Prima pagină » National » Decizia Curții Constituționale a României. Parlamentul decide data alegerilor și nu Guvernul

Decizia Curții Constituționale a României. Parlamentul decide data alegerilor și nu Guvernul

14 oct. 2020, 21:30,
în National

Președintele Klaus Iohannis și Executivul au depus la Curtea Constituțională Română o sesizare la Legea potrivit căreia data alegerilor parlamentare este stabilită de Parlament, nu de Guvern. Sesizarea a fost respinsă de CCR, fiind considerată neîntemeiată.

„Hotărârea Guvernului nr.744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.816 din 4 septembrie 2020, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă [art.6 alin.(2) din Legea nr.208/2015], îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a legii criticate”, se arată în documentul oficial.

Astfel. Curtea Constituțională Română spune că „stabilirea datei alegerilor după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinară”.

Hotărârea Guvernului care stabilea organizarea alegerilor parlamentare la 6 decembrie 2020 își încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ criticat și anume legea care spune că Parlamentul decide data alegerilor generale, nu Executivul,

„Având în vedere cele expuse, rezultă că Parlamentul are deplina competenţă de a stabili data alegerilor printr-o lege ordinară sau organică, după caz, în funcţie de decizia politică de a organiza alegeri în interiorul mandatului Camerelor sau în termenul de 3 luni consecutiv expirării acestuia. În lipsa unei legi de stabilire a datei alegerilor parlamentare, acestea pot avea loc doar în interiorul duratei mandatului de 4 ani al Camerelor, alegerile organizându-se la termen, pe când, în condiţiile unei asemenea legi, se pot organiza alegeri parlamentare atât la termen, cât şi peste termen, decizia politică în acest sens aparţinând în exclusivitate Parlamentului”, se arată în motivarea CCR.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`