Prima pagină » Stiri si curiozitati » De unde vine vanilia? Cum să alegi și să păstrezi mirodenia

De unde vine vanilia? Cum să alegi și să păstrezi mirodenia

01 mart. 2023, 12:00,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Multe persoane sunt interesate de unde vine vanilia? Vanilia este unul dintre condimentele esențiale în fiecare bucătărie. De aceea, dorim să vă spunem cum se cultivă vanilia și cum să alegeți și să o depozitați corect.

Vanilia este o plantă cățărătoare asemănătoare viței de vie, care aparține familiei orhideelor. Doar două specii ale plantei, Vanilla planifolia și Vanilla tahitensis, sunt cultivate pentru a fi folosite ulterior ca mirodenii sau ca extract pentru parfumuri. Vanilia este cultivată în Madagascar, Mexic, Indonezia și Tahiti.

De unde vine vanilia? Legenda acesteia

Vanilia a fost cultivată pentru prima dată de către Totonaki, o așezare indiană din Mexic. În secolul al XV-lea, aztecii au cucerit teritoriul lor și au cerut plata tributului sub formă de fructe de vanilie. Conchistadorii spanioli au descoperit mai târziu acest produs aromat în timp ce luptau împotriva aztecilor și, bineînțeles, l-au adus înapoi în Europa.

Plantele de vanilie cresc ca niște liane și necesită polenizare manuală. La șapte-opt luni după polenizare, fructele sunt culese manual și prelucrate ulterior. Potrivit mitologiei Totonak, floarea de vanilie s-a născut atunci când o prințesă, după ce a încălcat interdicția tatălui ei de a se căsători cu un muritor, a fugit cu iubitul ei în pădure.

Cu toate acestea, foarte curând au fost prinși și executați. În locul în care prima picătură de sânge a prințesei a căzut pe pământ, a crescut o viță de vie robustă cu o floare delicată.

Cum poți identifica fructele de calitate superioară?

Fructele de vanilie de calitate superioară sunt oarecum onctuoase la atingere și au o aromă bogată și plină de substanță. Ar trebui să se îndoaie ușor fără să se rupă și să fie de culoare maro închis. Fructele de vanilie pot fi păstrate pe termen nelimitat dacă sunt asigurate condițiile potrivite, cum ar fi o cameră rece și întunecată sau o ambalare în vid.

Este foarte important să păstrați vanilia într-o încăpere răcoroasă pentru a evita apariția mucegaiului.  Dar, aceasta nu trebuie păstrată în frigider sau congelată, deoarece acest lucru duce la întărirea fructelor și la pierderea aromei.

Dacă păstrați fructele de vanilie pentru o perioadă lungă de timp, puteți observa că acestea dezvoltă ceea ce se numește blană albă, un indicator al faptului că fructele au un conținut ridicat de vanilină și sunt de o calitate bună.

De ce este vanilia atât de scumpă? Cum poate fi aceasta utilizată în viața de zi cu zi?

Vanilia este scumpă pentru că pentru a o produce se folosește o tehnologie destul de complicată și care necesită mult timp. Un arbust de vanilie înflorește timp de o zi în decursul unui an întreg, timp în care trebuie polenizat manual, iar munca manuală este cunoscută ca fiind costisitoare.

Dacă fructele de vanilie sunt uscate, folosiți-le într-o băutură caldă. De exemplu, puteți adăuga o bucată de fruct într-o ceașcă cu ciocolată caldă sau ceai și vă puteți bucura de aroma plăcută de vanilie.

Din moment ce cunoști de unde vine vanilia, este bine să știi și de ce aceasta este atât de adorată de către marii bucătari. Mulți adoră vanilia deoarece aceasta este liniștitoare, ameliorează stresul, eliberează și, cel mai important, oferă un sentiment cald și învăluitor de siguranță. În această stare de pace, emoțiile și dorințele noastre, pe care nu le-am observat din cauza stresului și a grijilor, devin mai evidente și mai semnificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *