Prima pagină » Actualitate » Decizia finală! Simona Halep și-a aflat pedeapsa în scandalul de dopaj

Decizia finală! Simona Halep și-a aflat pedeapsa în scandalul de dopaj

12 sept. 2023, 18:20,
BZI.ro, în Actualitate

Simona Halep (31 de ani) a primit marți o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj din partea agenției ITIA care gestionează cazurile de dopaj din tenis, anunță Gazeta Sporturilor.

Constănțeanca a fost suspendată pentru două încălcări ale regulilor: la o probă antidoping din 2022 a fost depistată cu roxadustat, o substanță interzisă, iar în 2023 au fost găsite nereguli în pașaportul său sportiv.

Comunicatul transmis pe site-ul ITIA în cazul lui Halep:

Halep, de două ori campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat negativ (AAF) pentru substanţa interzisă roxadustat la US Open din 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiţiei. Cea de-a doua acuzaţie se referea la nereguli în paşaportul biologic al sportivului (ABP).

Tribunalul independent, înfiinţat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 şi 29 iunie 2023 la Londra şi a audiat martori experţi ştiinţifici în numele lui Halep şi al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în faţa comisiei în cadrul procedurilor.

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenţionate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:

– Prezenţa şi utilizarea roxadustatului, aşa cum s-a evidenţiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open

– Utilizarea unei substanţe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării şi analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentraţia de roxadustat găsită în proba pozitivă.

Acuzaţia ABP a fost, de asemenea, menţinută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experţi independenţi ai Unităţii de gestionare a paşapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia „dopajul probabil” a fost explicaţia pentru neregulile din profilul lui Halep.

Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, a declarat: „După un proces de audiere complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent.

„Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustat, cât şi în procedura ABP a fost substanţial.

„ITIA a urmat procesele corespunzătoare, aşa cum am face-o cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Antidoping – îndeplinindu-ne scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul concurenţei loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise.

„Înţelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri şi ne menţinem angajamentul de a fi cât mai transparenţi posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util.”

Jucătoarea a chemat patru martori experţi: Profesorul Alvarez, profesorul Coquerel, profesorul Kintz şi Paul Scott.

ITIA a solicitat ca martor expert al AAF un singur martort: Dr. Daniel Eichner, preşedinte al Laboratorului de testare a medicinei sportive şi de cercetare din Salt Lake City, acreditat de WADA, responsabil de dezvoltarea unei metode de testare a roxadustatului aprobate de WADA.

În plus, exclusiv în legătură cu acuzaţia ABP, tribunalul a audiat şi grupul de experţi independenţi. Membrii grupului de experţi independenţi sunt Dr. Laura Garvican-Lewis, director ştiinţific la Agenţia Anti-Doping a Statelor Unite, profesorul Giuseppe D’Onofrio, profesor de hematologie clinică şi de laborator şi de patologie clinică, Roma, Italia, şi Jakob Mørkeberg, manager ştiinţific principal la Anti-Doping Danemarca.

Tribunalul independent a primit aproximativ 8000 de pagini de dovezi ştiinţifice şi de altă natură din partea jucătoarei şi a ITIA, anunţă forul.

Agenția Internațională a Integrității în Tenis (ITIA) a amânat în mai multe rânduri verdictul

Agenția Internațională a Integrității în Tenis (ITIA) a amânat în mai multe rânduri verdictul în cazul de dopaj al Simonei Halep. Jucătoarea română de tenis a fost audiată la Londra în luna iulie, însă o decizie în cazul său nu a apărut nici până în prezent, motiv pentru care constănțeanca și-a exprimat în mai multe rânduri frustrarea.

„Înțeleg că ITIA, responsabilă pentru doping, urmează să publice un comunicat în această după-amiază. Probabil va fi despre Halep, care a fost testată pozitiv pentru Roxadustat în 2022, iar ulterior a fost acuzată pentru o a doua încălcare a regulamentului, una referitoare la pașaportul biologic. Cazul a fost amânat din cauza neînțelegerilor dintre avocați”, a scris jurnalistul german, pe Twitter, în cursul zilei de marți.

29 august 2022 este data ultimului meci jucat de Simona Halep

29 august 2022 este data ultimului meci jucat de Simona Halep: vs. Daria Singur, la US Open, în primul tur (2-6, 6-0, 4-6).

Luni, 11 septembrie, Simona Halep a ieșit oficial din clasamentul WTA, după o perioadă de mai bine de un an în care nu a jucat.
Din octombrie 2022, Halep este suspendată din toate competițiile, după un test pozitiv la Roxadustat, făcut la ultima ediție a US Open. Pentru ca situația să fie și mai rea, au fost raportate nereguli și în pașaportul biologic al sportivei.

În luna mai 2023, Simona Halep a fost acuzată de altă încălcare a regulamentului antidoping. Paşaportul Biologic al Sportivului (ABP), menţionat de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului în noua acuzaţie împotriva Simonei Halep, monitorizează anumite “variabile biologice” care dezvăluie indirect efectele dopajului, se arată pe site-ul oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

Halep (31 de ani) a respins noua acuzație de dopaj adusă de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) și s-a declarat victima unei ”hărțuiri”.

Într-un comunicat postat pe conturile sale de pe rețelele sociale, Halep a declarat că ”trei experți de renume mondial care mi-au studiat testele de sânge au fost extrem de clari și au stabilit că sângele meu este complet normal”. Poziția sa a venit după ce ITIA a anunțat că a depistat o evoluție anormală a sângelui sportivei.

Comentarii
  • au terminat-o

  • F bine!!!! Sa i se ia si premiile castigate! O tiganca cu figuri de machedoni sau invers, cu nasu pe sus si figuri! Am tinut si eu cu ea cand era mai modesta dar a dat-o in Hagi!

  • Razbunarea Serenei? Daca, Halep nu era din Romania totul era perfect. Imi pare rau sportiva noastra nu merita o asemenea executie. Draga Simona iti multumesc pentru realizarile tenesului romanesc. Te iubesc si iti doresc tot binele din lume.

  • Razbunarea Serenei? Daca, Halep nu era din Romania totul era perfect. Imi pare rau sportiva noastra nu merita o asemenea executie. Draga Simona iti multumesc pentru realizarile tenesului romanesc. Te iubesc si iti doresc tot binele din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *