De la începutul anului 2024 până în prezent, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au fost efectuate 9 transplanturi hepatice. În acest an, în unitatea medicală a avut loc și o premieră, fiind efectuat primul transplant hepatic de la donator viu.
În acest an, la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași au fost efectuate 9 transplanturi hepatice
Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași, a explicat că în acest an, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, au fost efectuate 9 transplanturi hepatice.
„Este al nouălea transplant hepatic care s-a efectuat în acest an, la Iași. Trendul este puțin descendent, ca să spunem așa, dar a fost un an bun pentru transplant, la nivelul centrului universitar Iași. A fost un număr destul de mare de donatori, respectiv 25, până în acest moment. Aceștia au fost donatorii potențiali, dar doar 9 au fost reali. Nu de fiecare dată ficatul a fost bun sau toate organele au fost bune pentru prelevare. În consecință, în acest an s-a trecut la o nouă etapă, la transplantul de la donator viu, și s-a efectuat un transplant hepatic cu ficat de la donator viu. Au existat și 5 situații de donatori foarte buni, de la care s-au prelevat plămânii, iar în 2 cazuri, cordul. Din păcate, în aceste situații, organele au fost preluate în diferite alte centre din Germania, Croația și Grecia. Au existat și trei donatori cu prelevare de cornee și s-au făcut în acest an 5 transplanturi de cornee în Spitalul «Sf. Spiridon». Aș vrea să vă spun că a fost acreditat și Institutul de Boli Cardiovasculare pentru transplantul de cord. Deci, de la anul vom efectua și transplant de cord, la Iași”, a declarat dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași.
Cinci persoane și-au recăpătat vederea datorită medicilor de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași
De la începutul anului până în prezent, la Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași au fost realizate 5 transplanturi de cornee. Toate intervențiile s-au efectuat cu cornee de donori.
„Toate transplanturile realizate în acest an au fost cu cornee de donori. La București se realizează transplanturi și cu cornee adusă din străinătate legal. La un moment dat, s-a spus că se va face la București o bancă de țesut, deoarece corneea este trecută la țesut. Agenția Națională de Transplant asta a promis, că vom avea o bancă de țesut, să putem recolta. Există și o soluție în care corneea se poate ține timp de o săptămână. Așa am putea să aducem și cornee din străinătate. Lista de așteptare pentru transplantul de cornee este de peste 100 de persoane. În anul 2024 au fost realizate 5 transplanturi de cornee, primitorii fiind pacienți cu vârsta cuprinsă între 49 și 65 de ani. Au fost 5 și nu 6 transplanturi de cornee, pentru că o cornee era infecțioasă. Era programată pentru transplant o domnișoară tânără și, bineînțeles că a refuzat transplantul, nici noi nu am dorit acest lucru”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
A se citi in ziare despre bataia cu paruiala si injuraturi din curtea spitalului in urma cu o saptamana dintre asa zisa dr Neagu R si dr Obada. Ceva de groaza,hahalere needucate!!!