Prima pagină » Economic Local » Decât în uniformă militară la paradă, mai bine în rochie vaporoasă în lanul de lavandă! A renunțat la carieră pentru a pune pe picioare o afacere de succes

Decât în uniformă militară la paradă, mai bine în rochie vaporoasă în lanul de lavandă! A renunțat la carieră pentru a pune pe picioare o afacere de succes

22 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

A renunțat la cariera militară pentru o plantație cu lavandă. Tânăra Flori Vioreanu a vândut la târgul din Iași produsele naturale. „Am trecut de la ideea de hobby la antreprenor”

Flori Vioreanu are 30 de ani și este din Brăila. Tânăra a avut o carieră militară până anul acesta, când a decis să își dea demisia și să se ocupe exclusiv de plantație. Dacă la început a înființat-o doar pentru a se relaxa, acest hobby a făcut-o să renunțe la locul de muncă și să investească în plantația de lavandă din soiul Sevtopolis. Mai mult, a făcut un credit pentru a continua să facă produse naturale.

„Aveam 24 de ani când am plantat primii butași pe o suprafață de 1 hectar, teren în arendă, lângă casă. Apoi, am fugit la bancă să fac un credit. Pe atunci lucram în armată, dar, ulterior, mi-am dat demisia. Am început să vând mai serios odată cu pandemia, atunci a crescut și notorietatea. Făceam ceva mai practic, util, mă simțeam mai bine. Am trecut de la ideea de hobby pe care o aveam la începutul activității la cea de business antreprenor. Deși este o muncă destul de grea, îmi place mai mult, văd rezultatele muncii mele“, spune Flori Vioreanu, cultivatoare de lavandă.

Flori Vioreanu a vândut la Iași produse din lavandă

Tânăra vinde cele mai multe produse online, sub brandul „Fleurine”. Pentru că îi place să interacționeze cu clienții, a participat la târgurile organizate în țară, ultima dată fiind prezentă la Iași. Spune că cei care au venit la standul său sunt persoane care apreciază produsele hand-made.

„La «Lavanda Fest» a fost foarte fain, au venit mulți oameni care apreciază lucrurile artizanale. Chiar dacă nu toți au cumpărat, publicul a fost drăguț. Noi am avut și înghețată cu aromă de lavandă, făcută de un domn care, de obicei, era pe Ștefan cel Mare. Cel mai vândut produs este uleiul de lavandă, în cazul nostru, care costă între 35 și 50 de lei, în funcție de gramaj. În general, clienții plătesc un coș de cumpărături de 90 până la 150 de lei, iar cei mai mulți cumpără de la noi online”, mai spune Flori Vioreanu, producător de lavandă.

O întâlnire cu producătorii de lavandă a avut loc în comuna Sinești, Iași.

Flori Vioreanu: „La început, era un venit extra, dar acum e singura sursă”

Tânăra a investit, inițial, în plantație 30.000 de lei, iar ulterior a mai investit aproape aceeași sumă pentru a putea face în continuare produsele din lavandă.

„Ca să plantez lavanda am investit, inițial, vreo 30.000 de lei, în butași luați tot de la noi din țară, de la un alt producător. Eu ofer și consultanță, pentru că și mie mi-a fost greu și am greșit mult la început, de aceea vreau să-i ajut și pe alții. O prietenă mi-a spus să plantăm lavandă și, astfel, am ales această plantă. La început, era un venit extra, dar acum e singura sursă și, ca în orice business, e destul de greu, sunt multe investiții de făcut pe partea de PR, comunicare, producție, etichetare. Aici e cel mai greu, pe publicitate. Eu mai dau cu sapa, mai scriu un text, dar la vânzări cer sfaturi, caut programe de mentorat. Au apărut mulți producători, în Iași, Brăila, și lucrăm împreună cu mai mulți cultivatori de lavandă”, mai spune Flori Vioreanu.

Producătorii din Iași au scos pe piață pâine cu lavandă, noua fiță ce are succes. Pe de altă parte, Flori Vioreanu produce în jur de 10 produse pe care le-a vândut la Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *