Prima pagină » Eveniment-Social » Debutul Stagiunii la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași cu un spectacol extraordinar! Managerul instituției, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, a anunțat când ar putea demara reabilitarea și restaurarea clădirii istorice
Debutul Stagiunii la Filarmonica de Stat

Debutul Stagiunii la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași cu un spectacol extraordinar! Managerul instituției, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, a anunțat când ar putea demara reabilitarea și restaurarea clădirii istorice

01 oct. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Astăzi, 1 octombrie 2021, ora 19:00, debutează Stagiunea la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași cu un concert vocal-simfonic extraordinar în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Acesta va fi dirijat de Anton Shaburov, dirijor cor Bogdan Cojocaru, soliști: Cristina Grigoraș – soprană, Maria Miron Sîrbu – mezzosoprană, Florin Guzga – tenor, Andrei Yvan – bas. Artiștii Filarmonicii „Moldova” vor oferi publicului două dintre celebrele lucrări ale compozitorului Ludwig van Beethoven

Stagiunea 2021-2022 la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași debutează astăzi, 1 octombrie 2021. Totul cu un concert vocal-simfonic extraordinar în Sala Mare a Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri”. El va fi dirijat de talentatul tânăr rus Anton Shaburov, dirijor cor fiind Bogdan Cojocaru. Soliști sunt: Cristina Grigoraș – soprană, Maria Miron Sîrbu – mezzosoprană, Florin Guzga – tenor, Andrei Yvan – bas. Echipa Filarmonicii „Moldova” va oferi publicului două dintre celebrele lucrări ale compozitorului Ludwig van Beethoven: Uvertura Egmont, op. 84, Simfonia a IX-a în re minor pentru soliști, cor și orchestră, op. 125. Biletele se găsesc la Casa de bilete a instituției din Strada „Cuza Vodă”, nr. 29. Vor fi respectate toate măsurile impuse de autorități privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„E un moment important pentru noi. Avem plăcerea și onoarea să-l avem ca invitat pe dirijorul rus Anton Shaburov, un profesionist desăvârșit și extrem de talentat. Anul acesta, Filarmonica vine cu lucruri noi și valoroase pentru public, dar totul ține de evoluția pandemiei de COVID-19. Avem cea mai bună orchestră și cei mai buni artiști care vor oferi momente minunate publicului”, a transmis prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii „Moldova” Iași.

Când ar putea începe reabilitarea și restaurarea clădirii Filarmonicii din Iași!

Managerul instituției, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, a anunțat când ar putea demara reabilitarea și restaurarea instituției.

„Avem toate documentele care ne permit să demarăm reabilitarea și restaurarea clădirii Filarmonicii. Așteptăm să vină anunțul de finanțare. Cred că banii pot fi dați în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență. Dincolo de constucții de mii și mii de kilometri de cale ferată sau tone de ciment pentru autostrăzi, se pot găsi și 15 miloane de euro, din miliarde și miliarde, pentru acest loc special pe care-l merită Iașul de atâta timp. Politicienii trebuie să-și respecte promisiunile de campanie electorală, sunt datori cu asta ieșenilor. Așteptăm vestea de la Consiliul Județean Iași. În anul 2026 ar trebui finalizată Filarmonica, e bine și așa, dar să se întâmple. Am făcut tot ceea ce a depins de noi…!”, a anunțat prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii „Moldova” Iași.

Clădirea actualei Filarmonici din Iași a fost construită în anul 1815

Întregul Ansamblu din care fac parte Casa „Alecu Balș” și „Notre Dame de Sion”, unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) și care are proiect de reabilitare, este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica „Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul – prof. univ. dr. Bujor Prelipcean) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum doi ani.

Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în anul 1815. Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugăritețe din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest Institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025