@ Durere mare in familia unor ieseni acuzati ca in urma cu 15 ani au introdus in Romania masini de lux cu acte false @ Ieri, judecatorii au luat o decizie necrutatoare in conditiile in care toate calculele aratau ca faptele sunt prescrise
Ieri dupa-amiaza, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au batut in cuie pedepsele intr-unul din cele mai vechi dosare aflate pe rolul instantelor iesene. In mod cu totul surprinzator, desi specialistii in domeniu au constatat ca faptele sunt prescrise, judecatorii au decis condamnarea celor implicati in aceasta poveste. Pentru unii dintre acuzati, situatia este de-a dreptul dezastruoasa avand in vedere ca au fost trimisi la puscarie pentru fapte comise in perioada in care nu aveau familii, copii, si erau foarte tineri. Dupa calculele avocatilor, faptele erau deja prescrise.
Pedeapsa cea mai mare a fost incasata de Robert Copacinchi: sase ani si jumatate de inchisoare. Catalin Liviu Bostan a fost condamnat la patru ani si jumatate. Restul acuzatilor au primit pedepse cu suspendare. Iustin Chiriac a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Leonard Anghel, Mihai Chirila, Alexandru Haloiu si Andrei Jalba au primit cate doi ani de inchisoare cu suspendare, iar Giuliano Cezar Ricobon a fost condamnat la doi ani si noua luni tot cu suspendare.
Anchetatorii sustin ca Robert Copacinschi ar fi condus una dintre cele mai faimoase retele de traficanti de masini de lux din Iasi. Robert Copacinschi a fost arestat preventiv in momentul declansarii scandalului pe data de 23 decembrie 2002, printr-o decizie luata de magistratii de la Tribunalul Iasi si a fost pus in libertate dupa cateva saptamani. Toti acuzatii au cerut achitarea sustinand ca sunt nevinovati. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2001-2002, membrii retelei ar fi vandut cel putin 50 de masini de lux care erau furate din tara sau din strainatate. Traficantii preferau in special marcile Mercedes si BMW. Anchetatorii precizeaza ca gruparea formata din cateva zeci de persoane era condusa de Robert Copacinschi si au fost inselati mai multi cumparatori. Cu toate ca masinile erau furate, traficantii falsificau actele necesare tranzactiilor, iar cartile de identitate ale autoturismelor erau procurate din Italia. In rechizitoriu se arata ca in Vama Iasi au trecut 35 de masini, care detineau certificate Euro 3 intocmite in fals. Prin aceste treceri ilegale de autoturisme, statul a fost prejudiciat. Din datele oferite de anchetatori, in total au fost comercializate cateva sute de masini scumpe, statul fiind pagubit cu cateva miliarde lei vechi. In timpul procesului au fost efectuate mai multe expertize care au aratat ca nu a fost creat niciun prejudiciu.