Piața românească a energiei este una plină de haos. Prețurile ating niveluri record chiar şi pentru media Uniunii Europene iar acest lucru se traduce şi în facturi mari pentru toţi românii. Totuși, ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu susţine că de vină sunt certificatele CO2 care sunt foarte scumpe.
Ministrul speră că lucrurile vor deveni normale prin o autoreglare a pieței. Totuși, tot mai mulți români sunt în impas la plata facturilor.
Dan Vîlceanu a găsit explicația pentru care românii plătesc facturi uriașe la energie
Într-o intervenție, Dan Vîlceanu a menţionat faptul că ştie despre faptul că în România prețul la energie este unul mare, chiar și pentru nivelul Uniunii Europene. Ministrul a menţionat faptul că una dintre cauzele pentru care se practică un acest preț este faptul că certificatele CO2 sunt foarte scumpe. Vîlceanu consideră faptul că într-un scurt timp, prețul la energie va fi reglementat:
„Să știți că prețul la energie, cel puțin în România, este foarte mult influențat de faptul că avem o componentă importantă pe cărbune. Certificatul de CO2, obligatoriu pentru cei care produc energie poluantă, a crescut foarte mult. Cred că s-a dublat dacă nu mai mult în ultimul an. Și atunci asta a influențat foarte mult prețul pe piața românească. Dar eu cred că a fost doar un puseu, cred că va reveni, pentru că în Europa prețurile nu sunt atât de mari”, a declarat Dan Vîlceanu, în prima zi de mandat la Ministerul Finanțelor Publice.
Nu se poate negocia cu Uniunea Europeană
În încheierea intervenţiei, Dan Vîlceanu a explicat faptul că nu se poate negocia prețul certificatelor cu Uniunea Europeană:
„Nu putem negocia nimic cu UE, pentru că aceste certificate sunt tranzacționate pe bursă. Prețul se formează pe bursă, nu îl face nici Guvernul, nici nu se formează în altă parte.”
Gabriela Firea: „2021 a spart orice prag pe prețul energiei electrice”
Gabriela Firea a anunțat că de la 1 iulie gazele pentru consumatorii casnici se scumpesc cu +25%, iar curentul electric cu încă 7,5%. Astfel, în anul 2021 prețul energiei electrice a cunoscut o scumpire cu 50%, comparativ cu 2020, a tranzacțiilor spot pe bursa de energie (OPCOM).
Senatoarea PSD a adăugat că majorarea masivă a prețului energiei, dar și a combustibililor (+10%) a determinat majorări în lanț, cu efecte puternice în privința alimentelor de bază și bunurilor de larg consum.