Prima pagină » Titlurile zilei » De la îngrijitor la o fermă de vaci, la om de afaceri de succes! Povestea lui Adrian, tânărul din Iași care s-a împrumutat ca să devină antreprenor. „Am început de nebun” – GALERIE FOTO

De la îngrijitor la o fermă de vaci, la om de afaceri de succes! Povestea lui Adrian, tânărul din Iași care s-a împrumutat ca să devină antreprenor. „Am început de nebun” – GALERIE FOTO

27 mart. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Titlurile zilei

Adrian Ilienescu este unul dintre tinerii ieșeni care au devenit oameni de afaceri de succes, cu multă muncă și perseverență. Îngrijitor la o fermă de vaci, tânărul a decis, împreună cu soția sa, Carmen, să se apuce de propria afacere în agricultură. Au reușit să dezvolte o fermă de familie de succes, unde au investit 100.000 de euro, atât fonduri europene, cât și proprii

Mulți cunosc familia de florari Ilienescu, din satul Breazu, comuna Rediu, dar puțini știu povestea din spatele afacerii de familie. La sfatul cumnatei sale, lui Adrian Ilienescu, un tânăr în vârstă de 37 de ani, îngrijitor la o fermă de vaci, i-a venit ideea să se apuce de afaceri în agricultură. Dacă la început a crezut că ideea este una nebunească, pe parcurs s-a dovedit a fi una de succes, care i-a deschis perspectiva spre un viitor mai bun. Astfel, în anul 2008 a început să facă primele răsaduri de roșii, în solarii, iar după un timp a ajuns să producă flori. Își amintește că totul a fost ceva neprevăzut.

„Am început de nebun! (n.r. – referitor la solarii). Cumnata mea se uita la o emisiune la Kanal D și a văzut că cineva se lăuda că a făcut 100 de milioane (n.r. – 10.000 de lei) din producția și vânzarea de leuștean. Cumnata mi-a zis să încerc și eu. Asta se întâmpla în 2008. Am zis să încerc. Am început cu legume, nu prea ieșeau bani, apoi am făcut răsaduri, ușor, ușor am început să trecem de la legume, la flori. Am început în 2013. De la două tăvi cu 150 de flori am tot crescut și am ajuns la peste 15.000 de butași de flori din peste 15 specii”, povestește Adrian Ilienescu.

Alți tineri cu afaceri de succes cu fonduri europene au investit în ferme zootehnice.

Adrian Ilienescu a devenit om de afaceri de succes

Tânărul își amintește că a împrumutat bani ca să se apuce de afacerea de familie și, pentru că se dădeau fonduri europene, s-a gândit să facă un proiect ca să acceseze banii de la UE. Soția l-a susținut și au căutat un consultant care să îi ajute cu proiectul. L-au făcut, a fost depus, dar au primit o veste proastă.

„Când am depus proiectul pentru 1.500 de euro am umblat cu traista peste tot. Nu aveam mașină. M-am dus la doamna care se ocupa de proiectele europene, s-a uitat peste acte și mi-a spus că nu e bun proiectul, că nu îl aprobă. Am început să plâng când am auzit că nu iau banii după toată munca depusă. Apoi m-a sfătuit doamna ce să fac, am pus totul în ordine și am primit banii.

Au fost primele fonduri europene. Apoi am mai luat 15.000 de euro pentru serele cu flori și ce mai am pe proiectul mixt, iar acum mă ocup de pensiunea ce vreau să o ridic aici, la Rediu. Proiectul e încă în implementare. Am luat 194.600 de euro. Vreau să vină lumea să se relaxeze la pensiune. E lângă pădure, e aer curat, e liniște”, mai spune Adrian Ilienescu.

Adrian Ilienescu: „S-a ajuns pe profit și totul a fost datorită fondurilor europene”

Mare parte din banii europeni luați de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) i-a investit în afacerea cu flori. Muncește zi și noapte la flori, iar pe mâinile lui se vede acest lucru.

„E multă muncă. Ne trezim din 4 în 4 ore să facem focul. Vrem să luăm pompe de căldură, ca să nu mai facem focul, să fie totul automat. Nu păstrez plantele de pe un an pe altul. Le vând pe toate, chiar și mai ieftin. Avem acum mușcate și agățătoare, vreo 10.000 de plante, vreo 2.000 de ghivece cu petunii, fucsia. Cele perene sunt vreo 10.000.

Le vindem la poartă. Noi mergem pe calitate, să fie accesibile ca preț. Materialul îl aducem proaspăt, din străinătate. Am clienți care spun că țin florile până dă înghețul. Clienții noștri sunt din mai multe categorii. Cei care îți vin periodic, clienți noi, clienți care îți pleacă, care nu știu să îngrijească o floare, care nu udă la timp și spun că e din cauza producătorului, că nu i-a dat de calitate.

Noi suntem mulțumiți de afacere. S-a ajuns pe profit și totul a fost datorită fondurilor europene. Numai sistemul de încălzire costă 40.000 de lei. Cred că am depășit peste 100.000 de euro investiți în 800 de metri pătrați, cu tot cu flori, cu tot ce e nevoie pentru o astfel de afacere”, mai spune Adrian Ilienescu.

Adrian Ilienescu vrea să mărească suprafața cu solarii

Tânărul a prins gustul fondurilor europene și vrea să mai depună un proiect.

„Trebuie să ai bani să investești, de aceea, când se deschid noile sesiuni de depunere a proiectelor, vreau să mai depun proiect, ca sa iau banii și să renunț la munca la ferma de vaci, să mă ocup numai de ce am eu cu familia. Sper să măresc solariile. Vrem sa modernizăm totul”, mai spune Adrian.

În ultimii ani a crescut numărul tinerilor din Iași care au dezvoltat afaceri în mediul rural cu ajutorul fondurilor europene. La fel ca și Adrian Ilienescu, orice tânăr poate deveni om de afaceri de succes.

Comentarii
  • Buna dimineata !
    intotdeauna seriozitatea si profesionalismul vor fi rasplatite!
    Il cunosc pe acest antreprenor de 4 ani de cand cumpar de la dumnealui muscate caliope curgatoare pentru balcon,si pot sa va afirm cu mana pe inima ca este un om deosebit respectuos cu clientii si foarte serios! nu umbla cu falsuri de genul ;sa cumperi rasad de ardei gras si sa te trezesti cu mai stiu eu ce bazaconii.
    Este un om foarte serios care isi respecta munca si clientii.Daca urmezi sfaturile dumnealui te poti bucura de niste flori minunate si recolte frumoase !
    Eu personal ii doresc multa sanatate si putere de munca,sa se bucure de roadele muncii sale impreuna cu familia si cei dragi dumnealui!

  • Felicitari din toata inima si mult succes in continuare!

  • Succes in afaceri!

  • Mult succes . Bravo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *