Prima pagină » Stiri si curiozitati » De la ce vârstă te poți angaja – Cele mai importante informații pe care trebuie să le știi

De la ce vârstă te poți angaja – Cele mai importante informații pe care trebuie să le știi

16 sept. 2021, 11:18,
în Stiri si curiozitati

În Codul Rutier este specificat de la ce vârstă ai voie să stai în față, iar legislația muncii specifică clar de la ce vârstă te poți angaja. Angajatorul trebuie să țină cont de anumite reguli ce trebuiesc respectate cu strictețe, altfel riscă amenzi sau sancțiuni grave.

În România, legislația muncii permite minorilor să muncească ca și zilieri sau salariați doar după atingerea unei vârste minime.

De la ce vârstă te poți angaja în România

Vârstă minimă de la care te poți angaja în țara noastră este de 15 ani, potrivit Codului muncii. Angajarea minorilor care nu au atins încă această vârstă este STRICT INTERZISĂ. Potrivit reglementărilor actuale, de la vârsta de 16 ani este împlinită capacitatea de muncă. Cu toate acestea, copiii cu vârstă de 15 ani se pot angaja doar cu acordul părinților.

„Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională”, se arată în actul normativ.

De subliniat ar fi faptul că, în cazul în care părinții își retrag acordul, contractul salariatului cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani încetează de drept.

În cazurile obișnuite, pentru salariații cu norma întreagă, timpul de muncă este de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. Minorii trebuie să respecte un program de muncă cu două ore mai puțin pe zi și cu 10 ore mai puțin pe săptămână.

Totodată, minorii nu pot să facă ore suplimentare sau ture de noapte (munca de noapte este considerată a fi cea prestată între orele 22:00 și 6:00).

Ce repausuri sunt recomandate minorilor

Potrivit Codului muncii, tinerii de până la 18 ani au dreptul la o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care lucrează zilnic mai mult de patru ore jumătate. De asemenea, minorii care muncesc beneficiază și de concediu de odihnă suplimentar de minimum trei zile lucrătoare, pe lângă cele (cel puțin) 20 de zile la care are dreptul anual orice angajat.

Atenție! Tinerii de până în 18 ani nu pot fi angajați în locuri de muncă grele, periculoase sau vătămătoare. Angajatorii care încadrează minori cu vârstă de sub 15 ani în câmpul muncii riscă pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau amendă.

Aceeași pedeapsă este aplicabilă și pentru folosirea copiilor la prestarea de activități prin care se încalcă prevederile legale referitoare la regimul de muncă al minorilor.

Mai exact:

* depășesc capacitatea lor fizică sau psihologică

* implică expunerea la produse nocive, cum ar fi substanțele chimice periculoase sau radiațiile

* implică riscuri ridicate de producere de accidente pe care tinerii nu le pot identifica sau evita pentru că nu sunt destul de atenți la siguranță sau pentru că le lipsește experiența sau pregătirea

* pun în pericol sănătatea prin expunerea la niveluri extreme de frig, căldură, zgomot sau vibrații.

* implică procese riscante (explozii, substanțe otrăvitoare, curent de înaltă tensiune etc.)

Ca o scurtă recapitulare, pentru cei care se întreabă de la ce vârstă te poți angaja, răspunsul este de 15 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`