ÎCCJ a dat o decizie definitivă în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Potrivit minutei ședinței de azi de la ÎCCJ, dosarul se va întoarce la Parchetul Militar pentru a se reface rechizitoriul, la 30 de ani de la odioasele întâmplări din iunie 1990.
Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor.
Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu sunt acuzați de procurori în această speță de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.
Dosarul Mineriadei din iunie 1990
Decizia de retrimitere a Dosarului Mineriadei la Parchet este definitivă, după ce, joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins toate contestaţiile depuse de Parchetul General, părţile vătămate şi unul dintre inculpaţi.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; inculpatul Peter Petre; persoanele vătămate (…), părţile civile (…), moştenitorii (…), contestatoarea ASOCIAŢIA VICTIMELOR MINERIADELOR 1990-1991 împotriva încheierii nr.192 din 8 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul 1752/1/2017/a1.4.
Decizia este definitivă.
Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a contestat decizia din 8 mai 2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost retrimis la Parchetul General.
„În cauza cunoscută generic sub denumirea ”Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990”, la data de 14 februarie 2020, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (structura competentă în acest moment), în conformitate cu dispoziţiile art. 888 alin. 1 lit. d din Legea 304/2004, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 7/2019, cu modificările şi completările ulterioare, şi art.347 alin. 1 Cod procedură penală, a declarat contestaţie împotriva Încheierii nr. 192 pronunţată la 8 mai 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, cu privire la inculpaţii: Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil, Florescu Mugurel Cristian, Dumitrescu Emil, Ionescu Cazimir Benedict, Sârbu Adrian, Cozma Miron, Drella Matei, Burlec Plaieş Cornel, Dobrinoiu Vasile, Peter Petre şi Ghinescu Alexandru”, arăta, în februarie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.