Municipalitatea ieșeană a emis proiectul prin care va cere interzicerea comercializării și folosirii materialelor pirotehnice în oraș. Proiectul de hotărâre prevede amenzi uriașe pentru cei care se abat de la regulă. Și cei care chinuie animalele prin folosirea petardelor riscă amenzi extrem de drastice. Decizia edilului Mihai Chirica a plecat după o serie de accidente rezultate în urma folosirii pocnitorilor și petardelor
Șefii administrației locale au dus la capăt decizia de a interzice folosirea materialelor pirotehnice în municipiu. După o serie de accidente produse în urma folosirii petardelor și pocnitorilor, municipalitatea a decis să interzică definitiv folosirea acestora. Cei care sunt prinși că vând ilegal astfel de materiale riscă o amendă de până în 2.500 lei. Sunt nenumărate astfel de cazuri, mai ales în zona Piața Nicolina, unde zeci de astfel de persoane apar în preajma sărbătorilor de iarnă la toate colțurile cu materiale pirotehnice. Au fost stabilite și alte amenzi pentru cei care folosesc materialele cumpărate și care nu au aviz de la instituțiile abilitate. Cei prinși asupra faptului pot achita în termen de 15 zile amenda, având posibilitatea să dea doar jumătate din suma înscrisă de polițistul local.
„Propunem ca pe raza municipiului Iași să se interzică comercializarea și utilizarea petardelor de orice tip. De asemenea, propunem ca pentru nerespectarea prevederilor hotărârii să fie aplicate următoarele contravenții. Cu amendă cuprinsă între 2.400 lei – 2.500 lei, pentru persoanele fizice și persoanele juridice care comercializează petarde pe raza municipiului. Cu avertisment, pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 16 ani și care utilizează petarde pe raza municipiului. Cu amendă cuprinsă între 50 lei – 100 lei pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 ani – 18 ani și care utilizează petarde pe raza municipiului. Cu amendă cuprinsă între 1.000 lei – 1.500 lei pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani”, au inițiat reprezentanții municipalității ieșene.
Sume mari pentru cei care chinuie animalele
Și asta nu este tot. Proiectul de hotărâre prevede și amenzi mari pentru cei care se distrează pe seama animalelor folosind materialele pirotehnice.
„Totodată propunem ca faptele de agresare a oricărui animal sau păsări, prin utilizarea de petarde, să fie sancționate cu amendă cuprinsă între 2.400 lei – 2.500 lei. Urmare a celor expuse mai sus, considerăm necesar și oportun adoptarea unei hotărâri de consiliu privind interzicerea comercializării și utilizării petardelor pe raza municipiului Iași”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul prevede și alte detalii. Toate acestea vor fi supuse însă dezbaterii publice pentru ca mai apoi să intre în plenul Consiliului Local pentru a fi aprobate. „Se interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale. Se interzice și comercializarea la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri etc.”, se arată în proiectul de hotărâre.
Dezastru după sărbători
În ultima perioadă, mai multe persoane, atât în Iași cât și în țară, au ajuns al spital și chiar au decedat după ce au folosit necorespunzător petardele. Edilul Mihai Chirica a arătat că va cere interzicerea totală a acestora în oraș și va cere ca amenzile pentru cei ce se abat de la regulă să fie destul de piperate.
„Voi propune în dezbatere publică, pentru acest an, un proiect de hotărâre a Consiliului Local Iași care va avea în vedere interzicerea utilizării de petarde pe raza municipiului Iași. Începem cu utilizarea petardelor pentru că s-au dovedit a fi cele mai riscante, și nu doar pentru copii. De asemenea vom prevedea sancțiuni foarte drastice pentru cei care le comercializează și, desigur, alte măsuri pentru utilizatori, funcție de vârsta acestora. În ceea ce privește focurile de artificii, voi propune ca aceste spectacole să se organizeze astfel încât să se reducă la maximum potențialul de pericol asupra ființelor vii. Autorizația pentru organizarea și desfășurarea jocurilor de artificii în spații publice va trebui să conțină specificații clare cu privire la: momentul executării, locul desfășurării, calibrul și posibilele pericole indiferent de amploarea acestora!”, a spus edilul Mihai Chirica.