Prima pagină » Local » Decizie finală pentru dezvoltarea Aeroportului Iași. Terminal nou de pasageri pe locurile T2 și T3 de la aerogară
Decizie finală pentru dezvoltarea Aeroportului Iași. Terminal nou de pasageri pe locurile T2 și T3 de la aerogară

Decizie finală pentru dezvoltarea Aeroportului Iași. Terminal nou de pasageri pe locurile T2 și T3 de la aerogară

17 feb. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Proiectul privind dezvoltarea Aeroportului Iași a fost luat din nou în calcul de Consiliul de Administrație al regiei. Consiliul s-a întrunit recent la aerogară pentru a discuta despre proiectul de extindere, la mijloc fiind două variante. Administratorii regiei au decis să inițieze documentațiile pentru partea de Vest

Terminalele T2 și T3 de la Aeroportul Iași ar urma să fie unite într-un nou obiectiv mai amplu. Dezvoltarea Aeroportului Iași a fost luată în calcul într-o ședință a Consiliului de Administrație care a avut loc luni, 15 februarie 2021. Cei din CA au luat în calcul atât proiectul de dezvoltare, cât și stabilirea unor noi tarife pe pasager pentru operatorii aerieni. Aeroportul Iași se poate dezvolta pe două variante, Est și Vest, variante care însă au costuri diferite și care au termeni diferiți de implementare.

Dezvoltarea Aeroportului Iași se va axa pe partea de Vest

Alexandru Anghel, președintele Consiliului de Administrație de la Aeroportul Iași, a explicat cum va arăta noul obiectiv. Se va merge pe partea de Vest, pe locul actualului amplasament, unde se află cele trei terminale actuale. Conform discuțiilor, terminalele T2 și T3 ar urma să se unească și să se dezvolte un proiect la scară mai largă pentru a prelua un flux mai mare de pasageri.

„Nu s-a renunțat la proiectul pe zona de est, dar avem în vedere un obiectiv pe termen lung. Masterplanul este un document programat, document pe care vrem să-l ducem până la capăt. Obiectivul nostru este acela de a mări traficul de pasageri. Planul pe Est poate fi implementat atunci când vom atinge capacitatea pe zona de Vest. Avem platforma făcută, iar proiectanții pot veni cu un proiect fezabil la T2 și T3”, a precizat Alexandru Anghel, președintele CA de la Aeroportul Iași.

Terminal pentru 2 milioane de pasageri la Aeroportul Iași

Terminalul de pasageri poate fi realizat cu fonduri europene, documentația urmând a fi depusă în lunile următoare. Noul obiectiv ar putea fi gata până la finalul anului 2023. Planul prevede ca noul terminal să poată procesa un flux de 2 milioane de pasageri pe an.

„Am făcut planul de dezvoltare pentru a veni cu o soluție la un terminal nou și modern. Proiectul poate fi realizat pe fonduri europene până la finalul anului 2023, urmând a depune cererea de finanțare”, a menționat Alexandru Anghel, președintele CA de la Aeroportul Iași.

Tarife mai mici pentru companiile aeriene de la Aeroportul Iași

Alexandru Anghel a mai precizat și faptul că, în ședința CA, s-a discutat și despre modificarea tarifelor pentru companiile aeriene. Aeroportul Iași practică tarife mult mai mari față de alte aerogări din țară, iar șefii regiei au decis.

„Am mai discutat despre situația tarifelor pentru companiile aeriene, ne dorim să dezvoltăm aerogara împreună cu aceștia. Vrem să scădem tarifele, să fim la același nivel cu Suceava sau Bacău. Am discutat cu Wizz Air, cu Blue Air, cu Lufthansa, despre posibilitatea de a deschide o nouă cursă de la Iași. În prezent, tariful este de 14 euro, care poate scădea în funcție de anumite reduceri”, a mai spus Alexandru Anghel, președintele CA de la Aeroportul Iași.

Consiliul Județean a inițiat discuții pentru dezvoltarea Aeroportului Iași

Consiliul Județean Iași, prin președintele Costel Alexe, a inițiat deja o serie de discuții cu cei de la Aeroportul Iași pentru dezvoltarea regiei.

„Am participat la o întâlnire cu echipa de proiectanți și consultanți responsabilă de gestionarea contractului de servicii pentru pregătirea proiectului de modernizare a Aeroportului Internațional Iași. Suntem foarte dedicați acestui proiect și vom asigura tot sprijinul pentru ca aeroportul să aibă o infrastructură modernă și să deschidem calea către conectarea Iașului cu metropolele europene”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *