Întreaga lume este îngrijorată de răspândirea tulpinii Delta de COVID-19, iar tot mai multe ţări au reintrodus unele măsuri de restricţii. De exemplu, oficialii de la Casa Albă au emis o serie de recomandări referitoare la purtarea măștilor de protecţie în spaţiile publice. Recomandarea se aplică şi persoanelor care sunt complet vaccinate.
La nivel mondial, microbiologii susţin că cea mai mare îngrijorare legată de varianta Delta a COVID-19 este reprezentată de rapiditatea cu care se transmite.
Americanii care sunt vaccinaţi vor trebui să poarte mască de protecție în spaţiul public
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), împreună cu oficialii de la Casa Albă, au emis o serie de recomandări general valabile mai ales în zonele cu risc crescut de infectare cu COVID-19. Așadar, atât persoanele vaccinate cât şi cele nevaccinate trebuie să poarte mască de protecţie în spaţiul public:
”În zonele în care transmiterea COVID-19 este crescută, CDC recomandă ca persoanele complet vaccinate să poarte măşti în locurile publice, în interior”, a declarat directoarea CDC Rochelle Walensky, explicând că această nouă directivă este necesară ca urmare a răspândirii rapide a variantei Delta în Statele Unite.
Casa Albă a anunţat marţi că frontierele Statelor Unite rămân în continuare închise pentru călătorii internaţionali, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu, invocând răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului.
De ce este atât de periculoasă tulpina Delta de COVID-19
Specialiştii internaţionali se tem de o posibilă infectare mondială cu tulpina Delta de COVID-19. Microbiologii menţionează faptul că periculozitatea tulpinii vine de la infectarea rapidă, mult mai rapidă decât precedentele versiuni
Totuşi, dovezile prezentate susţin faptul că virusul este capabil să infecteze persoanele complet vaccinate cu o rată mai mare decât versiunile anterioare și s-au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că aceste persoane ar putea chiar răspândi virusul, conform experților.
„Cel mai mare risc pentru lume în acest moment este pur și simplu Delta”, a spus microbiologul Sharon Peacock, care conduce eforturile Marii Britanii de a secvenția genomul variantelor coronavirusului, numindu-l „cea mai potrivită și mai rapidă variantă de până acum”.
Valul 4 își va face simțită prezența și în România
Pe de altă parte, specialiștii români anunță că este inevitabil ca în România să nu ajungă valul 4 al infectorilor. De exemplu, medicul Emilian Imbri a menționat faptul că, conform unor calcule matematice, țara riscă să aibă și peste 5000 de cazuri zilnice de îmbolnăviri cu COVID-19
„Se vehiculează printre specialiști, epidemiologi și virusologi, că vom ajunge probabil la 1.500 de cazuri pe zi. E posibil, dar nu poți să dai o dată exactă. Dacă faceți un calcul matematic, o să constatați că putem depăși 5.000-6.000 pe zi, avem de unde, apropo de populația care ar putea fi expusă”, a declarat la o televiziune de știri medicul Emilian Imbri.