Prima pagină » Sanatate » De la ce poate apărea durerea în călcâie, în timpul mersului?

De la ce poate apărea durerea în călcâie, în timpul mersului?

01 oct. 2024, 11:30,
Redacția BZI în Sanatate

Durerea în călcâie este afecțiunea întâlnită cel mai des la nivelul piciorului și al gleznei, putând fi declanșată atunci când suntem nevoiți să călcăm apăsat pe o suprafață dură de deplasare, atunci când practicăm sportul sau când purtăm încălțăminte ce poate irita țesuturilor moi.

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la nivelul piciorului și al gleznei este durerea în călcâi. Cauza cea mai frecventă este reprezentată de apariția unor excrescențe osoase numite osteofite. Acestea pur și simplu înțeapă țesuturilor moi de dedesubt, producând inflamație și durere.

Durere în călcâi în timpul mersului

Călcâiul este cel mai mare os din corpul uman, cu rol de a asigura susținerea greutății corporale prin intermediul unei structuri osoase rigide și stabile.

În timpul mersului sau a alergării, calcaneul are rolul de a diminua impactul pe care îl are membrul inferior la atingerea solului. Presiunea exercitată asupra călcâiului în timpul mersului este de aproximativ 1,25 de ori mai mare față de greutatea corpului uman. Astfel, călcâiul este foarte expus diferitelor traumatisme și leziuni, care pot determina durere.

Durerea în călcâi este un simptom frecvent întâlnit în practica medicală și este la fel de deranjant precum este o durere de cap. În majoritatea cazurilor, durerea în călcâi este de intensitate ușoară sau moderată și se remite spontan. Există și cazuri de durere calcaneană severă, care persistă timp îndelungat.

De cele mai multe ori, durerea de călcâi este determinată de o cauză mecanică, secundară unor traumatisme apărute pe fond autoimun, unei infecții, unei artrite, unei boli sistemice sau unei afecțiuni neurologice.

Durerea de călcâi poate apărea treptat, în absența vreunui traumatism sau a unei afecțiuni locale. De cele mai multe ori, durerea de călcâi este de intensitate redusă sau moderată și dispare spontan.

Există însă și cazuri de durere calcaneană severă, care persistă timp îndelungat. Episoadele de durere la nivelul călcâiului apar deseori dimineața, după scularea din pat sau după o anumită perioadă de repaus fizic în timpul zilei, manifestare clinică cunoscută sub denumirea de diskinezie post-statică.

Când ar trebui să mergi la medic

Pentru a rezolva problema durerilor de călcâi înainte de a apărea complicații, ar fi ideal să consultați cât mai repede posibil un medic în cazul în care aveți umflături și dureri mari în zona respectivă. Dacă nu puteți merge normal, nu puteți îndoi piciorul în jos și nu puteți ridica degetele de la picioare, de asemenea trebuie să mergeți imediat la medic.

Dacă simți furnicături sau o senzație de amorțeală în călcâie, dacă simțiți dureri din cauza unei leziuni recente, este foarte important să nu lăsați timp prețios să treacă înaintea unei consultații.

Atunci când durerile persistă chiar și când nu pășiți sau nu stați în picioare, dacă odihna, gheața sau alte tratamente de 3 zile la domiciliu nu au reușit să domolească durerea care persista deja de câteva săptămâni, mergeți neapărat la un medic.

În ceea ce privește tratamentul naturist sunt variante accesibile de tratament pe care îl puteți urma la domiciliu, folosid vitamine și minerale de exemplu. Ceaiurile, de asemena, pot fi de ajutor, mai ales cele care conțin mușețel, valeriană sau flori de hamei, pentru că ajută la relaxarea naturală a mușchilor și la reducerea anxietății.

Pentru combaterea inflamației puteți apela la ceaiuri care să conțină Curcumina sau Boswellia, puternice analgezice și antiinflamatoare. Dacă prezentați durere în călcâie se recomandă să evitați mersul desculț și să limitați timpul în care purtați pantofi cu toc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`