Prima pagină » Actualitate » Decizie de ultimă oră a ministrului Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu. Școlile din Ilfov rămân deschise
Decizie de ultimă oră a ministrului Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu. Școlile din Ilfov rămân deschise

Decizie de ultimă oră a ministrului Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu. Școlile din Ilfov rămân deschise

14 oct. 2021, 10:16,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Ministerul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, a hotărât astăzi, 14 octombrie 2021, faptul că unitățile de învățământ din județul Ilfov rămân deschise. Direcția de Sănătate Publică recomanda ca școlile să se închidă de luni, având în vedere că incidența în județ a ajuns la 15,48 cazuri la mia de locuitori.

Ieri, ministrul Educației a transmis un mesaj pentru DSP Ilfov în ceea ce privește decizia instituției de a trece la orele online.

Sorin Cîmpeanu mesaj pentru DSP

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut ieri un mesaj pentru oficialii de la Direcția de Sănătate Publică. Oficialul a menționat că deciziade a păstra școlile în format fizic sau online nu le aparține. De asemenea, acest lucru le depășește atribuțiile lor, indiferent de rata de incidență din Ilfov și se încalcă „Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5338/2021 și se substituie CJSU, ISJ și tuturor unităților de învățământ din IF”.

„Sunt scoli foarte aglomerate în care se învață în 2-3 schimburi, cu un nr maxim de elevi în clasă şi sunt şcoli în care se învață într-un singur schimb, cu un nr mic de elevi în clasă. Sunt şcoli în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor şi profesorilor şi sunt şcoli în care sunt zeci de cazuri de infectare.

NU exista cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată în online la nivelul unui județ; decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de învăţământ. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU”, spune ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a ținut să mai adauge faptul că această hotărâre a fost făcută în afara cadrului legal lucru care ar putea duce la afectarea mecanismelor administrative responsabile pentru gestionarea situației.

„Nu avem cunoștința că DSP să fi făcut ancheta epidemiologica la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unități de învăţământ din IF. În concluzie, solicitarea DSP IF a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învăţământ și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației în starea de alertă”, a mai spus acesta.

Medicul ieșean Doina Azoicăi cere carantină în București și Ilfov

Președintele Societății Române de Epidemiologie, dr. Doina Azoicăi, susține că este un moment critic în care sunt necesare măsuri caracteristice. Astfel, medicul ieșean cere carantinarea Capitalei și județului Ilfov, după ce rata de incidență a depășt 15 cazuri la mia de locuitori.

„Este un moment absolut critic, nu neapărat din cauza incidenţei, ci pentru că înregistrăm 400 de decese zilnic. În Bucureşti şi Ilfov s-a depăşit de ceva vreme gradul de incidenţă de la care era necesară carantinarea. Ştiu, nu este uşor să impui o astfel de măsură incomodă pe fondul gradului de complianţă al populaţiei şi într-o zonă în care activităţile economice, politice şi culturale au o asemenea intensitate.

Dar este obligatorie. Repet, incidenţa a depăşit de mult cota la care erau obligatoriu de luat asemenea măsuri în Bucureşti-Ilfov. Oricum, pentru a fi eficientă, această decizie de carantinare a Capitalei şi a zonelor limitrofe este necesară pentru cel puţin 14 zile”, a atras atenţia Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *