Ciupercile sunt bogate în proteine, astfel că devin un excelent înlocuitor al cărnii în perioada de post. Iar în această ciulama cremoasă devin irezistibile!
Ingrediente:
600 g ciuperci, după preferinţă (champignon, pleurotus, ghebe, hribi)
5 linguri ulei
1 ceapă
200 ml smântână vegetală
2 linguri făină
400 ml supă de legume
sare, după gust
piper alb, după gust
verdeaţă, pentru decor
Mod de preparare:
Încălzeşti 2 linguri de ulei într-o tigaie încăpătoare. Căleşti ceapa tocată până devine transparentă, apoi adaugi ciupercile curăţate şi spălate şi mai sotezi câteva minute, condimentezi cu puţină sare şi dai deoparte.
Într-un vas antiaderent, încingi restul de ulei şi pui făina, amestecând cu un tel. Începi să torni supa de legume, amestecând viguros, pentru a nu se forma cocolaşe. Încorporezi smântâna lichidă şi laşi să fiarbă câteva minute, până se îngroaşă, apoi adaugi ciupercile călite. Condimentezi cu sare şi piper alb şi mai fierbi 5 minute, să se întrepătrundă aromele. Decorezi cu verdeaţă.