Prima pagină » Informații utile » „Decât” sau „de cât”? Când și cum le folosim corect?

„Decât” sau „de cât”? Când și cum le folosim corect?

16 oct. 2024, 15:05,
Redacția BZI în Informații utile

„Decât” sau „de cât”? Aceasta este una dintre cele mai supărătoare greșeli din limba română contemporană, utilizată îndeseobi în limbajul colocvial. Auzim folosite deseori în vorbirea curentă forme greșite din punct de vedere gramatical, în cazul de față, se confundă un adverb cu o prepoziție.

Omofenele, adică acele cuvinte care se pronunță la fel, dar se scriu diferit, precum este „decât” și „de cât”, pot ridica o serie de dificultăți, în privința scrierii, în funcție de valoarea lor morfologică, precum și din punctul de vedere al contextului în care se folosesc formele acestea.

„Decât” sau „de cât”, care este forma corectă?

Pentru a înțelege diferența între „decât” și „de cât”, este esențial să analizăm contextul în care fiecare este corect utilizat. Forma „decât” este folosit în construcții care exprimă limitarea sau exclusivitate, spre exemplu „Nu am decât două opțiuni”.

Pe de altă parte, „de cât” este întâlnit în întrebări comparative sau după expresii de timp, ca de exemplu „De cât timp aștepți?” Cunoașterea și aplicarea corectă a acestor reguli simplifică comunicarea eficientă și precisă. Pe lângă comunicarea eficientă, puteți afla și care este cea mai mare planetă din sistemul solar.

Astfel că, „decât”, scris într-un cuvânt” se utilizează când are valoare de conjuncție, adică stabilește o relație sintactică între două propoziții, precum este în exemplul „Mai mult se plimbă decât muncește”.

Se utilizează tot sub această formă atunci când are valoare de adverb, exprimând, de regulă, o comparație, ca în exemplul „Lui i-a dat mai mulți bani decât ei”. Când adverbul „decât” este sinonim cu doar sau numai, este obligatorie folosirea, în propoziție, a formei negative a verbului, după cum urmează în propoziția „Nu au venit decât cei programați” sau „Nu voi spune decât adevărul”

În schimb, dacă, în locul lui „decât”, se folosește unul dintre adverbele numai sau doar, atunci verbul se va utiliza la forma afirmativă, precum este în propoziția „Au venit doar cei programați” sau „Voi spune numai adevărul”.

Cum se folosește corect forma scrisă în două cuvinte?

„De cât” se folosește când are valoare de propoziție plus un pronume sau un adjectiv pronominal, după cum este în exemplul „De cât are nevoie pentru a rezolva această problemă?” se explică prin faptul că „de cât„ este prepoziție la care se adaugă un pronume sau un adjectiv pronominal.

În practică, diferențierea corectă între „decât” și „de cât” poate fi complicată de greșeli frecvente întâlnite. De exemplu, o greșeală comună este utilizarea incorectă a „de cât” în loc de „decât” în expresii de limitare, cum ar fi „Nu este mai mare de cât un metru”, când forma corectă este „Nu este mai mare decât un metru”.

Prin familiarizarea cu aceste exemple și corectarea greșelilor, putem îmbunătăți considerabil claritatea și acuratețea exprimării în limba română. O altă greșeală care este frecventă în limba română este renunțarea la prepoziția e din acuzativul cu prepoziția „pe care”.

Este o greșeală foarte frecventă în vorbirea curentă și sunt foarte puțini care folosesc corect această formă, dar lipsa prepoziției poate schimba sensul unei propoziții complet, de exemplu „Sora mea are o prietenă care o învață multe” sau „Sora mea are o prietenă pe care o învață multe”, arată că prepoziția „pe” schimbă total sensul propoziției, la fel ca și în cazul greșelilor de tipul creem sau creăm.

Astfel, confuzia dintre„decât” sau „de cât” nu este singura greșeală din limba română, care din păcate, pentru că este folosită frecvent în mod greșit, ar putea fi acceptatăce de Academia Română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`