Prima pagină » Titlurile zilei » Decizie-bombă a judecătorilor! Mihai Chirica, scos de sub control judiciar. A revenit la Primăria Iași – GALERIE FOTO / VIDEO

Decizie-bombă a judecătorilor! Mihai Chirica, scos de sub control judiciar. A revenit la Primăria Iași – GALERIE FOTO / VIDEO

12 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Titlurile zilei

Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis ieri contestația formulată de Mihai Chirica la controlul judiciar. Astfel, acesta se poate întoarce în funcția de primar. Avocatul Marius Striblea a explicat, pas cu pas, cum a destrămat fiecare acțiune a procurorilor anticorupție în cazul clientului său. Pe de altă parte, în dosarul „Skoda”, magistrații au amânat luarea vreunei decizii.

Decizie-bombă a magistraților ieșeni! Mihai Chirica a fost scos ieri, 11.02.2022, de sub control judiciar. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis contestația formulată de Chirica. Astfel, acesta se poate întoarce în funcția de primar.

„Instanța admite plângerea formulată de petentul-inculpat Mihai Chirica împotriva ordonanţei procurorului de luare a măsurii preventive a controlului judiciar din 4 februarie 2022 dată în dosarul nr. 3/P/2022 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual, în formă continuată (2 acte materiale) și instigare la uzurparea funcției. Dispune revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispusă prin ordonanţa procurorului din 4 februarie 2022. Fără cale de atac”, au precizat, ieri, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași.

Mihai Chirica, scos de judecătorii ieșeni de sub control judiciar

În urma decizie luate ieri de magistrații de la Tribunalul Iași, Mihai Chirica se poate întoarce la Primărie. Contactat telefonic de reporterii cotidianului BZI, avocatul Marius Striblea a susținut că soluția este una normală.

„Noi am contestat măsura luată de DNA. Am arătat că DNA nu poate înlătura un ales din funcția pe care o ocupă. Statutul primarului este unul special, cu mai multe atribuții. În niciun caz nu se poate face această confuzie între funcție şi atribuții sau activități. Legea vorbește despre interzicerea unor activități în exercitarea căreia este suspectat că a săvârșit o infracțiune, nu o funcție! Funcția de primar, așa cum am arătat în instanță, reprezintă o multitudine de activități. Nu poţi să interzici întreaga funcție a primarului! Vorbim despre activități cu totul diferite, iar unele nu au nicio legătură cu acest dosar”, a afirmat avocatul primarului Mihai Chirica.

Marius Striblea a adăugat că, în subsidiar, solicitase ca instanța, dacă ar fi respins prima contestație, să impună o interdicție care s-ar fi referit la coordonarea Direcției de Urbanism.

Avocatul Marius Striblea: „Primarul nu răspunde pentru verificările făcute în teren de cei delegați pentru acest lucru”

Avocatul Marius Striblea, fost decan al Baroului Iași, le-a relatat ieri seară reporterilor cotidianului BZI pe ce și-a bazat contestația privind controlul judiciar. Acesta a destrămat, pas cu pas, toate acțiunile procurorilor DNA în cazul lui Mihai Chirica. Astfel, Marius Striblea a invocat mai multe motive de nulitate.

„Clientul meu nu a fost audiat înainte de luarea măsurii preventive a controlului judiciar. Mai mult, el nu a fost audiat ca inculpat. Totodată, ordonanța procurorului de caz nu este motivată în fapt. De exemplu, nu se precizează de ce clientul meu nu avea voie să părăsească țara! În plus, obligația de a nu exercita o funcție nu e prevăzută de legea penală. Mare atenție! Funcția poate avea mai multe activități!”, a declarat Marius Striblea.

El a adăugat că acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare dacă fapta nu există și fapta nu este prevăzută de legea penală.

„Avem de-a face aici cu un non-sens juridic. Ca să înțelegeți: potrivit Legii nr. 140/2017, primarul nu răspunde pentru verificările făcute în teren de cei delegați pentru acest lucru. Documentele semnate de primar sunt semnate și de angajați ai municipalității, care aveau obligația să efectueze acele verificări! La fel, despre instigare nici nu poate fi vorba, deoarece nu există nici măcar o probă în acest sens! S-a spus că Mihai Chirica l-ar fi instigat pe un suspect, dar nici suspectul respectiv, nici Mihai Chirica nu confirmă acest lucru și nu există nicio probă că lucrurile ar sta altfel!”, a subliniat Striblea.

„Nu i-a fost respectat dreptul la apărare!”

