Prima pagină » Informații utile » De fapt sau defapt? Cum se scrie corect

De fapt sau defapt? Cum se scrie corect

29 aug. 2024, 10:54,
în Informații utile

De fapt sau defapt? Dacă vă întrebați cum se scrie corect, trebuie să știți că o singură variantă este cea corectă. Etimologia este cea care ne oferă soluția.

Limba română, fiind foarte complexă și diversă prin diversele influențe pe care le are, poate pune oamenii în mari dificultăți, mai ales în ceea ce privește modul de scriere a unor expresii. Iată care este varianta corectă în ceea ce privește „de fapt” sau „defapt”.

De fapt sau defapt

Răspunsul la această întrebare este simplu. Singura variantă corectă este „de fapt”, scris în două cuvinte. Această expresie nu se scrie niciodată legat, fiind o locuțiune adverbială. Varianta „defapt” este întotdeauna o greșeală de scriere.

Exemple:

„De fapt, acestea oferă informații despre fișiere.”

„De fapt, situaţia contrară este adevărată.”

„Suntem, de fapt, într-o mare încurcătură.”

„Este, de fapt, un deschizător de drumuri.”

Dacă această locuțiune adverbială este în interiorul unei propoziții, aceasta se delimitează de restul cuvintelor prin virgule, așa cum se vede în exemplele de mai sus. Locuțiunea adverbială reprezintă un grup de cuvinte cu înțeles unitar care, din punct de vedere gramatical, au valoarea unui adverb.

Această expresie provine din latinescul „de facto” care înseamnă „efectiv”, „în fapt”, „în practică”. Această expresie latinească se folosește în domeniul juridic cu sensul de în practică, dar nu neapărat condiționat de lege. Această expresie este opusul la „de jure” care exprimă ceva reglementat de lege. Astfel, „de facto” este folosit atunci când nu există o lege referitoare la o situație anume, dar există o practică bine stabilită într-o comunitate sau grup.

Alte greșeli frecvent întâlnite

Multă lume se ghidează, în scriere, după modul în care un cuvânt este rostit, însă de multe ori se întâmplă ca lumea să facă erori. Nu toate cuvintele se scriu la fel cum se pronunță.

Un exemplu în acest sens este pronumele „aceeași” care este confundat adesea cu „aceiași”. Prima este formă de feminin singular, iar a doua este forma de masculin plural. Astfel este „aceeași fată” și „aceiași băieți”. Greșelile din scriere apar din cauza faptului că cele două cuvinte se pronunță aproximativ la fel.

O altă eroare de scriere este reprezentată de substantivul „membru”, la forma de plural, privind termenii „membri” și „membrii”. Prima formă se folosește atunci când substantivul nu este articulat, iar a doua este varianta articulată.

În acest sens se ridică întrebări și cu privire la numărul de „i” din pronumele posesive „noștri” și „voștri”. De multe ori vedem „i”-ul dublat la final, însă acest lucru este greșit. Întotdeauna aceste cuvinte se vor scrie cu un singur „i”.

Două verbe care ridică probleme sunt „a așeza” și „ înșela”. Contrar multor păreri, formele corecte sunt de „așază” și „înșală”.  Acesta nu este cazul și cuvântului „greșeală” care conține diftongul „ea”. Astfel este greșit utilizat ca „greșală”.

În privința formelor „de acord” sau „deacord”, am stabilit că prima este cea corectă, iar a doua variantă nu trebuie utilizată.

Prin urmare, în ceea ce privește „de fapt” sau „defapt”, singura variantă corectă este cea formată din două cuvinte, forma „defapt” fiind întotdeauna o greșeală gramaticală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`