Prima pagină » Local » De neimaginat. Gest șocant făcut de primarul unei mari comune din județ în prima zi de Paște. Pumni și injurii în mijlocul unei mulțimi furioase – VIDEO
De neimaginat. Gest șocant făcut de primarul unei mari comune din județ în prima zi de Paște. Pumni și injurii în mijlocul unei mulțimi furioase - VIDEO

De neimaginat. Gest șocant făcut de primarul unei mari comune din județ în prima zi de Paște. Pumni și injurii în mijlocul unei mulțimi furioase – VIDEO

21 apr. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Scene incredibile petrecute în prima zi de Paște într-una din cele mai mari localități din județul Iași. O casă a fost mistuită de flăcări, iar primarul s-a luat la harță cu mai mulți localnici nemulțumiți. Primarul comunei Țibănești s-a aflat în mijlocul unui scandal monumental, în zonă fiind nevoie de intervenția jandarmilor.

Scene de o gravitate fără precedent într-una din cele mai mari localități din mediul rural. Prima zi de Paște nu a fost de bun augur pentru toată lumea din nefericire. În satul Glodenii Gândului, comuna Țibănești, un incident nefericit a făcut ca lucurile să ia o turnură neașteptată pentru toată comunitatea.
În seara zilei de duminică, 19 aprilie, locuința familiei Tărâțeanu din satul Glodenii Gândului a fost cuprinsă de flăcări. Inițial s-a crezut că o butelie a explodat, însă flăcările ar fi plecat de la altceva. Haralambie Tărâțeanu a plecat de câteva săptămâni în Germania ca muncitor sezonier. Acasă au rămas soția și șapte copii. Oamenii și-au pierdut într-o clipă agoniseala de o viață, casa fiind complet mistuită de flăcări.
Ceea ce a urmat apoi depășește însă orice închipuire, la mijloc fiind primarul Aurica Cobuz și mai mulți săteni nemulțumiți de modul cum s-au derulat lucrurile.

Intervenție cu întârziere

De la izbucnirea incendiului și până la intervenția pompierilor au trecut însă zeci de minute prețioase, iar asta i-a nemulțumit total pe localnici. Au fost anunțați și pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, dar și cei ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) ai comunei Țibănești. Până să ajungă cei de la Iași, pompierii din comună se aflau la șapte kilometri distanță de locul incendiului și practic ar fi trebuit să ajungă imediat.
Numai că acest lucru nu s-a întâmplat, iar cei de la SVSU au ajuns la o oră jumătate după ce incendiul a cuprins casa, când nu se mai putea face nimic. Iar lumea a început să fie nemulțumită și să le ceară explicații pentru intervenția târzie.

După circa 15 minute, în zonă a ajuns și Aurica Cobuz pentru a vedea situația de la fața locului. În localitate erau prezente și unele echipaje ale Jandarmeriei și Poliției, dar și Poliției Locale, pentru a asigura zona la incendiu. Situația a degenerat însă, iar primarul a intrat în mijlocul sătenilor furioși. Oamenii i-au reproșat că pompierii din comună au venit târziu și beți și că nici ea nu s-a interesat din timp.
Un bărbat din mulțime a sărit la primar și după un conflict verbal a împins-o. Imediat, Aurica Cobuz a ripostat și l-a împins la rândul ei, conflictul fiind gata să degenereze. Jandarmii care erau în zonă au sărit să-i despartă și au scos primarul din mulțimea furioasă.

„Unde a fost intervenția? De ce ne-a cerut să plecăm când i-am cerut explicații? Ei au venit beți la incendiu, au venit după o oră jumate, când nu mai era mare lucru de făcut. Normal că primarul a fost huiduit și că nu i-a convenit. Apoi s-a luat de omul care e beteag de un picior”, a menționat un localnic din sat.

Oamenii au stins focul

Pentru că pompierii din comună au venit cu întârziere, oamenii au pus ei mâna pe găleți și au încercat să stingă focul pentru ca flăcările să nu se propage și la locuințele din jur. Lumea a ajuns însă să fie tot mai furioasă, iar momentul în care au ajuns pompierii și apoi primarul s-a transformat într-un scandal în toată regula.

„Acesta nu este comportament de primar ce a făcut dumneaei acolo. A venit după ce incendiul a fost stins și s-a luat la ceartă cu oamenii. Unii din localnici erau recalcitranți, nemulțumiți și ei, este adevărat. Însă ea nu trebuia să se comporte în acest fel. Nu așa se face, nu asta vrem noi de la un primar. Oamenii i-au reproșat intervenția târzie și i-au cerut explicații. Apoi s-a luat la ceartă cu un om de acolo și s-a împins cu el. Chiar dacă acel om a sărit la ea, primarul nu trebuia să riposteze și apoi să se certe ca la ușa cortului. Pe bună dreptate, lumea s-a arătat indignată. Ea nu s-a arătat interesată de incendiu, de familia respectivă, ci s-a pus pe scandal cu oamenii. Noi, în Glodenii Gândului, parcă suntem ultimul sat. Nu avem niciodată nimic aici”, a arătat un alt localnic din Glodenii Gândului.

Echipajele de jandarmi l-au scos pe primar din mijlocul mulțimii furioase.

„În zonă au fost prezente și echipaje ale Jandarmeriei pentru asigurarea ordinii în urma incendiului. S-a intervenit și pentru calmarea spiritelor pentru că au fost mai multe persoane care au fost nemulțumite de situația apărută”, au menționat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

Reacția primarului. „Nu am rezistat. Oamenii au fost puși să facă scandal”

Primarul Aurica Cobuz a menționat însă că situația este diferită și că lumea a fost incitată. În plus, Aurica Cobuz a precizat că pompierii erau la un alt incendiu în Țibănești și nicidecum nu erau sub influența băuturilor alcoolice.

„Au sărit bețivanii la mine, nu eu. Le-am spus oamenilor să meargă la casele lor, să nu mai stea în stradă și atunci au apărut cei care au ajuns să facă scandal. E Paște, lumea mai consumă alcool, mulți erau deja sub influența băuturilor. Unul m-a împins,iar eu nu accept așa ceva, nu se poate să ajungem în astfel de situații. În ceea ce privește incendiul, a fost o neglijență a cuiva, butelia era intactă. Cei care au făcut scandal, au fost plătiți.

E campanie, de acum mă aștept la astfel de situații. Eu îmi văd de treabă, sunt multe de făcut. Mă bucur că am ținut sub control situația cu pandemia și asta este important. Am un pompier și doi voluntari și ei erau la altă intervenție. Poliția i-a testat și nu consumaseră alcool. În aceste zile vom lua și măsuri împotriva celor care au incitat la scandal”, a menționat Aurica Cobuz, primarul comunei Țibănești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *