Prima pagină » Titlurile zilei » De la tehnician dentar în Spania, la bijutier. Povestea lui Tiberiu Dascălu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori în domeniu din Iași – FOTO/VIDEO

De la tehnician dentar în Spania, la bijutier. Povestea lui Tiberiu Dascălu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori în domeniu din Iași – FOTO/VIDEO

13 dec. 2023, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Povestea lui Tiberiu Dascălu, unul dintre cei mai cunoscuți bijutieri din Iași, începe în străinătate. Tânărul a muncit ca tehnician dentar în Spania, iar acolo și-a dat seama că ar putea să renunțe la această meserie și să devină bijutier în țara natală. Totul despre afacerea lui, într-un nou episod de #PodcastBZI

Tiberiu Dascălu, bijutier și fondator Sayda, povestește într-un nou episod de #PodcastBZI despre trecerea de la meseria de tehnician dentar la bijutier, ce presupune personalizarea bijuteriilor, ce este în trend, faptul că piața din România este inundată cu aur din Turcia, despre scumpirea acestuia, dar și dacă ieșencele au bijuterii cu diamante veritabile. Povestea sa începe în străinătate.

„M-am decis să mă întorc acasă când am intrat într-un magazin de bijuterii din Spania. Eu munceam acolo ca tehnician dentar, dar pentru că nu îmi mai convenea ceea ce făceam, am decis să mă întorc acasă și să încerc această meserie. Eu am în familie persoane pasionate de bijuterii, cum este mama mea, și a contribuit la cultivarea pasiunii mele pentru bijuterii, pentru că ea are bijuterii cu pietre prețioase și semiprețioase. Am zis că e o chestie interesantă pe care pot să o fac, asemănătoare cu tehnica dentară, care m-ar lăsa să fiu și creativ, și mi-am sunat soția și i-am spus că vin acasă să mă apuc de bijuterii. Am venit acasă, am început să învăț această meserie de pe YouTube de cele mai multe ori”, povestește ieșeanul.

Povestea lui Tiberiu Dascălu, unul dintre cei mai cunoscuți bijutieri din Iași

Bijutierul susține că prețurile la aur vor crește anul viitor.

„Da, vor crește prețurile anul viitor. Când vorbim despre clienți, fiecare firmă de bijuterii își alege clienții. De asta, uneori, sunt nevoit, cu părere de rău, să resping unele proiecte în care principalul factor este prețul, mai ales când ajungem la întrebarea cât e prețul pe gram. Sunt mai multe variante de diamante. Dacă vorbim de cel natural, ne raportăm la calitatea diamantului, care este dată de tăietură, claritate, niște chestii specifice ale diamantului natural. Prețul este mai mare cu cât diamantul este mai clar, cu cât are mai puține incluziuni, înspre partea albă, claritatea diamantului. Dacă vorbim de bijuteriile din aur, aurul pur poate fi combinat cu diverse aliaje care pot să-i dea o anumită culoare, duritate, flexibilitate, în funcție de ce design avem de realizat”, susține Tiberiu Dascălu, fondator Sayda.

În edițiile anterioare a fost prezentată povestea lui Vincenzo Bartolomeo, bijutier italian stabilit la Iași.

Se scumpește aurul de anul viitor

Acesta spune că piața din România este inundată cu aur din Turcia, iar cei care își cumpără, în momentul în care sunt în vacanță, bijuterii din această țară trebuie să fie atenți.

„Dacă ți-ai cumpărat o bijuterie din Turcia și s-a înverzit, cea mai mică problemă este alergia. S-ar putea să fie din alamă. Nu ar trebui să arătăm cu degetul către turci, pentru că poți fi păcălit și în România”, mai spune bijutierul.

Când vine vorba de modelele alese de clienți pentru bijuteriile personalizate, Tiberiu Dascălu spune că în România încă se cer cele din America.

„Noi, în Europa, încă preluăm influențe din zona americană când vine vorba de modelele bijuteriilor. Teoretic, bijuteriile ar trebui să fie păstrate în cutie, dar în momentul în care ieșiți din casă, v-ați parfumat, v-ați machiat, la final vă puneți bijuteriile și ați plecat”, mai spune bijutierul din Iași.

Un om de afaceri i-a făcut cadou soției un inel unic. Pe de altă parte, povestea lui Tiberiu Dascălu, unul dintre cei mai cunoscuți bijutieri din Iași, este prezentată într-un nou episod de #PodcastBZI.

Comentarii
  • Un modest reprezentant al breslei bijutierilor Iasi

    Varietatea modelelor prezentate în magazinul online, nu ma conving ca „bijutierul” onorează titulatura acordata în acest articol.
    Cele câteva modele de verighete și inele, realizate cu ajutorul tehnologiei moderne, consider ca nu se încadrează în titulatura de bijutier, ci doar de producător sau comercial.

  • Neee, grosolane, cu sticla ( ma rog, Swarovski, da tot sticla e). Finisajele lasa de dorit. Nu au finetea unei bijuterii.

  • Unde are atelierul vestitul bijutier?
    Stie sa confectioneze o bijuterie manual sau numai desen pe calculator,desene stiu sa faca multi si nu se autointituleaza bijutieri…..nu platesc reclame…
    Intalnirile la cafea nu sunt pentru comenzi de bijuterii… daca nu vezi unde are atelierul ai incredere ca el le confetioneaza?
    Le ia din alta parte ti le prezinta si hopa. …vestit bijutier!!! Rusinicaaa!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`