Prima pagină » Local » De frică să nu se infecteze cu SARS-CoV-2, tot mai multe gravide din Iași au renunțat la controalele periodice și analize medicale. Viitoarele mămici riscă complicații grave. Medicul Răzvan Socolov: „Din cauza pandemiei, cazurile au crescut”
De frică să nu se infecteze cu SARS-CoV-2, tot mai multe gravide din Iași au renunțat la controalele periodice și analize medicale. Viitoarele mămici riscă complicații grave. Medicul Răzvan Socolov:

De frică să nu se infecteze cu SARS-CoV-2, tot mai multe gravide din Iași au renunțat la controalele periodice și analize medicale. Viitoarele mămici riscă complicații grave. Medicul Răzvan Socolov: „Din cauza pandemiei, cazurile au crescut”

08 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Medicii ieșeni sunt îngrijorați din cauza numărului mare de gravide care, de teamă să nu se infecteze cu Covid-19, nu s-au prezentat la controale și analize. Lipsa monitorizării pe timpul sarcinii poate duce la complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt

Medicii obstetricieni din Iași au observat o situație îngrijorătoare în rândul gravidelor, de frică să nu se îmbolnăvească de Covid-19, multe femei însărcinate au renunțat la monitorizarea sarcinii. Astfel, acestea nu au mai venit la controale periodice și nu și-au mai făcut nici analizele medicale. Medicii ieșeni se confruntau cu aceste probleme, ale gravidelor care ajungeau la spital să nască fără să facă controale și analize, și înainte de Covid-19.

„Din păcate, foarte multe gravide ajung la spital fără să fi mers la un control măcar o dată sau să facă analize pe timpul sarcinii. Sunt paciente care descoperă în ultimul moment că sunt însărcinate, unele abia când ajung la spital. Acesta este efectul faptului că nu merg măcar la un control de rutină, efectul pandemiei și al insuficienței cabinetelor de ambulator de obstetrică și ginecologie care să preia monitorizarea. În prezent, există promulgat un pachet nou, mai mare, de analize și examene gratuite, dar nu există infrastructura necesară”, a declarat prof. dr. Răzvan Socolov, șef de secție Obstetrică a Maternității „Elena Doamna” din Iași.

În edițiile anterioare ale Cotidianului BZI, reporterii au prezentat cazul minorelor care rămân însărcinate și nasc la Maternitatea „Elena Doamna”.

Ce complicații riscă gravidele care nu vin la controale periodice și analize

Cele mai frecvente afecțiuni care apar din cauza neprezentării la timp la medic sunt: hemoragiile, infecțiile, ruperea membranelor. Nu toate femeile însărcinate ajung la aceste complicații, chiar dacă o mare parte dintre ele au și alte patologii asociate. Medicii avertizează că toate afecțiunile grave pot fi prevenite dacă gravidele merg la control și sunt tratate la timp.

„75 la sută din sarcini merg relativ bine, deși pot prezenta și ele unele boli inaparente: anemie, diabet, tensiune. Și acestea se pot complica și devin mai târziu greu de vindecat, dar încercăm să facem tot posibilul să nu se mai agraveze. Sunt și cazuri în care pacientele prezintă accidente acute, cum sunt hemoragiile, infecțiile, ruperea membranelor. Toate acestea pot fi prevenite dacă se fac analize și ecografii sau în urgență să fie tratate suficient de rapid să salveze mama și fătul. Gravidele care nu se prezintă la analize pot fi și paciente cu risc necunoscut”, a adăugat prof. dr. Răzvan Socolov.

În perioada pandemiei, la Maternitatea „Elena Doamna” nu s-au mai făcut avorturi

La Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, de aproape doi nu s-a mai efectuat nicio întrerupere de sarcină. De la începutul pandemiei, sectorul destinat avorturilor a fost transformat în centru de vaccinare. Medicii ieșeni au precizat că nu au fost foarte multe solicitări, dar cel mai probabil femeile care și-au dorit să facă avort au apelat la alte cabinete ale medicilor ginecologi sau la Maternitatea „Cuza Vodă”.

„De aproape doi ani, de la debutul pandemiei SARS-CoV-2 în cadrul Maternității «Elena Doamna» Iași, nu s-au mai efectuat întreruperi de sarcină. Cererile au existat, însă din cauza reorganizărilor circuitelor din maternitate, sectorul destinat avorturilor a devenit centru de vaccinare. Cel mai probabil, în toată această perioadă, pacientele care au solicitat întreruperi de sarcină au apelat la alte clinici sau au mers la Maternitatea «Cuza Vodă». Cert este că nu au fost tot de o perioadă foarte lungă de timp, de aproximativ 3-4 ani, cazuri de avorturi provocate, ceea ce este foarte bine”, a precizat prof. dr. Răzvan Socolov, șef de secție Obstetrică a Maternității „Elena Doamna” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *