Prima pagină » Local » Decizie definitivă! Curtea de Apel Suceava a hotărât că accesul studenților nu poate fi condiționat de vaccinare 

Decizie definitivă! Curtea de Apel Suceava a hotărât că accesul studenților nu poate fi condiționat de vaccinare 

11 feb. 2022, 12:05,
Iustina Groza în Local

Curtea de Apel Suceava a menținut recent decizia Tribunalului Suceava, care a suspendat, la cererea Ligii Studenților Iași și a 5 studenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, deciziile instituției de învățământ prin care aceasta a condiționat accesul studenților la activitatea didactică și în căminele universității de vaccinare, testare anti-COVID-19 sau de trecerea prin boală. Decizia este definitivă.

Decizie definitivă! Curtea de Apel Suceava a hotărât că accesul studenților nu poate fi condiționat de vaccinare. Sentința Curții de Apel Suceava arată faptul că există o îndoială rezonabilă asupra legalității actelor emise de Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și validează opinia pe care Liga Studenților (LS) Iași a susținut-o constant, anume că universitățile nu pot condiționa accesul studenților pe baza certificatului verde.

De asemenea, LS Iași consideră că hotărârile de Guvern privitoare la prelungirea stării de alertă nu au aplicabilitate în acest sens. Mai mult, decizia instanței confirmă inclusiv îndoiala rezonabilă cu privire la legalitatea obligativității de a purta mască în spațiile interioare ale universității, fiind suspendate inclusiv normele prin care a fost impusă această obligație.

mana unei persoane imbracate in haine de culoare neagra, care tine in aer un ciocan de judecator deasupra unei mese

Decizia Tribunalului Suceava întărește faptul că există o îndoială rezonabilă asupra legalității actelor emise de universitate

Decizie definitivă: Accesul studenților nu poate fi condiționat!

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și-a întemeiat recursul, printre altele, pe susținerea acordată de Liga Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) conducerii instituției în această speță. De asemenea, reprezentanții LSTGM au pornit o campanie de bullying pe rețelele de socializare și pe grupurile interne de discuții împotriva studenților care au contestat din toamnă deciziile instituției. La unele cămine studențești au fost afișate liste cu studenții nevaccinați în scop de „umilire publică” (public shaming).

intrarea in cladirea Curtii de Apel Suceava pe timp de

Decizia Curții de Apel Suceava aprobă opinia juridică conform căreia universitățile nu pot condiționa accesul studenților în baza certificatului verde

LS Iași solicită în continuare demisia de onoare a conducerii LSTGM pentru faptul că a susținut până în ultimul moment deciziile universității, cu scopul de a decredibiliza demersurile realizate de studenții nedreptățiți de instituție. Totodată, LS Iași reiterează că recunoașterea formală a unei organizații studențești de către o universitate nu are o bază legală și nu e de natură să înfrângă în vreun fel dreptul studenților de a se adresa instanțelor în vederea recunoașterii drepturilor și intereselor lor legitime.

o mana a unei persoane care poarta o manusa chirurgicala si tine in aer o seringa cu ac, iar in plan secunda apare o grafica a unor virusuri

La unele cămine studențești s-au afișat liste cu studenții nevaccinați

Cosmin Gabriel Glovnea, șeful LS Iași: „Vom sancționa universitățile și instituțiile care au adoptat măsuri similare!”

În instanță, UMFST a afirmat că doar 5 studenți ai universității se opun restricțiilor impuse de universitate. În realitate, cel puțin 207 studenți au semnat olograf o petiție prin care au cerut conducerii UMFST să își revoce hotărârile. Documentația din dosar a fost realizată de către Departamentul juridic din cadrul LS Iași, coordonat de Silvian Emanuel Man, care a reprezentat organizația în dosar, cu sprijinul Casei de Avocatură Țucă, Zbârcea și Asociații și al avocatei Diana Lucaciu, din cadrul Baroului București.

grafica siglei Ligii Studentilor Iasi

Președintele Ligii Studenților Iași declară că vor fi sancționate în continuare universitățile și instituțiile publice care au adoptat măsuri similare

„Decizia instanței reprezintă un veritabil precedent judiciar, fiind prima hotărâre judecătorească definitivă în ceea ce privește suspendarea unor acte administrative ale unei universități emise sub pretextul stării de alertă, de pe urma căreia profită toți studenții. Îi asigurăm pe toți cei afectați că vom dispune de toate resursele pe care le avem pentru a duce dosarul la o hotărâre definitivă de anulare, având în vedere recuperarea prejudiciilor materiale care au fost create prin deciziile universității.

Totodată, în perioada următoare, vom sancționa prin mijloacele legale pe care le avem la dispoziție universitățile și instituțiile publice care au adoptat măsuri similare, contrare principiilor de drept, normelor constituționale și prevederilor legale”, a declarat Cosmin Gabriel Glovnea în legătură cu faptul că accesul studenților nu poate fi condiționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024