Prima pagină » Informații utile » De unde vine legenda Iepurașului de Paște? Află unde a apărut și ce semnificație are!

De unde vine legenda Iepurașului de Paște? Află unde a apărut și ce semnificație are!

30 mart. 2025, 12:33,
Redacția BZI în Informații utile

Legenda iepurașului de Paște este una dintre cele mai îndrăgite povești ale sărbătorilor primăverii. De-a lungul timpului, acest personaj jucăuș a devenit un simbol al belșugului și al bucuriei aduse de perioada pascală.

Paștele este o sărbătoare plină de simboluri, fiecare având propria sa poveste și semnificație. Printre acestea, iepurașul de Paște ocupă un loc special în inimile copiilor și nu numai. Deși nu are legături directe cu religia creștină, legenda sa s-a răspândit în întreaga lume, îmbinând elemente păgâne, mituri germane și obiceiuri străvechi.

De unde vine legenda Iepurașului de Paște

Paștele este cea mai importantă sărbătoare religioasă a creștinilor, care marchează miracolul Învierii Domnului. Cu toate acestea, un personaj extrem de îndrăgit al Paștelui provine din tradițiile păgâne și anume iepurașul.

Iepurașul de Paște este un simbol păgân, emblemă a fertilității, asociat de creștini cu aparițiile lui Iisus după Înviere. Prima menționare a iepurașului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. În unele regiuni din această țară se credea că iepurașul aduce ouăle roșii în Joia Mare și pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paștelui.

În tradiția păgână anglo-saxonă există o zeiță pe nume Eostre, cunoscută drept zeița primăverii. Simbolurile ei principale erau oul și iepurele. Există o legendă potrivit căreia zeița a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluție pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deși nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă.

Primăvara avea loc un festival dedicat zeiței, care ținea din martie până la sfârșitul lui aprilie. Când creștinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiții din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în același timp și îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paștelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.

Iepurașul are legătură și cu simbolul inimii

Iepurașii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar și pentru că iepurii sunt puternic legați de lună în tradiția păgână. Iepurele era și un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paștele în fiecare an.

În Germania, iepurașii de Paște erau albi și se credea că dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraș le va aduce un coș plin de ouă colorate. Tot în Germania s-au născut și primii iepurași de Paște dulci, în secolul al XIX-lea. Ei erau făcuți din foi de aluat și zahăr.

În zilele noastre, iepurașul de Paște există cam în toată lumea, existând doar mici diferențe între tradiții. Există însă câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. În Elveția, de exemplu, cucii aduc ouăle colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mici cred în vulpița de Paște.

Cu toate acestea, Biserica spune că nu există o legătură între iepuraș și Sfânta Sărbătoare a Paștelui și că singura conexiune ține de latura comercială pe care oamenii au explorat-o în timp pe seama sărbătorii.

De-a lungul anilor, în multe culturi au apărut poveşti pentru copii, în care iepurele apare ca animal de companie al Mântuitorului. O veche poveste germană care datează din secolul al XVIII-lea îl prezintă pe Iisus Hristos ca având pe post de animal de companie un iepuraş.

Când Mântuitorul a dispărut timp de trei zile, în intervalul de la Răstignire la Înviere, iepuraşul l-a aşteptat în Grădina Ghetsimani. Se spune că apostolii au găsit aici o mulţime de flori colorate, fiecare având în centru figura unui iepure, devenit în poveste un simbol al răbdării şi speranţei. E interesant de știut legenda iepurașului de Paște, în condițiile în care, în zilele noastre, a devenit un simbol al acestei sărbători.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Cine este românca care a făcut senzație la Britain’s Got Talent. A primit cel mai rapid Golden Buzz
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Premieră la X Factor: echipa a folosit inteligența artificială pentru a distribui categoriile pentru etapa de Bootcamp
Playtech.ro
Doliu uriaș la Casa Regală. Prinții William și Harry sunt distruși. A murit....
observatornews.ro
A vrut să scape de închisoare, dar s-a condamnat la moarte. Cursa nebună făcută de femeia din Caranşebeş, care a sfârşit sub un camion
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Tragedie în muzica internațională. A murit o legendă
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația secretă dintre frumoasa Elena Udrea și fotbalistul vedetă s-a consumat în Drumul Taberei
Playtech.ro
Nu scăpăm de lapoviță și ninsoare în România! Cum va fi vremea în următoarele zile, conform ANM
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
redactia.ro
Decizia radicală luată de Mihaela Tatu după ce a fost concediată de Antena 1 după doar o lună
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`