Află de la ce este posibil să vomiți, lucru care este un simptom foarte frecvent, ce poate fi corelat cu o mulțime de factori.
Vărsăturile nu doar că reprezintă un disconfort, dar pot duce și la deshidratare și pot pertuba serios nivelul electroliților din organism. În unele situații, acestea pot fi un semn grav pentru copii și pentru adulți.
Iată de la ce este posibil să vomiți
Cele mai frecvente cauze ale senzației de greață sunt primul trimestru de sarcină, o durere mai intensă, răul de mișcare, indigestia, stresul emoțional, o intoxicație alimentară, diverse virusuri, expunerea la toxine chimice, anumite mirosuri și prezența calculilor biliari.
În ceea ce privește vărsăturile la adulți, chiar dacă apar mai rar decât la copii, acestea pot să apară în cazul unei intoxicații, a unei otrăviri sau a unei infecții bacteriene. De asemenea, acestea pot fi și rezultatul unor boli, mai ales a celor care se manifestă printr-o febră mare sau prin dureri de cap.
Și unele alergii alimentare, ulcere sau alte probleme gastro-intestinale cronice pot să le provoace. În același timp, pot face parte din bolile intestinale, precum boala Crohn sau sindromul de colon iritabil. Afecțiunile ORL pot să afecteze simțul echilibrului unei persoane, lucru care duce la greață și la vărsături. Aceste afecțiuni pot include boala Meniere, vertij pozițional bening și labirintita.
De asemenea, consumul excesiv de alcool le poate provoca, întrucât acesta irită mucoasa stomacului. Acesta crește și producția de acid gastric și întârzie golirea stomacului, lucru care favorizează apariția acestui simptom.
Mai rar, pot fi un simptom al unor boli grave, precum atacul de cord, comoția celebrală, tumoarea pe creier, apendicita, blocajul intestinal, unele forme de cancer, meningita și encefalita.
Ce simptome pot însoți vărsăturile și cum le poți trata?
Cele mai frecvente simptome ce însoțesc vărsăturile sunt crampele abdominale sau disconfortul, anxietatea, scaunele negre sau cu sânge, durerea în piept, constipația, diareea, amețelile, durerea de cap, arsurile gastrice, bătăile neregulate ale inimii și transpirația.
În multe cazuri, acestea pot fi tratate acasă, cea mai frecventă cauză fiind gastroenterita virală. Cu toate acestea, este necesar să solicitați ajutor dacă ele sunt însoțite de dificultăți de respirație, vedere neclară, confuzie, febră mare, cefalee severă, vărsături cu sânge, dureri abdominale severe și dureri în piept ce durează mai mult decât câteva minute.
Acestea pot fi diagnosticate printr-o anamneză și printr-un examen fizic. Evaluarea o să se concentreze pe simptome și semne, care vor indica un tratament, o intervenție chirurgicală sau spitalizare.
Tratamentul depinde de cauză, Câteva remedii la domiciliu care v-ar putea ajuta sunt un consum adecvat de lichide, care evită deschidratarea, evitarea alimentelor sărate, grase sau picante, consumarea unor mese dese și mici și evitarea mirosurior puternice și neplăcute.
Unele medicamente ce le pot trata sunt antivomitivele, iar în cazurile ușoare de deshidratare, sunt utile sărurile de rehidratare. În cazurile severe de vărsături, este posibil să fie necesară o hidratare intravenoasă în cadrul spitalului.
Există multe cauze care ar putea explica de ce vomiți, cel mai important fiind să urmărești și alte simptome ce însoțesc vărsăturile și să consulți un medic, acest articol având doar un rol informativ.