Prima pagină » Local » Decesul prematur poate fi provocat chiar și de la o singură țigară pe zi. Fumătorii sunt mai predispuși la demență

Decesul prematur poate fi provocat chiar și de la o singură țigară pe zi. Fumătorii sunt mai predispuși la demență

11 aug. 2023, 02:00, 3 ,
Cristina Doroftei în Local

Medicii de specialitate afirmă faptul că până și o singură țigară pe zi poate afecta sănătatea în mod dramatic, crește riscul de deces prematur și îngreuna viața pentru că oboseala se resimte mai puternic, iar aerul pare din ce în ce mai puțin. Aproximativ jumătate dintre cei care sunt dependenți de nicotină au încercat măcar o dată să renunțe, însă fără succes

Medicii trag un semnal de alarmă pentru că efectele fumatului se întind și asupra creierului. La 20 de țigări pe zi crește riscul de demență, iar consumatorii sunt mai predispuși să dezvolte boala Alzheimer.

Și o singură țigară pe zi poate afecta sănătatea în mod dramatic

poză cu țigări

Aproximativ jumătate dintre cei care sunt dependenți de nicotină au încercat măcar o dată să renunțe, însă fără succes

Persoanele care au fumat, în mod constant, maxim o țigară pe zi pe parcursul vieții lor au prezentat un risc de deces prematur. Fumătorii sunt mult mai vulnerabili atunci când vine vorba despre orice boală. Cu cât individul a fumat mai mult timp, cu atât mai dificilă este lupta împotriva acestei dependențe.

„Persoanele care au fumat toată viața câte o țigară pe zi au un risc de deces prematur cu 64 la sută mai mare față de nefumători, iar cei care au fumat în medie între 1 și 10 țigări pe zi au prezentat un risc de 87 la sută. Fumatul este cel mai important factor de risc pentru bolile pulmonare obstructive cronice, boli care nu se vindecă, dar pot fi tratate. Acești pacienți prezintă simptome precum tusea, dificultăți în respirație sau senzații de apăsare în piept. Cel mai periculos este cancerul bronhopulmonar, pentru că este extrem de agresiv, deoarece conduce la cele mai multe decese, în comparație cu celelalte tipuri de cancer.

Fumatul a 40 de țigări pe zi poate crește riscul de deces prematur cu până la 20 de ori față de nefumători. Persoanele care au fumat toată viața câte o țigară pe zi au un risc de deces prematur cu 64 la sută mai mare față de cei care nu fumează. Fumatul poate cauza hipertensiune, boli coronariene, infarct miocardic acut, dar, mai mult decât atât, poate afecta creierul în mod drastic.

Renunțarea la tutun poate ajuta la scăderea riscului de vătămare a creierului, poate fi un proces dificil, din acest motiv este indicat ca pacientul să ceară sfatul și ajutorul medicului, pentru a alcătui împreună un plan viabil pentru renunțarea la fumat și pentru a nu se ajunge la intoxicație cu tutun”, subliniază prof. dr. Traian Mihăescu.

Fumătorii au nevoie de ajutor

poză cu un fumător

Medicii trag un semnal de alarmă pentru că efectele fumatului se întind și asupra creierului

Este foarte important ca persoanele abstinente de la fumat să își păstreze autocontrolul intact, redirecționându-și atenția spre scopurile externe, precum o viață sănătoasă sau bani economisiți, însă conștienți de faptul că și o singură țigară pe zi crește riscul de deces prematur.

„Nicotina se numără printre cele mai adictive substanțe, provoacă dependență la aproximativ 45 la sută din consumatori. Expunerea repetată la această substanță, urmată de abstinență, induce o accentuare a activității funcției de recompensare de la nivelul creierului și o sensibilitate crescută la nicotină. Fumatul afectează circulația sângelui către creier, acest lucru produce accidente cardiovasculare”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu.

Comentarii
  • Cei care nu fumeaza mor sanatosi? Stiu o gramada care nu au fumat si au murit prematur…

  • TUWA-N EROISM de odiosi fara scrupule si tot mai mediocri profesional,veniti cu penibile dinastea ,tocmai pt faptul că sunteti 0barat iar ”sistemul stie” !

  • Mulțumim marelui Prof dr.univ. Traian Mihăilescu că a revenit cu informații de prevenire pentru sănătate. Un doctor specialist de excelență, pot spune genial!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`