Avocatul ieșean a mai spus că, în documente, a fost comisă o eroare mai mult decât evidentă.

„În ordonanța privind controlul judiciar a fost trecută, din greșeală, perioada 04.02.2021 – 04.04.2021. Eroarea materială a fost corectată ulterior printr-un proces-verbal, dar acesta nu i-a fost comunicat personal clientului meu. Mai mult, am arătat că măsura preventivă este una arbitrară și care nu se bazează pe probe, așa cu cere legea. În plus, clientului meu nu i-a fost respectat dreptul la apărare, nefiind citat corect. Dumnealui a fost sunat și i s-a spus să se prezinte a doua zi la sediul DNA în calitate de suspect, fără a i se indica obiectul dosarului și încadrarea juridică”, a menționat Marius Striblea.

Acesta a adăugat că Mihai Chirica este singurul inculpat din dosar.

„Mihai Chirica este singurul inculpat din acest dosar și sigurul care a fost supus controlului judiciar. Măsura preventivă trebuie să fie luată cu respectarea procedurii prevăzute de lege, orice încălcare a acesteia ducând la revocare, aspecte prezentate anterior. De asemenea, trebuie să fie necesară și proporțională, condiții legale ce nu sunt întrunite în cauză. Acuzarea nu a demonstrat necesitatea ei, iar, prin instituirea controlului judiciar în “interesul” bunei desfășurări a urmăririi penale, măsura era disproporționată, ducând la suspendarea “de facto” a primarului, la blocarea activităților municipalității și la interzicerea dreptului constituțional la muncă, inclusiv la consecința pierderii indemnizației aferente funcției pe toată perioada”, a subliniat Striblea.

Reacția primarului Mihai Chirica

Edilul Mihai Chirica a precizat că nu vrea să mai intre în dispute politice și că, prin decizia magistraților, s-a dovedit că Justiția i-a făcut dreptate.

”S-a hotărât ridicarea în totalitate a condițiilor cerute de procuror, respectiv în acest moment nu mai există vreo interdicție în ceea ce privește controlul judiciar. Practic, am intrat în deplinătatea tuturor atribuțiilor pe care le am în calitate de primar al municipiului Iași. Dar acest lucru este mai puțin important. Important e că am primit o gură de oxigen care confirmă faptul că statul de drept în România trebuie respectat. Orice bătălie nu folosește nimănui și din orice război toată lumea are de pierdut. Prin urmare, va fi o modalitate de reașezare, de repunere a conduitei mele în toate disputele politice pe un făgaș mult mai echilibrat, mult mai apropiat de înțelepciune, care să reconfirme faptul că putem, împreună, toate forțele politice, toți oamenii care gândesc binele acestei națiuni, că putem să facem din România un stat respectat în toată forma sa: și cea a Justiției, și cea administrativă și toate celelalte componente ale sale”, a spus primarul Mihai Chirica.

După aflarea veștii, Mihai Chirica a mers ieri după-amiază la Primăria Iași pentru a participa la ședința ordinară de Consiliu Local.

Magistrații ieșeni au amânat luarea vreunei decizii în dosarul „Skoda”

Tot ieri, judecătorii ieșeni au analizat o altă solicitare formulată de Mihai Chirica, de data aceasta în dosarul intitulat generic „Skoda”. Astfel, instanța a amânat luarea vreunei hotărâri în ceea ce privește solicitarea primarului Iașului până pe data de 25 februarie 2022. În acest caz, Mihai Chirica a contestat luarea măsurilor asiguratorii dispuse în timpul judecăţii. Astfel, Mihai Chirica a contestat în instanță sechestrul asigurator instituit de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași în dosarul Skoda. În acest dosar, procurorii au stabilit un prejudiciu în valoare de peste 500.000 de lei, rezultat din cumpărarea unor autoturisme Skoda.

Amintim că Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar într-un alt dosar, instrumentat de DNA.

„S-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de inculpatul Mihai Chirica. În cauză a fost dispusă și efectuarea urmăririi penale față de suspectul Gabriel Vasile Harabagiu. Există date și probe care conturează starea de fapt potrivit căreia cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași”, au spus cei de la DNA.

Teoretic, primarul Iașului ar putea fi pus din nou sub control judiciar, însă este greu de crezut că procurorii vor mai face acest lucru. Cert este că, acum, Mihai Chirica a fost scos de sub control judiciar, după ce avocatul acestuia a explicat în fața instanței ce presupune funcția publică ocupată de primar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *