Ești curios de unde se scoate extrasul de carte funciară? Mai întâi trebuie să afli că extrasul de carte funciară reprezintă dovada dreptului de proprietate sau a altor drepturi care pot fi înregistrate în cartea funciară.
De unde se scoate extrasul de carte funciară
Fiecare proprietar, fie persoană fizică, juridică, de teren sau imobil, trebuie să-ți înregistreze proprietatea la Registrul Cadastral și de Carte Funciară. Informațiile înregistrate vor acționa ca dovezi de identitate a proprietarilor și/sau deținătorilor legali ai imobilelor respective. În același timp, se primesc informații despre locul și valoarea de impozitare a terenurilor și construcțiilor aflate în proprietate publică sau privată.
Având în vedere scopurile extraselor de identificare și în extenso, acestea pot fi solicitate de oricine de la un Oficiu de Cadastru și Publicitate Imobiliară care se află pe raza unei unități administrativ teritoriale. Pentru solicitarea celor două extrase de carte funciară nu este necesară justificarea motivului pentru care îi sunt necesare proprietarului și/sau deținătorului legal.
În cazul extrasului de carte funciară pentru autentificare, notarul este singura persoană care poate solicita documentul la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la o unitate teritorială a acesteia sau în varianta online, pe site-ul Agenției. Pentru extrasul de carte funciară pentru autentificare sunt necesare o serie de acte și documente: datele de identificare ale notarului și solicitarea redactată de acesta, datele de identificare ale solicitantului, individualizarea imobilului care se realizează prin indicarea numărului cărții funciare și a numărului cadastral, situarea și tipul de imobil, mențiunea modului prin care se va transmite extrasul de carte funciară: teren, casă și teren, apartament, spațiu comercial.
Pentru orice tip de extras de carte funciară, timpul de eliberare în regim normal este de cel puțin două zile lucrătoare, excluzând ziua depunerii cererii pentru eliberare.
Ce este și la ce folosește cartea funciară
Cartea funciară este documentul care oferă informații despre situația juridică a unui imobil. În aceasta sunt atestate date precum: identitatea proprietarului, date despre ipotecă, date referitoare la un eventual pre-contract, vecini, drepturi de uzufruct și nu numai. Este necesară în diverse situații: creditare, vânzare, înregistrare etc. Orice imobil, indiferent dacă este apartament, casă sau teren, trebuie să dispună de o carte funciară. Aceasta se deschide la Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară, fiind reglementată de: Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, Ordinul nr. 700/2014 privind aprobarea Regulamentului de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară.
Conform legislației în vigoare, aceasta are următoarele scopuri: determinarea informațiilor tehnice, economice și juridice referitoare la imobile, asigurarea publicității drepturilor reale imobiliare, a drepturilor personale, a actelor și faptelor juridice, precum și a oricăror altor raporturi juridice, prin cartea funciară, furnizarea de date instituțiilor publice ale statului, necesare sistemului de impozitare și pieței imobiliare, contribuie la asigurarea securității tranzacțiilor imobiliare și la facilitarea creditului ipotecar.
Pe lângă locul de unde se poate scoate extras de carte funciara, taxele pentru înscrierea unei proprietăți în cartea funciară sau eliberarea extraselor sunt reglementate de Ordinul ANCPI nr. 16/2019.