Tribunalul Suceava a suspendat la cererea Ligii Studenților (LS IAȘI) și a cinci studenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) deciziile instituției de învățământ prin care aceasta a condiționat accesul studenților la activitatea didactică și în căminele universității de vaccinare, testare anti-covid sau de trecerea prin boală.
Practic, din momentul de față, studenții pot din nou participa fizic la activitățile didactice și pot beneficia de locurile de cazare din cămine fără absolut nicio constrângere legată de prezentarea vreunei dovezi de vaccinare, testare sau trecere prin boală. Cererea a vizat suspendarea a patru acte normative prin care s-au impus condiționările expuse anterior. Fiind puse în discuție, prevederile recentei HG 1130/2021 nu se aplică în ceea ce privește condiționarea accesului în spațiile universitare sau în căminele studențești de certificatul verde.
Liga Studenților (LS IAȘI) pune în vedere UMFST să informeze toate cadrele didactice și întregul personal administrativ de decizia Tribunalului Iași și avertizează că la orice încălcare a hotărârii instanței și a dreptului studenților de a nu fi condiționați în niciun fel vor fi sesizate organele abilitate.
Totodată, Liga Studenților (LS IAȘI) solicită public demisia de onoare a conducerii Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) pentru faptul că au susținut deciziile universității, depunând o adresă în acest sens la dosarul cauzei, cu scopul de a decredibiliza demersurile realizate de studenții nedreptățiți de către UMFST. De asemenea, reprezentanții Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) au amenințat la începutul anului universitar studenții care protestau împotriva restricțiilor și condiționărilor impuse și au pornit împotriva acestora o campanie de bullying pe rețelele de socializare și pe grupurile interne de discuții, mai mulți studenți fiind determinați să îi dea în judecată pe așa-zișii „reprezentanți” în structurile de conducere ale UMFST care le-au adresat colegilor lor expresii injurioase, jignitoare, de natură să aducă atingere imaginii, onoarei și demnității umane. La unele cămine studențești s-au afișat liste cu studenții nevaccinați cu scop de „umilire publică” (public shaming).
De asemenea, Liga Studenților (LS IAȘI) menționează faptul că așa-zisa „recunoaștere” formală a unei organizații studențești de către o universitate nu are nicio bază legală și nu este de natură să înfrângă în vreun fel dreptul studenților de a se adresa instanțelor de judecată în vederea recunoașterii drepturilor și intereselor lor legitime. Pretenția UMFST că toți studenții ar trebui să se supună deciziilor Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) și a reprezentanților aleși în structurile de conducere ale instituției reprezintă un abuz grav.
În instanță, UMFST a mințit, afirmând că doar 5 studenți ai universității se opun restricțiilor impuse de universitate. În realitate, cel puțin 207 studenți au semnat olograf o petiție prin care au cerut conducerii UMFST să își revoce hotărârile.
Decizia, pe scurt, poate fi consultată aici: http://infodosar.curteadeapelsuceava.ro/Detalii_Dosar.aspx?id=3978%2f86%2f2021&idinstanta=86
Hotărârea nu este definitivă, însă este executorie de drept și își produce efectele din momentul pronunțării instanței. Pe durata suspendării, UMFST nu poate emite nicio altă decizie cu conținut identic sau similar, prin care să condiționeze în vreun fel accesul studenților.
Documentația din dosar a fost realizată de departamentul juridic din cadrul Ligii Studenților (LS IAȘI), cu sprijinul Țuca Zbârcea și Asociații și al doamnei avocat Diana Lucaciu (Baroul București) care i-a reprezentat pe studenți, dorind cu această ocazie să le aducem mulțumirile noastre și ale studenților pentru eforturile depuse.
„În momentul de față, UMFST trebuia deja să pună în aplicare hotărârea instanței și să nu mai condiționeze în niciul fel accesul studenților. Îndemnăm studenții să rămână pe poziții și să nu cedeze în fața ignoranței și relei-voințe a conducerii universității, care refuză să o pună în aplicare. Orice act de opoziție din partea vreunui cadru didactic va fi raportat organelor abilitate și sancționat pe cale de consecință. Salutăm decizia instanței care reprezintă un veritabil precedent judiciar și îi asigurăm pe toți cei afectați că vom dispune de toate resursele intelectuale și materiale pe care le avem pentru a duce dosarul la o hotărâre definitivă de anulare, fiind atenți în același timp și la rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă studenții UMFST, în vederea asigurării reprezentării lor reale, concrete și nediscriminatorii.” a declarat Matei Pieca, vicepreședinte și purtător de cuvânt Liga Studenților (LS IAȘI).