Prima pagină » Titlurile zilei » Decăderea unui constructor din Iași! Făcea milioane de euro din contracte. Finanțele iau și cămașa de pe el
Decăderea unui constructor din Iași! Făcea milioane de euro din contracte. Finanțele iau și cămașa de pe el

Decăderea unui constructor din Iași! Făcea milioane de euro din contracte. Finanțele iau și cămașa de pe el

06 mart. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

În ultimii ani, firma avea lucrări de aproape 2 milioane de euro. De la 51 de angajați a ajuns să aibă doar unu. Dionisie Ambrono a avut probleme și cu Fiscul, dar acestea nu au fost rezolvate. Ultimele bunuri ale societății Romedis Casa SRL vor fi scoase la vânzare pe data de 19 martie. Ambrono a fost în centrul unui scandal în momentul în care a prins un contract la Primăria Iași pentru reabilitarea termică a unor imobile din centrul orașului

Un afacerist din Iași este pe marginea prăpastiei. Societatea de construcții Romedis Casa SRL, controlată de către Dionisie Ambrono, a ajuns la sapă de lemn după un șir lung de probleme financiare. Înființată în 2011, societatea a prins mai multe contracte, având la un moment dat și 51 de angajați. În perioada 2012-2016, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de euro. Totul s-a prăbușit când Ambrono a semnat cu Primăria Iași un contract de realizare lucrări de reabilitare termică pentru trei blocuri turn din Piața Unirii. În 2016, s-a constatat că lucrările de reabilitare nu sunt conforme cu cerințele din caietul de sarcini.

Nemulțumirea a fost mare și din partea locatarilor care asigurau partea de 10 la sută din valoarea totală a contractului de 2,2 milioane lei. Cea mai mare parte din cheltuieli a fost acoperită cu ajutorul fondurilor europene. Potrivit celor din primărie, problemele plecau și de la dificultățile financiare ale locatarilor. Aceștia nu-și permiteau să acopere partea de cheltuieli a asociației de proprietari. Până la urmă, municipalitatea a penalizat societatea, după ce s-a luat în calcul rezilierea contractului.

Finanțele vând și ultimele hârburi

Din cauza problemelor și cu Fiscul ieșean, Ambrono este executat în perioada următoare, pe data de 19 martie, ora 10:00, când sunt scoase la vânzare și ultimele hârburi înregistrate pe societatea Romedis Casa SRL. Pe lista bunurilor se află un autoturism Daewoo Matiz, fabricat în 2008, cu un preț de pornire de 1.700 lei și un autoturism marca Ford Focus, fabricat în 2001, cu un preț de pornire de 2.200 lei.

„Cei interesați în cumpărarea bunurilor sunt invitați să se prezinte la termenul de vânzare la locul fixat în acest scop și până la acel termen să prezinte oferte de cumpărare. Pentru participarea la licitație ofertanții depun, cu cel puțin o zi înainte de data licitației, următoarele documente: oferta de cumpărare, dovada plății taxei de participare sau a constituirii garanției sub forma scrisorii de garanție, reprezentând 10 la sută din prețul de pornire a licitației”, sunt condițiile impuse de Finanțe.

Apelat telefonic, Ambrono nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere.

A ajuns să aibă doar un angajat

Conform ultimelor date financiare ale societății Romedis Casa SRL, în 2018, cifra de afaceri a fost de doar 104.326 lei, pierderi de 57.662 lei, datorii de 264.568 lei, cu un singur angajat. În 2018, Ambrono a fost găsit cu sume suplimentare în urma unei inspecții fiscale. Atunci, prejudiciul era de 50.000 euro, provenit din neplata impozitului pe profit și a TVA. La momentul respectiv, Ambrono a precizat pentru BZI că suma era mult mai mică și că totul s-a petrecut din cauza unui furnizor de materiale de construcții. Conform ultimului raport de activitate a Finanțelor, în ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată și de restructurarea activității ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *