Greșelile majore în trafic sunt taxate dur, iar adesea șoferii se pot întreba de unde se ridică permisul suspendat, după ce aceștia au rămas fără el pentru o anumită perioadă de timp. Întrebarea este una legitimă, însă cel mai probabil polițistul care ți-a luat permisul te-a informat de unde trebuie să îți ridici documentul sau cel puțin ți-a spus despre testul de redobândire a permisului.
Necunoașterea legislației rutiere, graba, neatenția ori chiar teribilismul la volan sunt câteva dintre motivele pentru care unii conducători auto încalcă regulile de circulație și care, uneori, duc la suspendarea permisului auto. Este recomandat ca, înainte de a demara procedura de redobândire a permisului, să te informezi la serviciul Poliției Rutiere competent cu privire la documentele necesare și la locul de unde poți ridica permisul suspendat.
De unde se ridică permisul suspendat
Dacă ai greșit în trafic și poliția ți-a luat permisul, probabil te întrebi de unde se ridică permisul suspendat. Carnetul de șofer se recuperează după ce a expirat termenul pentru care s-a suspendat. Trebuie să mergi la sediul poliției rutiere la Ghișeul Eliberări Permise de Conducere cu buletinul și dovada înlocuitoare de reținere a permisului auto.
Îl poți ridica de la Poliție prezentând actele de mai sus, după ce perioada de suspendare a trecut. Trebuie să știi că orice altă abatere viitoare va aduce sancțiuni mai grave.
Dacă acumulezi 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni, vei rămâne fără permis timp de 60 de zile. Trebuie să știi și de câte ori se poate da testul 13 din 15 pentru redobândirea permisului auto.
Pentru a-ți recupera permisul de conducere suspendat în Iași, trebuie să te prezinți la noul sediu al Serviciului Rutier Iași, situat pe Calea Chișinăului nr. 21, lângă magazinul Leroy Merlin.
Programul de lucru cu publicul este următorul: Luni: 08:30 – 12:30; 13:30 – 16:00; Marți: 08:30 – 12:30; 13:30 – 16:00; Miercuri: 08:30 – 12:30; 13:30 – 18:00; Joi: 08:30 – 12:30; 13:30 – 16:00; Vineri: 08:30 – 12:30; Sâmbătă: 09:00 – 11:00; Duminică: 09:00 – 11:00.
Greșelile din trafic care te pot lăsa pieton
Neatenția, graba sau pur și simplu o greșeală de moment pot lăsa șoferii fără permis timp timp de 30, 60 sau de 90 de zile, în funcție de abaterea comisă. În funcție de gravitatea faptei comise se vor aplica prevederile legale în vigoare, reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, cu modificările și completările ulterioare, sau de normele de aplicare ale acestuia.
În cazurile foarte grave, pot interveni dispozițiile Codului Penal. Printre situațiile care pot duce la suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice se numrără efectuarea unor manevre interzise, neacordarea de prioritate vehiculelor sau pietonilor, ignorarea semnelor de circulație sau a semnificației culorilor semaforului.
Codul Rutier în vigoare, care a fost revizuit ultima oară în 2024, este tot mai strict și sancționează drastic orice încălcare a regulilor de circulație pe drumurile publice din România, inclusiv cu suspendarea dreptului de a conduce un autovehicul.
În acest context, legislația rutieră detaliază cu claritate perioadele în care se dispune suspendarea permisului de conduecere. După cum s-a precizat, conform prevederilor legale actuale, există trei perioade distincte pentru suspendarea carnetului, determinate de tipul contravenției. Pentru unii șoferi este foarte important de unde se ridică permisul suspendat.