Prima pagină » Titlurile zilei » De frica ANAF, agenții economici din Iași au eliberat bonuri fiscale de 145 de milioane de euro doar într-o lună! Casele de marcat au schimbat regulile jocului pentru combaterea evaziunii: „Sunt monitorizați încontinuu” – FOTO

De frica ANAF, agenții economici din Iași au eliberat bonuri fiscale de 145 de milioane de euro doar într-o lună! Casele de marcat au schimbat regulile jocului pentru combaterea evaziunii: „Sunt monitorizați încontinuu” – FOTO

08 sept. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Aproape 14.000 de agenți economici din Iași au declarat la ANAF vânzările dintr-o lună prin intermediul caselor de marcat conectate la sistemul național informatic. Prin noul sistem se poate combate evaziunea fiscală. În cazul în care raportările nu sunt efectuate, firmele ajung să fie verificate de inspectorii de la Direcția Antifraudă Suceava

De la începutul anului 2022, la nivel național a fost activat sistemul informatic prin care casele de marcate ale agenților economici transmit, în timp real, situația vânzărilor. Măsura ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) vine pentru reducerea evaziunii fiscale. Conform datelor intrate în posesia BZI, la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Iași sunt înregistrați 14.012 operatori economici ce figurează cu 21.795 de aparate de marcat conectate la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale.

În realitate, nu toți operatorii economici au achiziționat sau sunt conectați la sistemul informatic. La nivelul județului Iași, a fost declarat un număr de 15.376 de operatori economici cu 23.668 de aparate de marcat. Cei peste 1.000 de operatori economici, reprezentând diferența, vor fi notificați pentru a se adapta noilor reguli.

De frica ANAF, agenții economici din Iași au eliberat bonuri fiscale, sumele fiind importante

Conform datelor disponibile, la nivelul județului Iași ANAF a verificat valoarea vânzărilor declarate în luna august 2022. Astfel, în perioada amintită, s-a înregistrat în casele de marcat suma totală de 726.385.768 de lei, aproape 145 de milioane de euro. Deocamdată, cifrele pentru celelalte luni ale anului nu sunt disponibile. Dacă s-ar menține valoarea și pentru celelalte luni din an, ar rezulta o sumă totală de 1,7 miliarde de euro.

„Agenții economici sunt monitorizați zilnic. Dacă într-o zi este transmis Z-ul (situația încasărilor într-o zi – n.r.) și apoi sunt pauze, situația este verificată și se transmite o sesizare de la București de la Centrul Național de Informații Financiare prin spațiul privat personal.

De la 1 decembrie 2022, activitatea este verificată periodic, la săptămână. La Iași sunt verificați agenții economici care sunt sau nu conectați. Dacă la notificările noastre nu sunt transmise răspunsurile, în mod repetat, vor fi făcute sesizări la Direcția Antifraudă. Sunt firme care declară că au închis punctul de lucru, dar nu este suficient, este prea vag. Aparatul respectiv nu trebuie să mai fie fiscalizat. Analizele privind cuantumul încasărilor sunt efectuate la București. Cert este că sunt monitorizați încontinuu”, au explicat reprezentanții AJFP Iași.

Cei care sunt prinși că nu emit bon fiscal pentru produsele comercializate riscă amenzi usturătoare.

Patron din HoReCa: „Dacă nu ești conectat, vin controalele”

Oameni de afaceri din domeniul HoReCa consideră că noul sistem de monitorizare va contribui la reducerea evaziunii fiscale. Aceștia spun că existau practici prin care vânzările nu erau declarate corect, ceea ce prejudiciau bugetul de stat.

„Așa ar trebui făcut ca evaziunea fiscală să fie diminuată. Din ce am înțeles, înainte de această obligativitate comercianții apelau la un artificiu care a fost identificat de Finanțe. Băteau în casă toată ziua, în timpul controlului totul era în regulă. Dar seara, înainte de a scoate Z-ul, ștergeau din vânzări. Asta se putea cu cei care cunoșteau casele de marcat. Acum acest lucru nu mai este posibil, pentru că soft-ul monitorizează activitatea. Dacă nu ești conectat, vin controalele”, a explicat un patron din domeniul HoReCa.

O casă de marcat a costat și peste 400 de euro, unul dintre producătorii fiind Romlogic Technology SA.

La nivel național, peste 600.000 de case de marcat

Conform unor date puse la dispoziție de ANAF la nivel național, ceea ce include și statistica privind activitatea de la Iași, în perioada ianuarie-august 2022, s-au bătut bonuri de aproape 116 miliarde de euro, la un număr de peste 600.000 case de marcat. Aceleași date arată că, în săptămâna de la finalul lunii august, s-au înregistrat încasări la nivel național de 265 de milioane de euro. De obicei, în zilele de sâmbătă și duminică numărul bonurilor emise este în scădere. De frica ANAF, agenții economici din Iași au eliberat bonuri fiscale de 145 de milioane de euro doar într-o lună, însă rămâne de văzut dacă nivelul va fi menținut și în perioada următoare.

Comentarii
  • Tonetele din tot orasul, magazinasele mici de cartier si nu mai zic de Bazar, nu elibereaza bon fiscal. EGros e campion ca si Siraj-ul.

  • Simplu!
    ANAF-ul călare pe ei!
    Să-și mute kurul din birouri și să-i verifice pe evazioniști!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *