Prima pagină » Eveniment-Social » De Dragobete, astăzi, 24 februarie 2022, la Iași se deschide un Târg de mărțișoare tradiționale
De Dragobete, astăzi, 24 februarie 2022, la Iași se deschide un Târg de mărțișoare tradiționale

De Dragobete, astăzi, 24 februarie 2022, la Iași se deschide un Târg de mărțișoare tradiționale

24 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Astăzi, 24 februarie 2022, de Dragobete, la Iași se deschide un Târg de mărțișoare tradiționale. Asociaţia ”ART-Meşteşugurile Prutului”, alături de Primăria Municipiului și colaboratorii, organizează manifestarea cultural-interactivă ”Mărțișor-Simbol și Tradiție”, ediția a VII-a, care se va desfăşura până pe 2 martie 2022

De Dragobete, la Iași se deschide un Târg de mărțișoare tradiționale. Asociaţia ”ART-Meşteşugurile Prutului” Iaşi, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova”(CMNM) Iași, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM), Asociația ”Dialog Pentru Dezvoltare” Iași, Palatul Copiilor Iași, Centrul de Informare Turistică Iași, Asociația ASCOR-filiala Iași, organizează manifestarea cultural-interactivă ”Mărțișor-Simbol și Tradiție”.

Este vorba despre ediția a VII-a care se va desfăşura de astăzi, 24 februarie, până pe 2 martie 2022 în Piața Unirii din Iaşi. Vor fi prezenţi peste 30 de meşteri populari atât din Moldova, cât şi din alte zone etnografice ale ţării, precum și din Republica Moldova. Deschiderea oficială: sâmbătă, 26 februarie 2022, de la ora 11:00.

Astăzi, la Iași, se deschide un Târg de mărțișoare tradiționale

Totul se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare privind pandemia de SARS-COV-2 (dezinfectant, purtarea măștilor de protecție, distanțarea fizică). Manifestarea vizează: promovarea în comunitate a unui frumos obicei și simbol tradițional românesc-Mărțișorul-, inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității-UNESCO. De asemenea, sunt promovați meșterii populari care confecționează acest simbol respectând toate cerințele etnografice: materii prime, simboluri, tehnică de lucru, cromatica arhaică și actuală.

Se vizează și transmiterea către tânăra generație a semnificației mărțișorului tradițional și a tehnicii confecționării acestuia. Programul cuprinde: expunere de mărțișoare tradiționale sau realizate în spirit tradițional lucrate de meșteri și creatori populari veniţi la Iași din Moldova, dar si din alte zonele etnografice ale țării, precum și din Republica Moldova.

Demonstrații practice făcute de către meșterii populari prezenți la târgul de mărțișoare

Tot acum vor avea loc demonstrații practice făcute de către meșterii populari prezenți la Târgul de mărțișoare în Piața Unirii, ateliere de educație muzeală și inițiere a copiilor în acea tehnică a confecționării mărțișorului tradițional, susținute de către etnografi de la Muzeul Etnografic și meșteri populari; un moment artistic ce va cuprinde dansuri și cântece populare susținute de elevii Palatului Copiilor din Iași, precum și studenți din asociația ASCOR-filiala Iași, reunite sub genericul ”Dor de primăvară”, care se va desfășura în cadrul festivității oficiale de deschidere; oferirea de pliante ce vor conține informații despre istoricul, cromatica, obiceiurile populare și legendele legate de mărțișorul arhaic și tradițional.

În această perioadă, vizitatorii vor găsi la standurile meșterilor populari și obiecte tradiționale specifice meșteșugului fiecăruia, care se pot constitui în cadouri de primăvară (8 Martie). Timp de 7 zile, publicul se poate bucura, alături de meșterii populari, de o atmosferă sărbătorească, dar și de lucru şi de comunicare între generații privind obiceiurile și tradițiile noastre strămoșești! Acesta târg de mărțișoare tradiționale din Iași celebrează sărbătoarea de Dragobete.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024