Prima pagină » Local » De la ce vârstă ar trebui să țină post un copil? Părintele Calistrat Chifan: „Până la trei ani nu am dat niciodată la copii nicio restricție” – VIDEO

De la ce vârstă ar trebui să țină post un copil? Părintele Calistrat Chifan: „Până la trei ani nu am dat niciodată la copii nicio restricție” – VIDEO

16 nov. 2022, 12:16, 10 ,
BZI.ro, în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a precizat, în emisiunea BZI LIVE, de la ce vârstă ar trebui să țină post un copil. Mai mult, îndrăgitul duhovnic a explicat de ce avem 40 de zile de post.

Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței. De asemenea, constituie o formă de pocăință și un mijloc de mântuire în fața lui Dumnezeu.

Postul este și o formă de desăvârșire, de stingere a voii trupului, un semn văzut al râvnei și sârguinței noastre, spre asemănarea cu Dumnezeu și cu îngerii, cărora nu le trebuie hrană pentru a exista. Sfântul Simeon al Tesalonicului notează că „postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană”.

De la ce vârstă ar trebui să țină post un copil? Părintele Calistrat Chifan: „După ce împlinește 6-7 ani, îi spun să-i dea de mâncare miercurea și vinerea de post”

Potrivit părintelui Calistrat, până la vârsta de trei ani, un copil nu trebuie să țină post. După ce au trecut 6-7 ani , duhovnicul o sfătuiește pe mama copilului să-i dea mâncare de post miercurea și vinerea, pentru ca cel mic să se poată obișnui cu ideea de post. În cazul școlarilor, este permis ca aceștia să consume lapte, cu excepția zilelor de miercuri și vineri.

În cazul adulților, este necesar ca ei să țină post minimum trei zile înainte de spovedanie. Femeile însărcinate au dreptul să consume lapte și brânză, iar bătrânii și bolnavii obligatoriu trebuie să țină post lunea, miercurea și vinerea.

„Vă spun cum practic eu. Până la trei ani nu am dat niciodată la copii nicio restricție. Că e clar. Ce restricție să-i dai, că-i copil. După ce trec de trei ani, îi spun mamei să-i ia hrana cu ea și să-l aducă la împărtășit nemâncat. După ce a trecut și împlinește 6-7 ani, îi spun să-i dea de mâncare miercurea și vinerea de post, ca să se obișnuiască și el cu ideea de post. Dacă sunt școlari, cu excepția miercurii și vinerii, îi las să le dea lapte, că învață, au nevoie de căpățână, cresc oasele, se dezvoltă pruncul.

Cine vrea să postească, e liber, nu am pus restricție. Și când vin la împărtășit trebuie să aibă minim trei zile obligatoriu de post, ca să știe și ei ce a însemnat că a fost postul. Iar cei care pot posti, îi las să postească cât vor ei. Gravidele au dreptul să mănânce lapte și brânză, nu carne, că în special copilul din luna a patra până într-a șaptea oase cresc în el și trebuie să se dezvolte, iar bătrânii și bolnavii obligatoriu lunea, miercurea și vinerea măcar mâncare de post și restul lapte, brânză, ouă. Carne nu am dat voie, am mai dat dezlegare la pește în post, care e tot o formă de carne.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

De ce avem 40 de zile de post? Părintele Calistrat: „Acest număr 40 e un număr simbolic”

Duhovnicul a dezvăluit că numărul 40 este un număr simbolic. Din punct de vedere științific, s-a demonstrat că toate celulele corpului uman se înnoiesc în 40 de zile. În plus, acest număr are o anumită însemnătate pentru Dumnezeu, fiindcă apare atât în învățătura Noului Testament, cât și a Vechiului Testament.

„Postul are rostul de a ne deschide ochii și a-L vedea pe Dumnezeu. Tot acest număr 40 e un număr simbolic. L-aș lua întâi din punct de vedere științific. S-a demonstrat că în om, timp de 40 de zile, toate celulele corpului uman se înnoiesc odată toate și fiecare o înlocuiește pe celalată cu una nouă, iar fitofagele mănâncă celula moartă și se elimină prin mătreață, prin tot ce înseamnă curățirea corpului. Dar acest 40 de zile este și un număr simbolic la Dumnezeu, care are un rol, așa cum îl vedem noi, în învățătura Noului și Vechiului Testament, care Dumnezeu știe de ce l-a rânduit. Dar nu am putea să spunem exact.”, a dezvăluit părintele Calistrat, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *