Prima pagină » Eveniment-Social » De „Noaptea Muzeelor”, Palatul Culturii din Iași este închis. Angajații sunt în grevă: „Cultura este subfinanțată cronic” – FOTO

De „Noaptea Muzeelor”, Palatul Culturii din Iași este închis. Angajații sunt în grevă: „Cultura este subfinanțată cronic” – FOTO

06 apr. 2024, 02:00, 2 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Începând cu data de 4 aprilie 2024, angajații din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” au intrat în grevă japoneză, fiind nemulțumiți de discriminările salariale

Palatul Culturii din Iași nu va participa la „Noaptea Muzeelor”, când ar trebui să își deschidă liber porțile până târziu. Evenimentul anual cultural are loc în data de 18 mai 2024.

Angajații Palatului Culturii din Iași au declanșat greva japoneză

Celia Iacob, muzeograf și liderul sindicaliștilor din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, declară pentru cotidianul BZI că această grevă a fost declanșată după ce angajații au fost neglijați de Guvernul României. La greva de avertisment participă 152 de angajaţi ai instituţiei, 137 dintre ei fiind membri de sindicat.

Evenimentul „Noaptea Muzeelor” este iubit de ieșeni, însă, din păcate pentru vizitatori, anul acesta, Palatul Culturii nu participă. An de an, oamenii stau la cozi uriașe în fața instituției pentru a putea vizita cele patru muzee de talie națională.

„Greva japoneză a apărut ca urmare a faptului că noi am avut niște revendicări la Guvern, niște runde de negocieri la Ministerul Culturii, prin care am cerut o creștere salarială pentru a ajunge la nivelul muzeelor din educație. În decembrie 2023, s-a făcut o creștere salarială pentru colegii noștri din educație, care au funcții similare, tot muzeografi, conservatori, restauratori, și ne-am trezit că au salariale mai mari cu 30 la sută decât noi. Am hotărât declanșarea grevei japoneze după ce am văzut că demersurile noastre nu duc nicăieri.

Este primul pas până la greva generală, ce va avea loc în mai. Până atunci, noi vom fi permanent în grevă japoneză, va fi o grevă de avertisment, apoi va urma greva generală și apoi va urma un mare protest, de «Noaptea Muzeelor», în Piața Victoriei, la București, iar cu această ocazie, noi nu vom participa la acest eveniment, din păcate pentru public”, declară Celia Iacob, liderul sindicaliștilor din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

Sindicaliștii au transmis faptul că s-au săturat de discriminare, stare de rău, lehamite și uitare.

„Noi nu avem doar revendicări legate de salarii. Cultura este subfinanțată cronic în România, nu avem posibilitatea să ne desfășurăm activitatea în mod corespunzător, deși noi suntem aducători de venituri la buget. Salariile sunt mici, iar din acest motiv nu vrea nimeni să se angajeze aici, oamenii pleacă tot din acest motiv și funcționăm la cota de avarie din cauza lipsei de personal”, adaugă Celia Iacob, liderul sindicaliștilor din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

Angajații sunt nemulțumiți de discriminările salariale

Sindicaliștii sunt nemulțumiți pentru că salariile din sistemul muzeal din învățământ sunt mai mari cu 35 la sută, ceea ce este o discriminare.

„Tot sistemul muzeal din țară a intrat într-o grevă japoneză, pentru că multe nemulțumiri s-au acumulat de-a lungul timpului. Există o discrepanță foarte mare între salariile din muzee și salariile din sistemul muzeal ce ține de învățământ. Și la nivelul culturii există o discrepanță, iar aici s-a făcut o anumită departajare. De exemplu, muzeele au salariile mai mici decât instituțiile din sfera artelor spectacolelor, practic, la jumătate. Instituțiile muzeale sunt foarte importante în spațiul social pentru că sunt instituții de învățământ cu caracter non-formal. Avem colegi fie arheologici, fie muzeografi, care au și competențe de arheologi, care în urma săpăturilor arheologice îmbogățesc patrimoniul țării.

Aceste obiecte nu pot ajunge în fața vizitatorilor și intră într-un proces de resuscitare”, spune Ioan Iațcu, vicepreședintele sindicaliștilor din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

Comentarii
  • Palatul serveste doar ca rampa de lansare a cumatrilor lui Chirică.
    Restul? Praf si pulbere.
    0 fonduri pentru români, totul pentru Ocraina-tinutul istoric al talharilor la drumul mare.
    Au ba..?

  • Trebuie ca întreaga societate românească să se solidarizeze atât cu acești oameni (bibliotecari, muzeografi, cercetători în domeniul muzeal, restauratori etc.) cât și cu jurnaliștii posturilor publice Radio România. Acești oameni care aduc plus valoare țării, din punct de vedere cultural, au salarii de mizerie iar șefii lor au salarii imense, din banii românilor. Șefii lor câștigă zeci de mii de lei pe lună iar acești specialiști care duc în spate instituțiile respective abia au ce pune pe masă. Nu au bani de cărți, nu au bani de stagii și cursuri, nu au bani să trăiască demn! Cât timp societatea românească îl va mai hrăni pe acest privilegiat pus de primar în toate funcțiile de conducere culturale posibile? Cât timp o vom mai îngrășa pe directoarea de la Radio Iași care cască toată ziua și se plânge că e obosită pe 20 000 de lei pe lună? Nu vedeți că acești oameni care contribuie la devenirea culturală a țării lucrează aproape neplătiți, în cea mai mare bătaie de joc a guvernanților? Sindicate! Lăsați trădările și interesele meschine! Reuniți-vă cu toți acești oameni pedepsiți pentru că există și sunt profesioniști, formați un corp comun puternic și declanșați cea mai mare grevă și atipică grevă din istoria acestei țări! Salvați-i pe oamenii care produc valoare! Împreună, jurnaliști ai posturilor publice de radio, muzeografi, restauratori, bibliotecari, oameni de cultură, trageți semnalul de alarmă cuvenit și învățați-vă să spuneți: așa nu se mai poate! Bravo pentru atitudine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`