Prima pagină » Eveniment-Social » De Ziua Mondială a Rinichiului medicii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași trag un semnal de alarmă pentru prevenirea afecțiunilor renale grave
De Ziua Mondială a Rinichiului medicii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași trag un semnal de alarmă pentru prevenirea afecțiunilor renale grave

De Ziua Mondială a Rinichiului medicii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași trag un semnal de alarmă pentru prevenirea afecțiunilor renale grave

11 mart. 2021, 16:16,
BZI.ro, în Eveniment-Social

A fi diagnosticat cu o boală de rinichi poate fi o provocare uriașă, atât pentru pacient, cât și pentru cei din jur. Diagnosticul și gestionarea acestuia, în special în stadiile avansate, au un impact grav asupra vieții pacienților, dar și a celor apropiați lor (familie, prieteni). Calitatea fiecărei zile trăite de un pacient suferind de o boală renală poate fi afectată prin renunțarea la implicarea în activități precum călătoritul și socializarea. Acest lucru poate determina apariția mai multor efecte secundare, cum ar fi: oboseala, insomniile, depresia, tulburările cognitive, problemele gastro-intestinale, etc.

„Învață să trăiești cu boala de rinichi! este motto-ul care definește anul acesta campania dedicată Zilei Mondiale a Rinichiului, eveniment care își propune să sporească nivelul de educație, dar și conștientizarea asupra gestionării eficiente a simptomelor și abilitării pacientului, pentru a-l încuraja să își trăiască și să-și desfășoare cât mai normal cu putință propria viață.

Un trai în parametri normal este la fel de important atât pentru pacienți, cât și pentru cei care-i îngrijesc, în contrast cu sentimentul de constrângere generat de abordarea actuală referitoare la tratamentul bolilor renale. Mai mult, aceștia ar trebui să se simtă susținuți să trăiască bine prin eforturi comune ale echipelor de îngrijire a bolilor renale, inclusiv de-a lungul pandemiilor.

În contextul infectării cu virusul SARS-CoV-2, pacienții cu afecțiuni renale se află în categoria cu risc de a dezvolta complicații. Din acest motiv, persoanele având boli cronice de rinichi, cei care urmează dializă sau au făcut transplant de rinichi reprezintă o categorie vulnerabilă. Este imperios necesar ca toți cei mai sus menționați să ia măsuri suplimentare de protecție pentru a limita posibilitatea de contactare a virusulu COVID-19. Totodată,  nu trebuie să neglijeze controalele regulate la medicul nefrolog.

În România, acestui segment vulnerabil de populație i-a fost prioritizat accesul la serviciile medicale specializate, precum și la vaccinarea anti COVID-19.

Boala renală este o problemă importantă de sănătate publică la nivel mondial și afectează în prezent aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume. Unul  din 10 oameni suferă de o afecțiune a rinichilor și anual milioane de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de bolile de rinichi. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.

Potrivit specialiștilor, BCR este ignorată până în stadii avansate. Astfel, doi din trei pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi când funcția renală ajunge la sub 15%. De aceea, prevenția și tratamentul în boala cronică de rinichi sunt multidisciplinare, implicând nu numai nefrologi, ci și medici de familie, specialiști în diabetologie, nutriție, cardiologie, medicină internă și psihologie. În acest sens, Societatea Română de Nefrologie, în parteneriat cu celelalte societăți interesate, a demarat elaborarea de protocoale.

Ziua Mondială a Rinichiului 2021 – Cum să trăim bine cu boala de rinichi în pandemie

Astăzi, 11 martie 2021, de Ziua Mondială a Rinichiului, specialiștii de la Spitalul „Dr. C I. Parhon” din Iași atrag atenția asupra faptului că oamenii încă nu conștientizează cât de importante sunt controalele periodice pentru a preveni afecțiunile renale grave. În contextul pandemiei COVID-19, oamenii trebuie să învingă frica de spital și de medici și să țină legătura, prin medicul de familie, cu specialiștii, atât pentru a ține sub control afecțiunile renale pre-existente, cât și pentru a preveni apariția lor.

De altfel, un număr semnificativ dintre cei care fac dializă la Iași au ales să se vaccineze, iar în momentul de față Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că intenționează vaccinarea cu prioritate a pacienților transplantați, cei aflați pe listele de așteptare, dar și a însoțitorilor care au aceeași adresă de buletin.

„Vaccinarea este esențială pentru cei care au beneficiat de un transplant sau care se află pe listele de așteptare, fiindcă studiile realizate în pandemie arată că mortalitatea în cazul infectării cu SARS-CoV-2 este  mare în rândul acestora. Pentru toti acesti pacienti este de asemenea foarte important sa isi continue tratamentul cronic si sa mentina contactul permanent cu medicul nefrolog. Controlul periodic al starii de sanatate este solutia unei evolutii a bolii cronice cat mai silentioase si fara un impact major asupra calitatii vietii”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic, presedintele in exercitiu al Societatii Romane de Nefrologie si coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal al unității medicale.

Ziua Mondială a Rinichiului se celebrează în fiecare an în a doua zi de joi din luna martie, iar medicii transmit la nivel global un îndemn oamenilor să încerce un stil de viață mai sănătos. Să găsească timp pentru sportul preferat, să meargă pe jos câte 30 de minute în fiecare zi, să conștientizeze faptul că sedentarismul și lipsa mișcării pot duce la boli de rinichi și obezitate.

„Poate este greu de văzut asta acum, în mijlocul unei pandemii, dar relația medic-pacient ar trebui să fie mereu construită pe o colaborare sănătoasă. Noi, ca medici, ne-am dorit să putem să ne întâlnim cu pacienții mai degrabă la consultări, decât direct pentru tratament. Iar pacienții ar trebui să nu se teamă să apeleze la specialiști: orice boală, cu cât o diagnosticăm mai repede, cu atât poate fi îndreptată cu mai puține consecințe. Iar pentru pacienții ce au deja afecțiuni renale, e esențială o strânsă colaborare cu medicii specialiști care îi tratează”, a precizat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.

Tema ediției din 2021 a Zilei Mondiale a Rinichiului este „A trăi bine cu boala renală”, iar pentru acest lucru medicii recomandă opt „reguli de aur” pentru a avea un stil de viață sănătos. Deși unele lucruri pot părea banale sau ușor de făcut, medicii spun că toate sunt la fel de importante.

  1. Rămâi mereu în formă și fii activ
  2. Încearcă să ai o dietă sănătoasă
  3. Controlează-ți glicemia și ține-o mereu sub control
  4. Controlează-ți tensiunea arterială și ține-o mereu sub control
  5. Consumă lichide în cantități rezonabile
  6. Nu fuma!
  7. Nu lua în mod constant medicamente anti-durere sau antiinflamatorii care se eliberează fără rețete
  8. Verifică periodic funcționarea rinichilor dacă există factori de risc în sănătatea ta

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *