Prima pagină » Actualitate » De la 1 februarie o parte dintre români vor rămâne fără certificatul verde
De la 1 februarie o parte dintre români vor rămâne fără certificatul verde

De la 1 februarie o parte dintre români vor rămâne fără certificatul verde

31 ian. 2022, 09:23,
BZI.ro, în Actualitate

Așa cum anunța ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de la 1 februarie o parte dintre români vor rămâne fără fără certificatele verzi de vaccinare. Ministrul a anunțat că acest lucru este cauzat de impunerea, în legislația românească, a directivelor europene.

La nivel de Uniune Europeană, certificatul verde este valabil 9 luni. Așadar, vorbim despre persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, adică prima doză și rapelul.

De la 1 februarie, o parte dintre români vor rămâne fără certificatul verde

Așadar, ministrul Sănătății a anunţat faptul că de la 1 februarie 2022, o parte dintre români vor rămâne fără certificatul verde. Directiva este reglementată de regulile din Uniunea Europeană care prevede valabilitatea certificatului verde doar pentru o perioadă de 9 luni de zile.  Certificatele verzi care vor expira sunt cele care au fost emise până pe data de 1 mai 2021 și care au fost valabile doar 270 de zile. Totuși, este bine de menționat faptul că România nu a aderat la această reglamentare. Așadar, cei afectați de expirarea certificatului verde sunt românii care vor să călătoarească în spaţiul Uniunii Europene.

Pentru a putea să-și prelungească certificatul verde, românii vor trebui să îşi facă doza booster.

Ce spunea Alexandru Rafila despre certificatele verzi

În urmă cu o săptămână, Alexandru Rafila spunea că s-ar putea să avem o revitalizare a campaniei de vaccinare pentru că certificatul verde va expira de la 1 februarie 2022. Așadar, actul va fi prelungit pentru persoanele care se vor vaccina cu a treia doză:

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

Mai multe țări au anunţat că vor renunța la restricții

Pe de altă parte, din cauza apariției Omicron, o variantă mai puţin agresivă decât Delta, autoritățile din mai multe state au anunțat că vor renunța, treptat la restricții. Marea Britanie a fost primul stat european care a anunțat faptul că în viitorul apropiat va renunța la anumite măsuri impuse legate de accederea în stat.

Pe de altă parte, al doilea stat care a anunțat faptul că nu va mai impune anumite restricții este Danemarca. În pofida faptului că în stat există o oarecare creștere legată de subvarianta BA.2, autoritățile au declarat faptul că COVID-19 ar trebui inclusă în categoria bolilor endemice.

De altfel, Guvernul danez vrea să mai mențină doar pentru patru săptămâni restricțiile impuse de apariția valului 5 asimilat variantei Omicron, în condițiile în care deja au fost relaxate anumite restricții în urmă cu două săptămâni.

În încheiere, momentan, România nu a anunțat faptul că ar intenționa să mai relaxeze restricțiile impuse de pandemie. Așadar, românii care vor să călătorească începând cu data de 1 noiembrie 2022, în statele din Uniunea Europeană, și nu numai, ar trebui să fie atenți la faptul că certificatele verzi vor expira la nivel de Europă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *