Prima pagină » Sport » Decizia luată de UEFA, după ce Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism! Ce scrie în raportul forului continental
Decizia luată de UEFA, după ce Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism! Ce scrie în raportul forului continental

Decizia luată de UEFA, după ce Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism! Ce scrie în raportul forului continental

12 feb. 2021, 02:00,
BZI.ro, în Sport

Comisia de Etică și Disciplină din cadrul UEFA a dat verdictul în urma scandalului în care a fost implicat Sebastian Colțescu la meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, de la finalul anului trecut.
Forul continental a deschis o anchetă pentru cazul care a dus la oprirea meciului de pe Parc des Princes. Aceștia au ajuns la concluzia că expresia folosită de Colțescu pentru a-l identifica pe Pierre Webo nu a fost una rasistă, astfel că nu vor fi aplicate sancțiuni împotriva arbitrului român, care a fost rezervă în acel meci, condus de la centru de Ovidiu Hațegan.

Raportul UEFA, după scandalul „Colțescu” de pe Parc des Princes

„Din probele video și audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colțescu și Șovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” și „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Bașakșehir, domnul Webo.
Conform raportului lingvistic, expresiile românești „negrul ăla” și „ăla negru” nu au conotații peiorative sau negative.
Cele mai relevante dicționare englezești stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, așa cum rezultă din expresiile românești menționate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizațiile anti-rasiste și de milioanele de adepți ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile „negrul ăla” și „ăla negru”, deși ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse și din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română și termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecință, nu constituie conduită sancționabilă.
În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiți de acesta ar putea fi evitați în contexte precum competițiile UEFA. În consecință, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică și disciplină desemnat consideră că investigația asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colțescu, Șovre și Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, se arată în raport, potrivit ProSport.

Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism de cele două echipe

Meciul PSG – Bașakșehir a fost întrerupt în minutul 14 după declanșarea unui incident cu tentă rasistă declanșat de afirmația unui component al brigăzii de arbitri.
S-a spus că Sebastian Colțescu l-ar fi indicat într-un mod jignitor pe Pierre Webo, de pe banca tehnică a turcilor, oficial eliminat apoi de Ovidiu Hațegan. Numai că în întregistrarea audio apărută ulterior în mediul online nu pare vocea lui Sebastian Colțescu cea care spune „åla negru de acolo. Nu se poate așa ceva. åla negru”.
Din înregistrarea audio, cel care folosește replica „ăla negru de acolo” pare mai degrabă „asistentul” Octavian șovre, unul dintre colaboratorii lui Hațegan la meciurile internaționale.

„Mi-e rușine! Data de 8 decembrie va fi ținută minte”, susține Pierre Webo într-un interviu pentru BBC, după scandalul de la Paris.

„În opinia mea, 8 decembrie va rămâne o dată importantă, va fi ținută minte”, a spus Webo, pentru BBC, făcând referire la modul în care rasismul va fi perceput de acum înainte.

Întrebat dacă ar părăsi terenul din nou, în cazul în care vor exista incidente similare, Webo a fost ferm. Camerunezul a adăugat că au fost cele mai dificile zile din cariera sa.

„Am arătat că vom face asta din nou. Nu arbitrul va opri asta, ci jucătorii. Așa cum am spus, vom avea ziua de dinainte de 8 decembrie și ziua de după. Nu vreau ca oamenii să își aducă de mine astfel, ar fi păcat să fiu amintit așa. Mi-e rușine de asta, să fiu sincer. Aceste două-trei zile au fost cele mai dificile din întreaga mea carieră. A fost o zi foarte dificilă, foarte stresantă. Am mers la doctor să-mi dea pastile pentru a putea dormi. Jucătorii au spus că nu vor să mai joace pentru că nu am fost respectat. Vă dați seama ce ar înseamna să ai două, trei, patru meciuri oprite din acest motiv? Cred că UEFA va face ceva.
Nu mi-am pierdut cumpătul, dar am fost foarte supărat, foarte nervos. Am zis «De ce? De ce eu?»”, a mai spus Webo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *