Premierul Ludovic Orban decide care va da naștere la multe discuții. Guvernul liberal a decsi astăzi ca toate persoanele care au împlinit 5 ani trebuie să poarte, în mod obligatoriu, masca de protecție.
În plus, Guvernul, printre măsurile de protecție în perioada campaniei electorale discutate astăzi, decide ca întrunirile politice să se limitează la maxim 20 de persoane, dacă sunt în spații închise.
Decizie discutabilă luată de Ludovic Orban: Impune masca obligatorie și pentru copiii care au împlinit 5 ani
Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului se regăsește un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
„În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile în care se desfășoară evenimente/ întruniri în cadrul campaniei electorale, indiferent dacă acestea se desfășoară într-un spațiu închis sau în aer liber, precum și cu ocazia interacțiunii, pe stradă sau în cazul acțiunilor din ușă în ușă, între cetățeni și candidați/echipele de campanie electorală ale acestora”, prevede proiectul.
Cum se desfășoară campania electorală
Potrivit documentului, pentru desfășurarea în siguranță a evenimentelor/ întrunirilor în cadrul campaniei electorale, se instituie obligația organizatorilor de a respecta:
– efectuarea triajului observațional și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară evenimentele/întrunirile
– menținerea distanței fizice de minim 1 metru între participanții la evenimente/întruniri, inclusiv cele desfășurate pe stradă sau din ușă în ușă
– afișarea regulilor de acces și de protecție individuală în locuri vizibile în spațiile în care se desfășoară evenimentele/întrunirile
– limitarea numărului participanților la maxim 20, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfășurate în spațiu închis și a duratei acestora la maximum 2 ore
– limitarea numărului participanților la maxim 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfășurate în aer liber
– limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6, în cazul acțiunilor desfășurate pe stradă
– limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2, în cazul acțiunilor din ușă în ușă
– aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2.
De asemenea, pe ordinea de zi mai află și o informare privind stadiul pregătirii și organizării alegerilor locale din anul 2020.
Propunerea unui medic pediatru
Un medic pediatru, Mihai Craiu, care înțelege că pentru profesori va fi extrem de greu să poarte masca de protecție pe parcursul orelor, oferă un sfat prețios.
Mihai Craiu, medicul pediatru, care recomandă un alt tip de mască: masca-scut. Aceasta îi va proteja atât pe elevi, cât și pe profesori, permițând în același timp ca elevii să vadă fața învățăcelului lor.
Acest tip de mască este o recomandare a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.
„Imaginați-vă că aș fi profesor într-o clasă de elevi cu vârstă mică sau în care există și copii care au dificultăți de auz sau de atenție. Cum va fi la școală cu mască?”, întreabă medicul, într-o postare pe pagina de Facebook.