De la 1 octombrie 2024, românii vor plăti o nouă taxă pentru facturile la energie. Furnizorii de energie electrică din România vor începe să factureze tuturor consumatorilor, atât casnici, cât și noncasnici, o nouă taxă. Este vorba despre contribuția CfD. Iată ce sumă trebuie să achite consumatorii.
De la 1 octombrie 2024, românii vor plăti o nouă taxă pentru facturile la energie
Începând cu 1 octombrie 2024, românii vor avea de plătit o taxă în plus la facturile la energie. Este vorba despre contribuția denumită „contribuție CfD”, destinată finanțării unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon.
Contribuția CfD va reprezenta un cost suplimentar de aproximativ 4,5 bani pe lună pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh. Primele facturi cu această contribuție vor fi emise în luna noiembrie 2024, moment în care efectele noii taxe vor fi mai clare pentru toți consumatorii de energie din România.
O veste proastă pentru români este aceea că facturile românilor se vor dubla în lunile următoare. La iarnă, România va fi nevoită să cumpere și mai multă energie la prețuri mai mari, iar asta se va vedea pe facturile cetățenilor. Guvernul promite că de anul viitor persoanele vulnerabile vor beneficia de facturi compensate la energie. Conform actului normativ, sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa preţurile la energie.
Ce obligație au cetățenii care stau la bloc sau la casă
Românii care stau la bloc sau la casă și care dețin centrale termice sunt obligați să efectueze verificările tehnice pentru a preveni eventualele defecțiuni. Această verificare se face înainte de venirea iernii și costă aproximativ 500 de lei. Specialistul va verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, încălzirea și schimbătorul de căldură. Cine nu respectă regula nu doar că încalcă legea şi va primi o amendă uriașă, dar îşi poate pune şi viaţa în pericol.
Revizia și verificarea centralei termice sunt două acțiuni diferite, dar la fel de importante pentru buna funcționare a acesteia. Centrala termică este un echipament care necesită lucrări de verificare și mentenanță. Persoanele care nu respectă această regulă trebuie să știe că pot primi amenzi cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei, precum și închisoare de la 6 luni la 2 ani, dacă pun în pericol viața celor din casă și a vecinilor.
Legea din România îi obligă pe cei care au centrale termice să efectueze anumite revizii periodice. În calitate de consumator de gaz, persoana trebuie să asigure efectuarea următoarelor lucrări:
- verificarea instalației de utilizare a gazelor naturale (VIU) – la fiecare 2 ani;
- verificarea tehnică periodică a centralei termice (VTP) – la fiecare 2 ani;
- revizia instalației de utilizare a gazelor naturale (RIU) – la fiecare 10 ani și după neutilizarea instalației mai mult de 6 luni sau după orice eveniment care ar fi putut afecta instalația de utilizare.
Cert este că, de la 1 octombrie 2024, românii vor plăti o taxă în plus pentru facturile la energie. Taxa este denumită contribuția CfD, în valoare de 4,5 bani pe lună.