anunțat recent că se pregătește o decizie importantă pentru creștinătatea globală: ortodocșii și catolicii ar putea să sărbătorească la aceeași dată Învierea Domnului.

Această inițiativă a fost prezentată în cadrul unei reuniuni a ierarhilor Patriarhiei Ecumenice, fiind un pas important în direcția unificării sărbătorii Paștelui.

Catolicii ar urma să se conformeze calendarului ortodox

Ceea ce face acest anunț și mai semnificativ este faptul că, în urma discuțiilor, catolicii ar urma să se conformeze calendarului ortodox, un gest fără precedent în istoria modernă a creștinătății. Această decizie ar putea să marcheze un punct de cotitură în relațiile dintre cele două mari biserici creștine, având potențialul de a elimina una dintre cele mai vizibile diferențe liturgice dintre ortodocși și catolici.

Anul 2025, când se vor împlini 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, este considerat drept momentul oportun pentru această schimbare, unificând astfel data Paștelui într-o perioadă simbolică pentru ambele biserici. Această sincronizare ar putea aduce o mai mare unitate în rândul creștinilor din întreaga lume.

Deși decizia finală încă nu a fost formalizată, anunțul Patriarhului Ecumenic a fost primit cu entuziasm de comunitățile ortodoxe și catolice, fiind văzut ca un pas către reconciliere și colaborare mai strânsă între cele două tradiții creștine.

Patriarhul Ecumenic a anunțat că Papa Francisc va fi și el prezent la sfârșitul lunii mai 2025, când va avea loc, la Niceea, Bitinia, celebrarea oficială a celei de-a 1700-a aniversări a Primului Sinod Ecumenic.

Cum se calculează data Paștelui

Data Paștelui a dat naștere în vechime unor controverse și dezbinări în sânul Bisericii în primele secole de la începutul erei noastre. Pentru a se realiza o uniformizare a sărbătorii Paștelui, în cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit că Paștele va fi serbat întotdeauna duminica.

Această duminică va fi imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară. S-a mai stabilit și că atunci când data Paștelui iudaic cade duminică, Paștele creștin va fi serbat duminica următoare, pentru a nu fi serbat o dată cu cel iudaic, dar nici înaintea acestuia.

Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar celălalt cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Până la Marea Schismă, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată.

Marea schismă din 1054, în urma căreia Biserica Creştină de Apus s-a despărţit de Biserica Răsăriteană, a fost unul dintre cele mai importante evenimente istorice. Trebuie spus că relaţiile dintre Apusul şi Răsăritul Bisericii Creştine erau încordate şi complicate de multă vreme. Începând încă din secolul al IV-lea, între Răsăritul şi Apusul creştin se făcea simţită o tensiune ecleziologică ce privea statutul papei de la Roma în Biserică, adică pretenţia de jurisdicţie universală a papilor asupra întregii Biserici din Apus şi Răsărit.

Mai târziu, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic (o rămânere în urmă), făcând trecerea la calendarul modern, ce-i poartă numele.

Din motive de ordin confesional, bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian. Cu timpul, diferenţa dintre cele două calendare, care la sfârşitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat să crească, şi după 1900 ea a ajuns sa fie de 13 zile.

Astfel, nevoia de armonizare a calendarului în toate domeniile vieţii publice, a făcut ca şi bisericile ortodoxe sa reflecteze la trecerea la calendarul gregorian. Regatul României a adoptat reforma calendarului în anul 1919, când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou.

Congresul interortodox desfăşurat la Istanbul (Constantinopol) în anul 1923 a hotărât adoptarea calendarului gregorian şi în bisericile ortodoxe, rămânând însă la latitudinea fiecărei biserici ortodoxe autocefale să aleagă momentul oportun pentru această trecere. Tot atunci s-a hotărât ca data Paştelui pentru ortodoxie să se calculeze în continuare după calendarul iulian, până când toate bisericile ortodoxe autocefale vor adopta calendarul gregorian, evitându-se astfel diferenţele liturgice din sânul Ortodoxiei.

Comentarii
  • Acest articol este scris dupa dictare de un incompetent.

    Istoria adevarata este alta si arata clar ca asa-zisa biserica catolica este doar o secta satanista controlata de lhazarii sionisti teroristi care fac GENOCID in Gaza, locul in care s-a nascut galul Iisus Cristos.

    Vaticanul este locul in care s-a gandit Comunismul, care recent l-a platit pe Satanyahu cu 100 de miliarde de dolari sa atace ambasada Iranului ca sa declanseze razboi atomic, este locul in care s-a depasit cu mult Sodoma si Gomora – a existat si o Papesa, o curva care a ajuns Papa si a fost mazilita de Vatican dupa ce a nascut pe strada.

    In Anul 950 dupa Cristos, catolicilor nu li s-a mai permis sa ia Lumina Sfanta, pentru ca nu a aparut in prezenta lor, ci numai in prezenta ortodocsilor.
    Pe atunci si Sultanul primea Lumina Sfanta si ii apara pe ortodocsi.

    Grecoteii sunt niste poponari TRADATORI ai ORTODOXIEI si vor sa o distruga. Sinodul satanist din Creta din 2015 arata clar acest lucru.

    Acest satanist Bartolomeu face jocul satanistilor nazisti sionisti teroristi khazari.
    In asa-zisa biserica catolica nu exista Sfantul Duh.
    Acest lucru a fost dovedit prima data de Mihai Viteazul, cand le-a spus catolicilor ca nu au pe Sfantul Duh pentru ca ei nu au agheasma, ci apa cu sare ca sa nu se strice.

    Actualul ,,Papa” este un khazar mascat.
    Satanistul Francisc a fost executat la ordinul spurcatului Retzinger zis Benedict, care in realitate era Maledict, care s-a restras sa conduca din umbra Plandemia.

    Iisus Cristos este unul singur si are o singura biserica soborniceasca si apostoleasca biserica, Biserica Ortodoxa, Singura Biserica Crestina !
    Restul sunt secte create de khazarii nazisti pentru a distruge Ortodoxia, pe principiul ,,dezbina si stapaneste”.

    Ortodocsii nu trebuie sa tina cont de ce vor sectantii catolici si nici satanistii poponari de la Vatican !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`