Legenda iepurașului de Paște este una dintre cele mai îndrăgite povești ale sărbătorilor primăverii. De-a lungul timpului, acest personaj jucăuș a devenit un simbol al belșugului și al bucuriei aduse de perioada pascală.
Paștele este o sărbătoare plină de simboluri, fiecare având propria sa poveste și semnificație. Printre acestea, iepurașul de Paște ocupă un loc special în inimile copiilor și nu numai. Deși nu are legături directe cu religia creștină, legenda sa s-a răspândit în întreaga lume, îmbinând elemente păgâne, mituri germane și obiceiuri străvechi.
De unde vine legenda Iepurașului de Paște
Paștele este cea mai importantă sărbătoare religioasă a creștinilor, care marchează miracolul Învierii Domnului. Cu toate acestea, un personaj extrem de îndrăgit al Paștelui provine din tradițiile păgâne și anume iepurașul.
Iepurașul de Paște este un simbol păgân, emblemă a fertilității, asociat de creștini cu aparițiile lui Iisus după Înviere. Prima menționare a iepurașului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. În unele regiuni din această țară se credea că iepurașul aduce ouăle roșii în Joia Mare și pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paștelui.
În tradiția păgână anglo-saxonă există o zeiță pe nume Eostre, cunoscută drept zeița primăverii. Simbolurile ei principale erau oul și iepurele. Există o legendă potrivit căreia zeița a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluție pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deși nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă.
Primăvara avea loc un festival dedicat zeiței, care ținea din martie până la sfârșitul lui aprilie. Când creștinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiții din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în același timp și îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paștelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.
Iepurașul are legătură și cu simbolul inimii
Iepurașii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar și pentru că iepurii sunt puternic legați de lună în tradiția păgână. Iepurele era și un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paștele în fiecare an.
În Germania, iepurașii de Paște erau albi și se credea că dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraș le va aduce un coș plin de ouă colorate. Tot în Germania s-au născut și primii iepurași de Paște dulci, în secolul al XIX-lea. Ei erau făcuți din foi de aluat și zahăr.
În zilele noastre, iepurașul de Paște există cam în toată lumea, existând doar mici diferențe între tradiții. Există însă câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. În Elveția, de exemplu, cucii aduc ouăle colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mici cred în vulpița de Paște.
Cu toate acestea, Biserica spune că nu există o legătură între iepuraș și Sfânta Sărbătoare a Paștelui și că singura conexiune ține de latura comercială pe care oamenii au explorat-o în timp pe seama sărbătorii.
De-a lungul anilor, în multe culturi au apărut poveşti pentru copii, în care iepurele apare ca animal de companie al Mântuitorului. O veche poveste germană care datează din secolul al XVIII-lea îl prezintă pe Iisus Hristos ca având pe post de animal de companie un iepuraş.
Când Mântuitorul a dispărut timp de trei zile, în intervalul de la Răstignire la Înviere, iepuraşul l-a aşteptat în Grădina Ghetsimani. Se spune că apostolii au găsit aici o mulţime de flori colorate, fiecare având în centru figura unui iepure, devenit în poveste un simbol al răbdării şi speranţei. E interesant de știut legenda iepurașului de Paște, în condițiile în care, în zilele noastre, a devenit un simbol al acestei sărbători.