Prima pagină » Local » Decizie-bombă a judecătorilor! Ieri a fost bairam în lumea interlopă! Prescripții, achitări și pedepse reduse în procesul clanului Corduneanu!
Decizie-bombă a judecătorilor! Ieri a fost bairam în lumea interlopă! Prescripții, achitări și pedepse reduse în procesul clanului Corduneanu!

Decizie-bombă a judecătorilor! Ieri a fost bairam în lumea interlopă! Prescripții, achitări și pedepse reduse în procesul clanului Corduneanu!

31 ian. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Liderul clanului, Costel Corduneanu, este unul dintre cei trei condamnați ieri cu executare și va merge după gratii, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare. Alți doi inculpați din dosar, Vasile Ursariu și Marian Simion, au primit pedepse de câte cinci ani de pușcărie. Ceilalți 24 de inculpați au scăpat de pedepse, după ce a intervenit prescripția faptelor sau instanța clujeană a constatat că nu există probe

Sentință-șoc dată de magistrații clujeni în procesul penal al clanului Corduneanu! Judecătorii din cadrul Curții de Apel Cluj au admis ieri apelurile formulate de procurorii DIICOT, dar și de către inculpați și au schimbat decizia primei instanțe, această soluție fiind definitivă.

Astfel, Curtea de Apel Cluj a desființat sentința penală pronunțată de prima instanță. „Constată nulitatea absolută a proceselor de redare a interceptărilor dispuse în prezenta cauză în faza de urmărire penală și dispune excluderea de la dosarul cauzei a suporților optici ce stochează rezultatele activității de supraveghere tehnică dispusă în cauză, precum și a proceselor verbale de redare a acestor activități”, au precizat magistrații clujeni.

Aceștia au dispus achitarea liderului Constantin Bogdan (fost Corduneanu), zis „Costel”, pentru trafic de persoane, trafic de minori și spălare de bani, deoarece nu există probe că persoana a comis infracțiunea, iar, pentru șantaj, instanța a încetat procesul pentru că a intervenit amnistia sau prescripția. Totuși, judecătorii au menținut pedepsele pentru instigare la acces fără drept la un sistem informatic, instigare la interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice care nu este publică și care este destinată unui sistem informatic și instigare la transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, rezultând pedeapsa de trei ani de închisoare. Totuși, acesta a fost după gratii vreme de aproximativ un an și două luni.

Instanța a încetat procesul penal în cazul lui Adrian Corduneanu, pentru prescripția faptelor, în ce privește acuzațiile de șantaj și complicitate la înșelăciune. De asemenea, judecătorii au încetat procesul penal în ce îl privește pe Bogdan Tiugă (fost Corduneanu), zis „Bogdănel”, pentru șantaj, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, complicitate la înșelăciune.

Mai mult, instanța a dispus achitarea Petronelei Tiugă, fostă Corduneanu, pentru spălare de bani, deoarece nu există probe că a comis infracțiunea. În plus, a încetat procesul penal pornit pe numele Petronelei Tiugă, pentru șantaj, furt și complicitate la înșelăciune, deoarece faptele s-au prescris.

Procesul penal a încetat…

Magistrații au încetat procesul penal pentru complicitate la înșelăciune pe numele lui Vasile Călin, fost Corduneanu, deoarece faptele s-au prescris. Totodată, a fost redusă pedeapsa primită inițial de Marian Simion, fost Corduneanu, de la șase ani, la cinci ani de închisoare, pentru trafic de persoane, și de la opt ani, la cinci ani de închisoare, pentru trafic de minori, rezultând cinci ani de închisoare. Instanța a dedus o perioadă de aproximativ două luni, în care acesta a fost după gratii.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Cluj a încetat procesul în cazul lui Cătălin Iulian Bogdan, pentru complicitate la înșelăciune, pe motiv că faptele s-au prescris. În plus, magistrații au dispus achitarea lui Viorel Potorac, zis „Țocăilă”, pentru trafic de persoane și trafic de minori, deoarece nu există probe care să arate că a comis aceste infracțiuni.
Mai mult, a încetat procesul penal pe numele lui Iulian Silviu Gîtlan, zis „Gîgă”, pentru șantaj și complicitate la înșelăciune, dar și în cazul lui Marian Vasiliu, zis „Kent”, pentru punerea în circulație de taloane false pentru transport, complicitate la înșelăciune, precum și în cazul lui Gabriel Maleș, pentru complicitate la înșelăciune și spălare de bani, deoarece faptele s-au prescris.

Totodată, a încetat procesul în cazul lui Ionuț Dănuț Ilincariu, pentru complicitate la înșelăciune și spălare de bani, deoarece faptele s-au prescris. Același lucru s-a întâmplat și în cazul lui Ciprian Panagachi-Tănasă, acuzat de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice și complicitate la înșelăciune.

Din același motiv a încetat procesul în cazul lui Daniel Tîrșu, pentru complicitate la înșelăciune, la fel ca în cazul lui Radu Adrian Prundeanu, pentru complicitate la înșelăciune, dar și în cazul lui Carmen Mihalcea, pentru complicitate la înșelăciune, sau în situația Elenei Călin, acuzată tot de complicitate la înșelăciune.

A intervenit prescripția

Mai mult, a încetat procesul penal în cazul lui Ciprian Toma, pentru complicitate la înșelăciune, iar, în situația lui Ioan Ciubotariu, zis „Ioan Babanu”, pentru aceeași infracțiune, deoarece faptele s-au prescris, la fel ca în cazul Mihail Sorin Rîznic. De asemenea, instanța a încetat procesul penal în cazul lui Constantin Darie, pentru fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la înșelăciune.

Instanța a redus pedeapsa aplicată lui Vasile Ursariu, de la șase ani, la cinci ani de închisoare, pentru trafic de persoane, și de la opt ani, la cinci ani de închisoare, pentru trafic de minori, rezultând cinci ani de închisoare.
În plus, a încetat procesul în cazul lui Alice Juncu, pentru șantaj, iar, în cazul lui Valeriu Florin Andrei, pentru înșelăciune, deoarece a intervenit prescripția.

„Instanța respinge ca nefondate apelurile declarate de părțile civile D.D, T.R.C. și petenții T.L., F.A., M.I. și I.F. Înlătura dispoziția de obligare în solidar a inculpaților V.P. și C.B. la plata daunelor morale în favoarea părții civile M.M. Înlătură dispoziția de confiscare a sumei de 250.000 de euro de la inculpații V.P. și C.B., a sumei de 118.200 de lei de la inculpatul Bogdan Constantin și a sumei de 5.000 de euro de la inculpata P.T. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate”, au mai menționat judecătorii clujeni.

Ce au spus avocații

După aflarea sentinței, unul dintre avocații care au intrat în acest dosar s-a arătat încântat de hotărâre.

„Este o soluție echitabilă, pentru care noi, apărătorii, am muncit ani buni”, a declarat ieri avocatul ieșean Robert Amuntencei, care l-a reprezentat pe liderul clanului Corduneanu, Costel.

Avocatul a adăugat că clientul său probabil că s-a prezentat la Poliție, pentru a merge în arest, chiar dacă are un an și două luni de arest în acest dosar, plus alte opt luni în stare de arest, într-un alt dosar, în care a fost achitat.

„Clientul meu nu a mers astăzi la Cluj, pentru că era vorba despre o amânare de pronunțare. Probabil că va merge la Poliție, după care va fi dus în Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași”, a adăugat Robert Amuntencei.

De asemenea, avocatul Alexandru Rîșniță, care îl reprezintă tot pe Costel Corduneanu, a susținut ieri că acesta este eligibil de liberare condiționată, dat fiind faptul că, din cei trei ani de închisoare, a executat mai bine de jumătate din pedeapsă în regim de arest preventiv. De asemenea, avocatul clujean a susținut că este mulțumit de sentință.

„Sunt fericit și salut decizia magistraților de la Curtea de Apel Cluj. Sunt mândru de verticalitatea și profesionalismul de care au dat dovadă judecătorii Curții de Apel Cluj în soluționarea acestei cauze”, a spus avocatul Alexandru Rîșniță.

Mai mult, un alt avocat care a intrat în dosar pentru șase dintre inculpați, Anca Violeta Drăgoi, a afirmat ieri că este o soluție normală.

„În cazul clienților mei, faptele s-au prescris, dar a existat și o achitare, în ceea ce o privește pe Petronela Tiugă. Faptele incriminate în dosar datează din perioada 2003-2010, iar, de la primele acte din dosar, au trecut aproape 17 ani”, a susținut Anca Drăgoi.

Costel Corduneanu: „S-a făcut dreptate!”

Liderul clanului Corduneanu s-a predat ieri după-amiază, în jurul orei 15:00, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași. Pentru a-l susține, membrii familiei au mers alături de Costel Corduneanu până la intrarea în sediu și și-au luat rămas bun.

Reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” au obținut în exclusivitate un interviu de la liderul clanului Corduneanu. Întrebat ce părere are despre sentința emisă joi de judecătorii din cadrul Curții de Apel Cluj, acesta a declarat că este mulțumit.

„Prin sentința dată astăzi s-a făcut dreptate! S-a demonstrat faptul că Justiția din Ardeal face dreptate! Judecătorii din Cluj au studiat dosarul, din acest motiv au și fost cinci amânări! În acest dosar, eu am rămas cu o condamnare de trei ani de închisoare și am venit civilizat să mă predau”, a precizat Costel Corduneanu.

Acesta a adăugat că va solicita în curând să fie liberat condiționat, deoarece a stat în stare de arest preventiv aproximativ un an și zece luni.

„Voi cere acest lucru în curând și mă voi întoarce acasă. Important este să vadă toată lumea că sunt situații în care se fac abuzuri, nu doar în ceea ce ne privește pe noi (membrii clanului Corduneanu – n.r.), ci și pe alți oameni. Există dosare care sunt „manevrate” la comandă. Sperăm ca astfel de dosare să nu mai existe, atât în ceea ce ne privește pe noi, cât și pe toată lumea”, a încheiat Costel Corduneanu.

Pedepse la prima instanță

La începutul lunii martie 2016, Tribunalul Maramureș a decis pedepsele pentru membrii clanului Corduneanu. Atunci, aceștia au primit pedepse cuprinse între trei și zece ani de detenție. De exemplu, Costel Corduneanu fusese condamnat la opt ani de închisoare, Adrian Corduneanu – trei ani, iar Vasile Călin la zece ani. La acea dată, Gheorghe Corduneanu a fost achitat, Bogdan Corduneanu primise o pedeapsă de trei ani de închisoare, Petronela Tiugă – cinci ani de pușcărie, Iulian Cătălin Bogdan – cinci ani de pușcărie, Silviu Iulian Gîtlan – trei ani de închisoare, Viorel Potorac – opt ani de pușcărie, Mihai Silviu Corduneanu – patru ani de închisoare, Dănuț Ilincariu – zece ani de temniță, Gabriel Maleș – zece ani de pușcărie, Marian Vasiliu – zece ani de pușcărie, Ciprian Panagachi – cinci ani de detenție, Ioan Ciubotariu – zece ani de temniță, Marian Simon Corduneanu – opt ani de închisoare, la fel ca Vasile Ursariu.

De asemenea, Ciprian Toma a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, Gheorghe Crâșmaru a fost achitat, Carmen Mihalcea, soacra lui Adrian Corduneanu, a primit zece ani de detenție, Adrian Radu Prundeanu – zece ani, Daniel Târsu – patru ani, Constantin Darie – cinci ani, Elena Călin, soacra lui Vasile Călin, patru ani, Sorin Rîznic – cinci ani și Florin Valeriu Andrei – tot cinci ani de detenție.

De unde a pornit totul

Pe data de 5 iulie 2010, procurorii DIICOT Iași au dispus trimiterea în judecată a 27 de inculpați, care ar fi făcut parte din gruparea cunoscută sub titulatura de „Clanul Cordunenilor”.

„Constituită inițial pe criteriul apartenenței familiale, structura a devenit treptat o rețea de tip mafiot, în care elementele de comandă aparțineau membrilor familiei Corduneanu, iar palierul de execuție era asigurat de către ceilalți membri ai grupului. Liderul incontestabil al acestei structuri este inculpatul Constantin Bogdan (Costel Corduneanu), care, raportat la statutul său de sportiv de mare performanță, dar și de faptul că este cel mai în vârstă dintre membrii familiei Corduneanu, a dobândit un ascendent incontestabil asupra tuturor membrilor grupului. Rețeaua de criminalitate transfrontalieră Corduneanu dispunea de multiple extensii și legături atât în plan intern – palierul mediilor criminale de pe raza altor județe, dar și pe teritoriul altor state – Republica Moldova, Italia, Spania, Austria, Germania și Irlanda”, au spus procurorii DIICOT.

Conform anchetatorilor, în sarcina inculpaților s-a reținut comiterea, în perioada 2003-2010, a unui număr impresionant de infracțiuni grave, toate specifice formelor actuale de criminalitate organizată, respectiv trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate în mod nelegal, infracțiuni bancare, înșelăciuni imobiliare, infracțiuni cu violență (șantaj), infracțiuni informatice, toate circumscrise unor finalități declarate – obținerea unor importante beneficii materiale, dar și asigurarea supremației și notorietății infracționale zonale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024