Prima pagină » Economic Local » De la barman, la antreprenor. Povestea lui Daniel Săvan, tânărul care a înființat o afacere unică în Iași. „M-a fascinat ideea aceasta” – FOTO/VIDEO

De la barman, la antreprenor. Povestea lui Daniel Săvan, tânărul care a înființat o afacere unică în Iași. „M-a fascinat ideea aceasta” – FOTO/VIDEO

25 iun. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Daniel Săvan, fondator „Dead Soldier”, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre singurul bar inspirat din prohibiția din America anilor ’20 din Iași. După ce a muncit mai mulți ani în Irlanda, plecând ca barman și ajungând bar manager la The Westburry Hotel, s-a întors acasă pentru a deveni antreprenor în domeniul HoReCa. Despre provocările antreprenoriatului, care sunt cele mai căutate cocktailuri, dar și de ce nu ar renunța la business, aflați din noul episod de #PodcastBZI. Interviul poate fi urmărit AICI:

Daniel Săvan a plecat în Irlanda ca să muncească ca barman. A avansat în carieră, devenind bar manager la The Westburry Hotel.

„Am plecat în Irlanda pentru că acolo este un nivel ridicat al industriei HoReCa. Eram un pic în urmă și am pus mâna pe carte ca să învăț. După un an și jumătate, m-am întâlnit cu un coleg în Irlanda, care mi-a vorbit despre o locație de tip «speakeasy» (n.r. – numit și porc orb sau tigru orb, era o unitate ilegală care vindea băuturi alcoolice). Mi-a făcut o propunere interesantă, să lucrăm împreună. Am vorbit la acest «speakeasy», respectiv «Blind Pig», cunoscut în Europa și în străinătate, și am văzut ce reprezintă acesta. Am descoperit cocktailurile clasice. Toată lumea vrea să fie creativă, ceea ce nu este un lucru rău, însă mi-am dat seama că aceste cocktailuri clasice au început să fie scoase puțin în evidență. Cei din 1800-1900 au avut un mare talent în a crea aceste băuturi cu alcool de proastă calitate, să scoată niște băuturi extraordinare, ca acele băuturi să poată fi consumate”, spune Daniel Săvan.

Daniel Săvan, antreprenor din Iași: „M-a fascinat ideea aceasta”

S-a întors în țară și a deschis o astfel de locație, singurul bar inspirat din prohibiția din America anilor ’20 din Iași.

„M-a fascinat ideea aceasta de mister. Ai nevoie de parolă, nu poate intra oricine. Am început să citesc despre prohibiția din Statele Unite, am văzut multe filme. Am încercat să transpunem oaspeții noștri în acea eră. De la lumini, la băuturi, pentru că noi păstrăm rețetele originale. În momentul în care te faci plăcut, te faci primitor, zâmbești, o să primești același lucru de la oaspeții tăi. O să vrea să vorbească cu tine, o să le povestești, o să devină mai mult decât o simplă interacțiune client-produs. Cei care au auzit de Dead Soldier se așteptau să găsească căști, soldați. Numele nu are nicio afiliere cu asta. A fost extraordinar de bine ales pentru că e ceea ce ne reprezintă. Nu are nicio legătură cu soldații, cu armata”, mai spune Daniel Săvan, fondatorul „Dead Soldier”.

Sute de interviuri, postate pe YouTube, la secțiunea „podcast BZI”

Un alt episod de #PodcastBZI este cel cu Emanuel Varga, cofondator „Capuchin”, prăjitorie de cafea. Ieșeanul discută despre antreprenoriat, cafea artizanală, de bună calitate. Tânărul a deschis afacerea împreună cu prietenul său, Alex Gafița, și vinde cafea adusă din Brazilia, Congo sau Peru. Produce ciocolată care conține numai cacao, zahăr și unt. Cacaua nu provine din zonele unde sunt exploatați copiii, situație asupra căreia antreprenorul insistă. Cum se prepară și cum se bea cafeaua, dar și care este profilul clientului, aflați din noul episod de #PodcastBZI. Interviul poate fi urmărit AICI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *