Prima pagină » National » De la câți ani ai voie să stai în față? Ce spune Codul Rutier
De la câți ani ai voie să stai în față? Ce spune Codul Rutier

De la câți ani ai voie să stai în față? Ce spune Codul Rutier

23 nov. 2020, 11:50,
în National

De la câți ani ai voie să stai în față dacă ești copil în mașina părinților? Codul Rutier este foarte strict în ceea ce privește transportul copiilor. Șoferii pot primi sancțiuni grave în cazul în care nu sunt atenți și pun în pericol viața micilor pasageri. Potrivit obligațiilor în vigoare, pentru a putea transporta copii, șoferii trebuie să se asigure că aceștia poartă centura de siguranță sau sistemele de fixare omologate aflate într-un scaun pentru copii.

Odată cu anul 2015, atunci când au intrat în vigoare aceste reguli, toti conducătorii auto vor fi sancționați cu amenzi usturătoare.

De la câți ani ai voie să stai în față? Răspunsul experților

Potrivit HG 11/2015, principalele reguli pe care orice părinte trebuie să le știe sunt următoarele:

* ART 97 – alin 1 – Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

* (1.2) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

* (1.9) Transportul copilului în condiţiile prevăzute la alin. (1.8) se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Mai precis, toți copiii care sunt mai scunzi de 135 cum trebuie să călătorească doar în scune auto pentru copii, omologate. De reținut ar mai fi și faptul că nu mai este valabilă condiția de vârstă (aceasta era valabilă înainte de 2015) – 12 ani, ci înălțimea standard, iar după atingerea acestei înălțimi, copiii pot circula cu centura pentru adulți, dacă aceasta nu ajunge peste zona gâtului sau a feței.

Ce măsuri trebuie să respecte șoferii care transportă copii

Conducătorii auto care transportă copii trebuie să știe de la câți ani ai voie să stai în față, dar și ce dispozitive de fixare în scaun trebuiesc utilizate, acolo unde este cazul. Iată ce este prevăzut în Codul Rutier:

Toți copiii cu înalțimea de până la 135cm să fie asigurați cu un dispozitiv de siguranță denumit în continuare scaun auto pentru copii. Înainte era foarte ambiguă legea, era clară pentru copiii sub 3 ani doar.

ART 97

* (1^3) Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, în sensul prezentului articol, se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat

poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul,

ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranţă pentru copii, pernă de înălţare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi, portbebe-coşuleţ pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum şi centură şi sisteme de centuri pentru copii.

* (1^4) Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii prevăzut la alin. (1) şi (1^2) trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Clasificarea, reglementările privind standardele de omologare şi utilizarea acestor dispozitive în funcţie de grupele de masă şi componenţa sistemelor sunt prevăzute în anexa nr. 1F.

* (1^5) Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicaţia electronică cu instrucţiuni care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.

* (1^6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1^5), tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului

se instalează pe acest loc doar în situaţia în care conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului, chiar şi în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezenţa dispozitivului instalat şi blochează declanşarea airbagului frontal corespunzător locului, sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`