Prima pagină » Local » Decizia definitivă a Curţii de Apel Iaşi. Prof. dr. Carmen Dorobăț nu mai are voie să managerieze Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. Prima reacție a medicului infecționist – UPDATE
Decizia definitivă a Curţii de Apel Iaşi. Prof. dr. Carmen Dorobăț nu mai are voie să managerieze Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. Prima reacție a medicului infecționist - UPDATE

Decizia definitivă a Curţii de Apel Iaşi. Prof. dr. Carmen Dorobăț nu mai are voie să managerieze Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. Prima reacție a medicului infecționist – UPDATE

02 dec. 2020, 14:43,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Decizie de ultimă oră a magistraților Curții de Apel Iași. Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a primit hotărârea definitivă în ceea ce privește dosarul luării de mită. Medicul nu mai are voie să managerieze unitatea medicală.

„În temeiul art. 598 alin. 1 lit. c teza I din Codul de procedură penală, admite contestaţia la executare formulată de inculpata Dorobăţ Carmen Mihaela împotriva Deciziei penale nr. 896/20.11.2020 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi în dosarul nr. 1747/99/2015*. Stabileşte că modificarea dispusă prin decizia penală menţionată referitoare la dispoziţiile privind pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie aplicate inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, priveşte doar interzicerea exercitării dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, al cărui conţinut a fost extins, cu menţinerea interzicerii execitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi k din Codul penal, aşa cum au fost aplicate prin sentinţa penală nr. 917/12.07.2019, pronunţată de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 1747/99/2015. În temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare efectuate pentru soluţionarea cererii rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 02.12.2020. Document: Hotarâre 915/2020 02.12.2020”, se arată în setința pe scurt.

UPDATE: Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a spus astăzi, 2 decembrie 2020, într-o declarație de presă că mâine va comunica cine este noul șef al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Prof. dr. Carmen Dorobăț a fost condamnată definitiv

Prof. dr. Carmen Dorobăț a fost inițial condamnată la 3 ani de inchisoare cu suspendare iar judecătorii au decis să îi mențină decizia. În schimb, Dorobăț Gheorghe, soțul acesteia, a fost condamnat la 2 ani si 3 luni de inchisoare cu suspendare.

„În temeiul art. 423 din Codul de procedură penală, desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi în rejudecare: 1. Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei complementare inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat. Majorează durata pedepsei complementare aplicată atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, la 5 ani. Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei accesorii inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat”, potrivit magistraților.

Gheorghe Dorobăț, soțul prof. dr. Carmen Dorobăț, condamnat de asemenea

În temeiul art. 45 alin. 5 din Codul penal, aplică inculpatului Dorobăţ Gheorghe, pe lângă pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 3 luni închisoare, pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute în art. 66 alin. 1 lit. a, b, g și k din Codul, respectiv: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcțîi publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autoritățîi de stat, dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Majorează durata termenului de supraveghere, potrivit art. 92 alin. 1 din Codul penal de la 3 ani, la 4 ani.

În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b din Codul de procedură penală, pe durata termenului de supraveghere inculpatul are obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de probaţiune Iaşi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Înlătură dispoziţia privind deducerea duratei măsurilor preventive din durata pedepsei aplicate inculpatului Dorobăţ Gheorghe. Constată că inculpatul Dorobăţ Gheorghe a fost reţinut şi arestat preventiv în prezenţa cauză în perioada 31.01.2015 – 16.03.2015 inclusiv. 3. Reduce măsura asiguratorie a sechestrului instituită prin Ordonanţa nr. 18/P/2015 din data de 10.03.2015, filele 449-451 vol. 1 ds.u.p., la suma de 12.200 euro.

Interdicţiile impuse prin sentinţă sunt următoarele:

– dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice;

– dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;

– dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public;

– dreptul de a mai preda în universităţile publice şi private, timp de 5 ani

„Am clarificat prin avocaţii mei exprimarea deciziei finale şi sigur mă voi conforma. Sunt convinsă că managementul va merge la fel de bine. Vă mulţumesc pentru colaborarea instituţională pe care am avut-o”, a declarat prof. dr. Carmen Mihaela Dorobăț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`